Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A járványügyi intézkedésekre fittyet hányva ismét az úzvölgyi katonatemetőben ünnepeltek a románok

Iszlai Katalin 2020. május 28., 17:59

A települések közötti kijárási korlátozás ellenére vonultak közel százan csütörtökön az úzvölgyi katonatemetőbe Mihai Tîrnoveanu vezetésével. A sírkertbe már korábban is több román nacionalista megmozdulást szervező Calea Neamului Egyesület elnöke a Hősök Napja alkalmából utazott többedmagával a temetőhöz, hogy megemlékezzenek „ott nyugvó őseikről”.

Mihai Tîrnoveanu az úzvölgyi katonatemetőhöz érkezik Fotó: Pinti Attila

A tavalyi erőszakos temetőfoglalás után idén is az úzvölgyi sírkertbe vonultak a románok csütörtökön a Hősök Napja alkalmából, amelyet hagyományaik szerint az Úr mennybemenetelének napján tartanak.

Ezúttal is Mihai Tîrnoveanu, az úzvölgyi katonatemetőbe már több román nacionalista megmozdulást szervező Calea Neamului Egyesület elnöke volt a kezdeményező, aki az elmúlt napokban többször is megosztotta Facebook közösségi oldalán a látogatás hírét.

Hozzászólásokban többen is jelezték, hogy csatlakoznának hozzá, fittyet hányva a vészhelyzet miatt elrendelt, települések közötti kijárási korlátozásra. Tîrnoveanunak Brassó megyeiként több megyehatárt is át kellett lépnie, ehhez bejegyzésében tett kijelentése szerint

a lakhelyelhagyási nyilatkozatban „történelmi túrát” jelölt meg az utazás okaként.

Fotó: Pinti Attila

A helyszínen tartózkodó kollégánk beszámolója szerint a hatósági felügyelet enyhén szólva is foghíjas volt:

kezdetben mindössze egy rendőr és egy csendőr biztosította a helyszínt, később további rendőrök és egy különleges bevetési egység is felbukkant, majd a jelenlévők között több civil ruhás rendfenntartó „vegyült el”.

Elsőként Tîrnoveanu érkezett néhány ismerőse társaságában a katonatemetőbe, ahol gyertyákat gyújtottak a dormánfalviak által állított betonkereszteknél, és megkoszorúzták a román emlékművet.

Fotó: Pinti Attila

Eközben

az egyik illető felszólította kollégánkat, hogy hagyja el a katonatemetőt, jelezve, hogy nemkívánatos a jelenléte az eseményen.

Rövidesen aztán további autók tűntek fel a sírkertnél.

Fotó: Pinti Attila

A mintegy 70-80 ünneplővel együtt érkezett a helyszínre többek között négy ortodox pap, Constantin Toma dormánfalvi polgármester és az a fiatal, aki tavaly júniusban román zászlóval a kezében elsőként szökött be a sírkertbe – ezért egyébként múlt év októberében kitüntetést vehetett át a településvezetőtől.

Előkerült továbbá a már megszokott hangosítás is, illetve több asztal, kaláccsal és pálinkával.

Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere Fotó: Pinti Attila

Az előkészületek után ortodox egyházi szertartás kezdődött a temetőben, majd ismét

egyenként felolvasták a szerintük ott nyugvó közel 150 román katona nevét.

Fotó: Pinti Attila

Ezt követően Constantin Toma szólt a jelenlévőkhöz, megemlékezve a tavaly júniusi temetőfoglalásról- és avatásról. Hasonlóan tett Mihai Tîrnoveanu is, aki hatalmas győzelemnek nevezte a tavalyi eseményeket, kiemelve, hogy

„a piros-fehér-zöld élőlánc” sem tudta megállítani a románokat abban, hogy bejussanak a sírkertbe.

Az is elhangzott az eseményen, hogy a jövőben sem állíthatja meg őket senki abban, hogy belépjenek a katonatemetőbe, és leróják kegyeletüket elesett hőseik előtt.

Fotó: Pinti Attila

A beszédeket követően ismét koszorúzás következett, majd az esemény zárómozzanataként a dormánfalvi polgármester két magyar kereszt előtt is gyertyát gyújtott.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Videó: Székelyhon
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
11 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat