Az 1989-es forradalom csíkszeredai eseményeit elevenítették fel

Az 1989-es forradalom csíkszeredai eseményeit elevenítették fel

Fotó: Veres Nándor

1989. december 22-én Csíkszeredában is megmozdulások kezdődtek a temesvári forradalmárok példáját követve. A Csíki Székely Múzeumban kedden délután tartott szűk körű beszélgetésen az akkori események szereplői emlékeztek vissza a harmincegy éve történt eseményekre. 

Korpos Attila

2020. december 22., 19:432020. december 22., 19:43

2020. december 23., 13:412020. december 23., 13:41

Az esemény moderálását Székedi Ferenc író, publicista vezette, aki úgy fogalmazott, kiváló alkalom ez arra, hogy a jelenünkben megemlékezzünk egy másik történelmi „vírusról”, amely éveken át fertőzött.

Idézet
Belemartak az életünkbe azok az idők. Ma nemcsak a főszereplőkre gondolunk, hanem azokra az elesettekre, akik ott voltak az események forgatagában

– mondta el felvezetőként. Az 1989-es decemberi, csíkszeredai események kronológikus sorrendjének bemutatásához Forró Albert történelemtanár tanulmányát vette alapul a moderátor.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

A meghívottak közül Labancz István úgy emlékezett vissza, a Szabad Európa Rádióban hallott forradalmi események nyomán tettvágytól égett, és tudta, hogy ki kell fejezni a szolidaritásukat a temesváriakkal szemben. Az akkoriban a számítóközpontban dolgozó férfi december 23-ára többedmagával azt tervezte, röpcédulákat fognak az éppen elhaladó vasúti szerelvény közelében a levegőbe dobni, így a légáramlat szétszórja azokat és több emberhez is eljut a kétnyelvű üzenet, miszerint »Ne menjetek dolgozni szent karácsony ünnepén! Szolidaritás Temesvárral«.

Idézet
Még ha nem is sikerült az akció – mert maguktól szerveződni kezdtek a fiatalok –, az, hogy próbálkoztunk, engem már megnyugtatott

– mondta.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Benkő Sándor, a traktorgyár akkori igazgatója szintén az első forradalmi szereplők között találta magát.

Idézet
A munkások december 22-án megtagadták a munkát azzal az indokkal, hogy amíg Ceaușescu képe a falon lóg, ők nem veszik fel a munkát. A megyei első titkár, Costea Aurel óvatosságra intett: hogy ha nem is fognak dolgozni, ne engedjem ki őket az utcára, hiszen a belügyeseknek utasítást adtak, hogy az alakuló tömegekbe kell lőni

– emlékezett vissza. Végül déli 12 órakor érkezett a hír, miszerint Nicolae Ceaușescu elmenekült, a felszabadult érzés hatására a termelői csarnokban örömgyújtogatás kezdődött, utána pedig kivonult az utcára a tömeg.

A tapstéren Ferenczes István költő gyertyákat kezdett gyújtani a temesvári áldozatok emlékére. „Lyukas román zászlóval és egy Trabanttal az élen nemsokára megérkezett a tömeg is. Egy évvel korábban írtam egy verset A diktatúra közhelyei címmel, amellyel nem voltam maradéktalanul elégedett, de a nyomtatott változatát itt-ott szétosztottam.

Idézet
Egyszer csak az autó tetején találtam magam, kezembe nyomtak egy kézzel írott változatot és elszavaltam a verset

– elevenítette fel Ferenczes. Mint mondta: érezte, hogy előbb utóbb a dominó elve alapján a szocialista államok bukása után Románia is el fog bukni, ő viszont következő év februárjára jelezte ezt előre. „Szerencsés volt a forradalom, hiszen ha akkor nem sikerül elérni a célt, hazaárulásért én biztos börtönbe kerültem volna” – húzta alá. 

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Füleki Zoltán, Csíkszereda korábbi alpolgármestere is részese volt az eseményeknek. „Bíró Jóska Trabantjával vonultunk be a térre, ott már forrongott a tömeg. Aztán visszamentünk a rendőrségre, mert ott szintén elkezdődtek a rongálások.

Idézet
Valaki azt tanácsolta, hogy menjünk be, és a Securitate aktáit mentsük ki, hiszen a tömeg el fog égetni mindent, ami a hatalomhoz köthető

– mesélte. Lehallgatási szalagokat és rengeteg dokumentumot mentettek ki, amelyeket a megyeházában levő Hazafias Gárda irodájába vitték, viszont a mai napig nem lehet tudni, mi történt azokkal. „Sehol nem volt rendőr az utcákon.

Idézet
Egyedül az akkoriban Țepuc-ként ismert forgalmista rendőr végezte a dolgát: szabálykövetően állította az autókat, osztogatta a büntetéseket és a jogosítványokat próbálta elvenni. Persze senki nem adta oda neki

– jegyezte meg. Füleki hozzátette, társaival belátták, hogy valamit tenni kell, hiszen a közrend teljesen felborult a városban, így estére a Hazafias Gárdával próbáltak rendet teremteni.

Nagy Benedek nyugalmazott történelemtanár a temesvári események láttán inkább Csíkszentkirályra ment és egész nap dolgozott – vallotta be. „Kétségbeesés környékezett. Tudtam, ha az ország nem mozdul meg, borzasztó vérfürdő lesz. Sötétedéskor jöttem vissza, az Olt hídjánál felvettem egy hölgyet, aki akkor tudatta velem, hogy a megszökött a diktátor. Én addig nem tudtam mi folyik a városban” – részletezte emlékeit. Hazaérkezése után nem sokkal megérkeztek lakására a diákjai, akik azonnali cselekvésre ösztönözték. „Bementünk a megyeházára, és kitessékeltek a teraszra.

Idézet
A több mint ötezres tömegnek okos dolgot kellett mondani akkor. Én azt mondtam, örüljünk, hogy a Jóisten megadta nekünk ezt a pillanatot, de azt ne felejtsük el, hogy a forradalom nem jár kötelezően rombolással. A másik, hogy tetszik vagy sem, együtt fogunk élni a román néppel. Addig senki nem merte kimondani azt, hogy román nép. Vastapsot kaptam a tömegtől

– emlékezett vissza.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Csedő Csaba István korábbi polgármester az 1989-es események idején Tusnádon volt körorvos. „Számítottunk rá, hogy egyszer eljön a változás. Ellenben voltak olyanok, akik mindvégig azt hangoztatták, hogy lehetetlen a bukás” – mondta.

Hatalmi űr keletkezett, senki nem tudta mit kell csinálni. Este sor került az első megyei szintű tanács megválasztására, később pedig szükségét látták a városi tanácsnak is, így megalakították a Nemzet Megmentési Front Városi Tanácsát. „Ez egyfajta elválás volt a kommunista párt tagjaitól és a vezetéstől.

Idézet
Nem állíthatja senki, hogy a fővárosból küldtek új vezetést, mind csak helyiek voltak ott

– hangzott el.

Daczó Katalin újságíró a Csíki Tv, majd Csíki Hírlap és a Hargita Népe munkatársaként foglalkozott behatóan a decemberi eseményekkel. Mint részletezte, mindannyiszor más megközelítésből, más-más szereplőket megszólaltatva tette ezt. Ezen kívül is a Duna televíziónak és más sajtótermékeknek dolgozva rengeteg résztvevővel készített interjút. „Én ugyan Gyergyószentmiklóson voltam ott a tömegben akkor, de többször foglalkoztam az itteni történésekkel. Személyesen találkoztam sok érintettel, rengeteg megkeseredett és csalódott embert láttam. Amit ígért az állam a forradalom halottjainak, abból szinte semmi nem teljesült.

Idézet
A legsértőbb dolog számomra mégis az, hogy a mi forradalmi halottaink és kiskatonáink ugyanazokon a névsorokon szerepelnek, mint a meggyilkolt rendőrök

– fejezte ki az újságíró, aki dokumentumfilmet is készített a december 22-i eseményekről.

korábban írtuk

A ránk szakadt szabadság: 1989 decembere Csíkszeredában
A ránk szakadt szabadság: 1989 decembere Csíkszeredában

Már maga a film is kordokumentum, amit 1999-ben, a romániai rendszerváltozás tizedik évfordulóján Daczó Katalin és a Csíki TV stábja forgatott az 1989 decemberi csíkszeredai eseményekről.

Benkő Sándor azt is elmondta, hogy akkoriban nem lehetett előre látni, hogy az ipar romba fog dőlni: még két évig működött a traktorgyár, miután teljesen összeomlott a rendszer. Füleki szót emelt még a félretájékoztatásról is. „Jött a hír, hogy megindultak a Securitate csapatai a város fele, mi pedig kicsődítettük az embereket még azon az éjszakán az utcára.

Idézet
Elindult a pletyka, hogy megmérgezték a szépvízi tározó vizét, ami szintén nem igazolódott be. Ellenben volt valós veszély is, hiszen valakik felgyújtották a megyeháza alagsorát. Sikerült valahogy eloltani még a lángok továbbterjedése előtt, de ha nem lépünk közbe, az az épület ma nem állna ott

– zárta a korábbi alpolgármester.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

4 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

Kigyúlt lakóházhoz riasztották a marosvásárhelyi tűzoltókat, a helyszínen azonban kiderült, egy istálló ég Mezőmadarason.

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

2024. március 19., kedd

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat

Az előre bejelentettnél ugyan kisebb számban, de így is 130 alkalmazottjától volt kénytelen megválni az egyik székelyudvarhelyi textilipari vállalat. A munkaerő-elhelyező ügynökségnél vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként segíthetnek az embereken.

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat
2024. március 19., kedd

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat

Újra lakott településre merészkedett be a medve Csíkszeredában, ezúttal Zsögödfürdőre.

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat
2024. március 19., kedd

Tovább bővítenék a baróti kórházat

A baróti kórház új épületszárnya négy kórházi osztály számára nyújtana új, felszerelt teret. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát már évekkel ezelőtt előkészítették, ennek frissítése jelenleg zajlik.

Tovább bővítenék a baróti kórházat
2024. március 19., kedd

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért

Közös sétára hívják a sepsiszentgyörgyi gazdikat és örökbefogadott kedvenceiket március 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor. A helyi állatvédő civil szervezetek kezdeményezésükkel az örökbefogadás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért
2024. március 19., kedd

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize

Sokan fogyasztották a Gyergyószentmiklós közelében található Szarvas-forrás vizét, míg tavaly ősszel egy ellenőrzés bakteriális szennyeződést mutatott ki a vízben. Mostantól viszont újra bátran ihat belőle bárki.

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize
2024. március 19., kedd

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer

Hét éve alakult meg Sepsiszentgyörgyön a LAB Életmentő Kupakok Egyesület, amely műanyag kupakokat gyűjtve segít rászoruló családokon, beteg gyerekeken.

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

Halálos áldozattal járó baleset történt kedden délután a Maros megyei Cikmántoron, emiatt részleges forgalomkorlátozásra volt szükség a forgalmas úton.

Halálos baleset Cikmántoron
Halálos baleset Cikmántoron
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

2024. március 19., kedd

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal közösen színre vitt Zsákbamacska után most újabb koprodukcióval rukkol elő a kézdivásárhelyi Udvartér Színház. Ezúttal a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzőseivel karöltve adják elő Ivan Viripajev Részegek című darabját.

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház
2024. március 19., kedd

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását

Elfogadta kedden a képviselőház az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó sürgősségi kormányrendeletet, azzal a módosítással, hogy az intézkedés érvényességét 2024. december 31-éig hosszabbítja meg.

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!