Belföld
Külföld

Világpremiereken a Berlini Filmfesztiválon

Bács Béla János 2019. február 10., 16:41 utolsó módosítás: 2019. február 11., 09:39
HIRDETÉS

Két világpremieren is ott voltunk a 69. Berlinale szombati napján, ezekről számolunk be röviden. A filmfesztivál plakátjai közül újabbat mutatunk meg.

Képkocka az Öndög című filmből Fotó: Wang Quan'an

Öndög (2019-es mongol film Wang Quan’an rendezésében)

A végtelennek tűnő mongol sztyeppén egy meggyilkolt nő tetemére akadnak a hatóságok. A helyszín biztosításával a közeli rendőrőrs parancsnoka egyik kezdő kollégáját bízza meg , róla pedig a közelben, magányosan élő nőnek kell gondoskodnia, aki a 18 éves fiút egy éjszaka alatt bevezeti a nagybetűs életbe.

A film finoman és kellemes humorral rajzolja meg a hagyományos élet és a modernizáció találkozási pontjában élő szereplők mindennapjait, miközben életreményeikbe is bepillantást nyerhetünk.

A párhuzamosan felvillanó emberi sorsok és a szemünk előtt kialakuló vagy éppen zátonyra futó párkapcsolatok egy olyan úton vezetik a szemlélőt, melynek végpontja előreláthatatlan. Az életbe vezet.

Képkocka a Systemsprenger című filmből Fotó: Kineo Film

Systemsprenger (2019-es német alkotás Nora Fingscheidt rendezésében)

Benni folyamatosan egyik gyerekotthonból a másikba kerül. Kisbaba korában elszenvedett traumáját, valamint szeretetéhségét elemi dühvel robbantja szét környezetében. Habár a szakmai segítség szélles palettája áll rendelkezésére,

a próbálkozások, melyek kezdetben gyakran kecsegtetnek reménnyel, végül folyamatosan elégtelennek bizonyulnak.

Vannak helyzetek, amikor sem a világ egyik legfejlettebb szociális hálója, sem a problémás esetek kezelésere szakosodottak, sem a 21. században rendelkező gyógyszeres kezelés nem képes megbirkózni a kihívással, amelyet egy kilenc éves kislány esete jelent a családnak és a társadalomnak. Közeledési vágy és erőszak, remény és kilátástalanság, szeretet, félelem, sikoly.

Kissé korai és szakszerűtlen találgatásokba bocsátkozni, de mégis megteszem: „medvegyanús” (Arany Medve és Ezüst Medve, a fesztivál fődíjai, szerk. megj.) filmet láttunk.

Újabb Berlinale-plakát Fotó: Bács Béla János

Mosdó. Nemekre való tekintet nélkül Fotó: Bács Béla János

Útközben. Tüntetés a kurdok karizmatikus vezetőjének szabadon bocsátásáért. Fotó: Bács Béla János

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS