A felelőtlen fogyasztó pénzén épül meg a betétdíjas rendszer

A felelőtlen fogyasztó pénzén épül meg a betétdíjas rendszer

Ráduly Róbert Kálmán: az igazi megoldás az lehetne, ha minden „üvegalapon” működne, és az üvegeket kimosnák, fertőtlenítenék és többször felhasználnák

Fotó: Pinti Attila

Mi legyen a műanyagpalackokkal? Hajítsuk ki továbbra is az erdő szélén vagy a patak partján, ahogy szoktuk? Nehogy, váltsuk inkább vissza! November 30-tól nálunk is lehetőség lesz erre. A rendszer elveiről, részleteiről átfogó anyagot készítettünk.

Kozán István

2023. november 23., 07:592023. november 23., 07:59

2023. november 23., 14:222023. november 23., 14:22

Ha van olyan téma, amely mindenkit érint, ez azok egyike: az egy hét múlva bevezetendő betétdíjas visszaváltási rendszer szinte minden részletére kitérünk. Ha elolvassa cikkünket, garantáltan tájékozottabb lesz.

Első hallásra bonyolultnak tűnhet a betétdíjas visszaváltási rendszer, mégsem az. Vásárlóként, üzlettulajdonosként, étterem-működtetőként is érdemes időt szánnia cikkünkre.

Ráduly Róbert Kálmánt kértük fel arra, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba; azért pont őt, mert egykori miniszteri tanácsosként jelen volt a betétdíjas rendszer finomhangolásánál – igaz, a nyári kormányváltás miatt félbe maradt a munkája. Mielőtt a dolgok mélyére ásnánk, összefoglaljuk egyetlen bővített mondatban mindazt, amit a vásárlónak tudnia kell.

Hamarosan az üzletek polcain kétféle címkével fognak megjelenni a műanyag-, üveg- vagy fémcsomagolásban, azaz alumíniumdobozban értékesített, 100 ml és 3 liter közötti űrtartalmú palackozott italok: az új címkés termékekért ötven banival többet fogunk fizetni, azt a plusz ötven banit azonban később visszakaphatjuk – de tennünk is kell mindezért.

Egy kis történelmi előzmény – ez tetszés szerint átugorható

„Akik korábban születtek, még emlékezhetnek a szocialista betétdíjas eljárásra: például a [széles szájú] tejesüvegek cseréjére. Később a piacgazdaság már arról szólt, hogy mindent a lehető legolcsóbban kell előállítani, ezért az újrafelhasználás módszerét átvette az egyszeri használat. Be is jött a képbe a műanyagpalackok tömkelege, aminek jelentős részét nem hasznosították újra, ezért azok inkább a patakok partján végezték. Egy idő után európai uniós nyomásra Romániának is lépnie kellett” – kezdte az alapoknál Ráduly Róbert.

A betétdíjas rendszer, más néven DRS (angolul Deposit Return System) vagy SGR (románul Sistemul de garanţie-returnare, amit a 2021-ből származó, azóta többször módosított 1074-es kormányhatározat szabályoz) Európa több országában már évek óta működik;

a termék vásárlása során a fogyasztó nemcsak a termék árát fizeti meg, hanem egy fix betétdíjat is, amelyet a csomagolás visszaváltásakor visszakap.

A fogyasztót érintő részletek

Ha a lényeget nézzük, akkor adódik a kérdés: decembertől mit fog látni a romániai fogyasztó?

Idézet
Azt, hogy ugyanazon termékek mellett, amelyeket eddig is ismert (ásványvíz, sör, bor, egyéb szeszes ital), meg fognak jelenni azok is, amelyek csomagolásán, címkéjén már szerepelni fognak a kötelező visszaváltási díjas termékek jelölései, vagyis a termékcsomagoláson alkalmazandó logók – az ilyen termékekért pedig a fogyasztó ötven banival többet fog fizetni”

– fogalmaz a szakember. Tehát a lényeg egy tetszőleges példával illusztrálva: a boltokban a megszokott kétliteres Borvíz márkájú ásványvízért 3 lejt, a visszaváltós logóval ellátott, szintén kétliteres Borvíz márkájú ásványvízért 3+0,5 lejt fog fizetni a vásárló.

Galéria

A betétdíjas rendszer logója. Ez kerül a visszaváltható palackokra, üvegekre, alumíniumdobozokra

Fotó: RetuRO

Ez az emberekben először természetesen zavart fog okozni, ezért talán mindenki azokat a termékeket fogja keresni és megvásárolni, amelyeken nem lesz ilyen logó (vagyis az ötven banival olcsóbb kétliteres Borvíz ásványvizet), az átmeneti időszak után azonban ezek a termékek elfogynak a polcokról, azokat pedig felváltják a visszaváltós logóval ellátott kétliteres Borvíz márkájú ásványvizek, amelyek már 3,5 lejbe fognak kerülni.

Ezzel kapcsolatban az első és legfontosabb üzenet:

senkinek nem adnak vissza később ötven banit, ha azért korábban nem fizetett ötven banit.

Tehát azokat a palackokat, boros, pálinkás, sörös üvegeket vagy üdítős dobozokat, amelyek most otthon hányódnak, hiába visszük vissza az üzletbe, mert azon nincs rajta az említett logó.

Az elején mindenkinek nehezére fog esni – főleg a boltosoknak –, hogy

sokan olyan üvegekre, „flakonokra” kérik majd az ötven banit, amin nincs logó.

Türelmet és kitartást kívánunk mindannyiuknak!

A fogyasztó tehát csak azután kapja vissza az ötven baniját, miután olyan palackot, üveget, dobozt visz vissza az üzletbe, amelyen szerepel a visszaváltási díjas logó – ezért is kell vigyázni, hogy a flakonról ne tépjük le a címkét. Mi több, visszavitelkor a palackot, dobozt nem szabad összenyomni. „Hoppá – húzhatja fel a szemöldökét jogosan az olvasó –, éveken át épp azt kérték, hogy térfogatcsökkentés, tárolás és szállítás miatt nyomjuk össze a palackokat”.

Tehát még egyszer a vásárlót érintő folyamatról:

vásárláskor kifizeti a plusz 50 banit, a betétdíjas palack leadásakor visszakapja az 50 banit. Ennyi.

A továbbiakban beszéljünk a kiskereskedőket és a vendéglátókat érintő tudnivalókról!

A kiskereskedők feladatáról

Nos, Ráduly Róbert szerint az egyik kutya épp itt van elásva, mert a demokráciára nem feltétlenül az a jellemző, hogy a dolgok szakmai alapokon működnek. A népszerűség hajhászása ugyanis ma már mindent felülír – így egy adott pillanatban a boltok szerepe is kezd kissé átmenni ködösbe. A vonatkozó jogszabály ugyanis egyrészt azt írja elő, hogy minden üzletnek vissza kell vásárolnia a betétdíjas termékek palackjait. Ugyanakkor

hagy egy kiskaput is, ugyanis lehetővé teszi, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletek egy adott távolságon (lakótelepen, falurészen) belül társulhassanak egymással és kinevezhessenek egyet maguk közül, amely átvállalja tőlük a visszaváltást.

Nem vitás, hogy több kisbolt is élni fog ezzel a lehetőséggel, mondván, nem akar felesleges cécót az egész visszaváltással (az üzletesnek így nem kell ezzel bajlódnia, a palackokat pedig nem kell tárolnia).

„Egy idő után azonban visszájára sülhet el a szűklátókörűség és a negatív hozzáállás. A boltos a saját kényelme miatt ugyanis versenyhátrányba kerülhet, mivel a vásárlók jó eséllyel oda fognak átpártolni – és a pénzüket elkölteni –, ahol a vásárlással egyidőben vissza is válthatják az időközben otthon összegyűjtött betétdíjas palackokat, üvegeket. Ilyen hátrányt halmoztak fel azok az üzletek is, amelyek nem voltak nyitottak a bankkártyás vásárlásra, ezért el is veszítették vásárlóik jelentős részét.” Ráduly épp ezért minden üzletest arra biztat – legyen bármekkora is a boltja –,

teremtse meg a feltételeit annak, hogy vissza tudja váltani a betétdíjas termékeket.

Nem kell tartania ugyanis attól, hogy ha mondjuk egy hét alatt 200 palackot adott el, akkor húszezret kell visszaváltania, mert nagyrészt továbbra is azok fognak vásárolni nála, akik eddig is – ez a fogyasztói hűség.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Még egyszer a boltost érintő folyamatról

Tehát a boltost érintő folyamat: amikor beszerzi a lerakattól, nagykereskedőtől az ötven banival megemelt betétdíjas terméket, nemcsak az anyagunk elején említett Borvíz márkájú 3 lejes ásványvizet veszi meg mondjuk 2,70-ért (a különbözetet jelentő 30 bani az ő árkülönbsége, amiből él), hanem

minden egyes termékre ő is kifizeti a plusz ötven banit – tehát ő már betette azt az ötven banit, ezért lesz a termék végső ára 3,5 lej az ő üzletében.

Amikor tőle megveszik a terméket, akkor ő tulajdonképpen visszakapta a lerakatnak pluszban fizetett ötven banit; így tehát bezárult számára is a kör, vagyis a nullszaldós történet. Az azonban igaz, hogy

a rendszer működését a boltos hitelezi meg – ezt is jelezni kell, mert ez így korrekt.

Amikor később visszavette a boltos a hozzá bevitt üres üvegeket és visszaadta értük az ötven banikat, majd amikor a rendszert működtető RetuRO vállalat a bolttól elvitte a palackokat (hetente legalább egyszer), akkor a RetuRO visszaadja a boltosnak az ötven banikat; tehát megint nullaszaldós a történet.

Van azonban egy haszna boltosnak, ez pedig a visszavételi díj, ami mindössze palackonként néhány bani (az összeg különbözik a pillepalack és a fémdoboz esetében), ám

amikor a RetuRO visszaadja az üzletesnek az ötven banikat, ugyanakkor a visszavételi díjat is megkapja az üzletes.

Az állam azért vezette be ezt a visszavételi díjat, mert a kisboltoknak is vannak pluszköltségeik azzal, hogy működtetik a visszaváltást: a boltos ezzel tölti a munkaideje egy részét, az üres flakonoknak pedig raktárt kell biztosítson. Ezt a visszavételi díjat a RetuRO adja a boltosnak, neki azonban a palackozók biztosítják.

Azért kellene – Ráduly szerint – mindenkinek kivennie a részét a visszaváltásból, mert a gazdasági szereplők a haszonélvezői a termékértékesítésnek: a termék gyártója és palackozója, az elosztást végző nagykereskedő, végül a végterméket a fogyasztónak eladó kiskereskedő. És mivel ezeknek van haszna a folyamatból, ezért a környezetre gyakorolt negatív hatásból is ki kell vegyék a részüket.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

És akkor lássuk a vendéglátók helyzetét

Egy vendéglőben, étteremben a mindennapos magatartás azt feltételezi – akárcsak a jogszabály –, hogy a vendégek helyben fogyasztják el a palackok tartalmát, és az üres üvegeket, palackokat, dobozokat az egységben hagyják. Ezért a vendéglátók esetében az a szabály, hogy

a fogyasztónak alapból nem kell kifizetnie a plusz ötven banikat, csak abban az esetben, ha jelzi a pincérnek, hogy megmaradt félpalacknyi vize, amit távozáskor magával szeretne vinni.

Ilyenkor a pincér köteles feltenni a számlára az ötven banit. Az otthagyott palackokat a vendéglátó összegyűjti (amiért előzetesen már kifizette egyenként az ötven banikat a beszállítónak) és leadja a RetuRO vállalatnak, aki visszaadja neki az ötven banit. A vendéglátókat is megilleti a kezelési díj, de ez kisebb, mint a boltok esetében.

A kezelési díj amúgy az automata palackvisszaváltókat működtetők esetében a legnagyobb.

Decemberben csak elvétve fogunk találkozni az új típusú címkékkel, mert ekkora a legtöbb üzlet felhalmozza a készleteit az ünnepek közeledte miatt.

Látványosabban várhatóan januártól láthatunk új címkés palackozott italokat, meghatározó módon pedig márciustól lesznek jelen. A boros és szeszes italok esetében később, mert azok körforgása lassúbb.

Az új rendszer boszorkánykonyhájáról

Ha eljutott idáig a Tisztelt Olvasó, felteheti a kérdést: mégis mire jó ez az egész pingpongozás az ötven banikkal? Felvetése nagyon jó, meg is adjuk rá a választ.
Pénzügyek esetén létezik a pénzkibocsátás haszna; ez az új rendszer is ebből épül meg – húzta alá Ráduly Róbert, majd egy példával illusztrálta mindezt. Az új betétdíjas visszaváltási eljárás folyamán a vásárlók leemelik a polcról betétdíjas termékeket, kifizetik érte a plusz ötven banit, ám később nem fogja mindenki visszavinni az üres palackot, illetve üveget – az ilyen ötven banik tehát a rendszerben maradnak. A már működő külföldi gyakorlat azt mutatja, hogy

az első évben az eladott palackok, üvegek, alumínium dobozok kétharmada került vissza a rendszerbe.

Érdemes gyorsan számolni: becslések szerint Romániában legkevesebb 6 milliárd palack/üveg/alumínium doboz fogy el évente (ez elégé szerény becslés), ami 3 milliárd lej (6 milliárd x 0,5 lej). Annak kétharmadát visszaviszik a boltokba (2 milliárd lej), egyharmadát azonban nem (1 milliárd lej, ami 200 millió euró).

Tehát ha a fogyasztók minél kevesebb palackot, üveget, alumínium dobozt visznek vissza és kérik értük a visszajáró ötven banit, annál inkább „jót tesznek” ennek a rendszernek.

A gyakorlat szerint az első évben a már említett kétharmadról beszélhetünk, a második évben 85-90 százalékról, a harmadikban már 95 százalékról. A lényeg: a felelőtlen fogyasztó pénzén épül meg a rendszer; akik valamilyen ok miatt nem viszik vissza a palackot, például azért, mert a palackba tejet töltenek, amit később már nem fognak visszavásárolni (ezért kell tisztán visszavinni).

Az országos rendszer megépítése 150 millió euróba kerül, tizenhét regionális pont lesz, az elsőt Bonchidán adják át (Székelyföldet a Marosvásárhely melletti egység fogja kiszolgálni; Csíkszeredában egy másodlagos pont lesz).

A jogszabály arra is lehetőséget ad, hogy önkormányzatok saját forrásból is telepíthessenek a településükre automata visszaváltó berendezéseket. Ezzel szakmai alapon az a gond, hogy a rendszert azoknak kellene működtetniük, akiknek ebben hasznuk van – az önkormányzatok azonban nem ilyenek. És jól tudjuk, hogy ami nem üzleti alapon jön létre, az nem is szokott jól működni.

Galéria

Fotó: Pixabay

Végezetül egy kérdés: öt év múlva mi lesz?

A bevezetendő megoldás csak félmegoldás, mert itt tulajdonképpen újrahasznosításról beszélünk, ez pedig messze van a környezetbarát megoldástól.

Az igazi megoldás az lehetne – véli a szakember –, ha minden „üvegalapon” működne, és az üvegeket kimosnák, fertőtlenítenék és többször felhasználnák.

Most ugyanis a visszaváltott üvegeket bezúzzák és újraöntik, ez pedig rendkívül sok energiát használ el, és igencsak környezetterhelő. De az egész folyamat lényege mégis nyilvánvaló: az ötven baniknak köszönhetően néhány éven belül remélhetőleg el fognak tünni a flakonok, az üres sörös üvegek és kólás dobozok a patakok partjairól.

Ráduly Róbert Kálmán szerepéről

Ráduly Róbert Kálmán 2022 szeptemberében került a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumba Tánczos Barna akkori tárcavezető miniszteri tanácsosaként. Az ő szerepe az volt, hogy újra tudjon tárgyalni sok olyan részletet a készülő betétdíjas visszaváltási rendszerrel kapcsolatban, ami átgondolatlannak bizonyult. „Jól is haladtunk a tárgyalásokkal mindaddig, amíg nem került egyre közelebb a kormánycsere. Kidolgoztam egy teljesen új könyvviteli eljárást, hogy az egész betétdíjas rendszert könnyen lehessen követni, ám 2023 májusától a munkám fele ott maradt a tarsolyomban – tavasztól ugyanis minden a kormányváltásról szólt Bukarestben” – emlékezett vissza. Egy sor miniszteri rendelettervezetet is elkészített, amiket „már annak idején feltettünk a minisztérium honlapjára, azok egy része azonban a mai napig sincs elfogadva, holott a rendszer követésének és számonkérésének kötelező elemei kellene legyenek”.

Ráduly szerint „van még néhány apróság, amivel próbálkoztunk márciusban, de a mai napig nincs megoldva. Például az, hogy a pénztárgépek szoftvere alapból nem teszi lehetővé a negatív műveletet. Kétszázezer kereskedő esetében pedig nem egyszerű a pénztárgépek szoftverének frissítése”.

Mint ismert, Nicolae Ciuca miniszterelnök 2023. június 12-én tartotta az általa vezetett kormány utolsó ülését, az új miniszterelnök, Marcel Ciolacu azonban az RMDSZ nélkül alakított kormányt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM