Belföld
Külföld

Tőkés–Creţu vita, második felvonás

Szőcs Lóránt 2010. szeptember 28., 18:43

Tőkés László, az EP alelnöke hétfőn, nagyváradi sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta „a román politikum egyetértésével és kölcsönös megegyezéssel” szeretne területi autonómiát Biharban és Szatmárban is. Corina Creţu kedden erre úgy reagált, hogy jogosan kérte az Európai Parlamentben Tőkés alelnöki tisztségéből való leváltását.

Tőkés László ugyanakkor a román politikusok, nyáron, a Bálványosi Szabadegyetemen elhangzott székelyföldi autonómiával kapcsolatos nyilatkozataira érkezett vádaskodásaikra is válaszolt. „Corina Creţu (EP képviselő-szerk.megj.), aki munkatársa volt Ion Iliescu egykori államelnöknek kérte leváltásomat az EP alelnöki funkciójából. Mondja ezt egy olyan képviselőnő, akinek pártja az új kezdet hajnalán, 1990-ben, bányászokkal verette szét a békés bukaresti tüntetőket” – nyilatkozta Tőkés. Hozzátette elhatárolódik az ilyen múltú személyek kijelentéseitől.

A volt püspök kifejtette, az ellene indított „nacionalista-soviniszta lejárató kampány” része volt Titus Corlăţean, PSD-s szenátor, Mihai Voicu PNL-s szóvivő és Bogdan Diaconu, PC alelnök nyilatkozata és legnagyobb meglepetésére a PDL-s „szövetségesei” is csatlakoztak ezekhez. „Ragaszkodunk a romániai magyar közösség autonómiájához, a területi autonómiához ott, ahol a magyarság többségben van. A demokratikus európai normák szerint jogunk van az autonómiához. Nem akarunk függetlenséget, nem akarunk elszakadást, tiszteletben tartjuk Románia területi egységét” – emelte ki Tőkés.

Kifejtette, nemcsak a Székelyföldön, de ezen kívül eső részeken is támogatja az autonómiát.
„Szándékunkban áll- a román politikum beleegyezésével, kölcsönös egyezség alapján- más régiókban is bevezetni a területi autonómiát, például a Partiumban, Bihar és Szatmár megyékben, ahol relatív többségünk van” – hangsúlyozta Tőkés. Hozzátette, egy ilyen autonómia előnyös lenne a területen élő románok számára is és példaként a Spanyolországi Katalóniát hozta fel, ahová az autonómia nyomán kialakult magas életszínvonal hatására „ezer és ezer spanyol költözik.” Tőkés László azt is kifejtette, hogy levelet küldött az EP elnökének, Jerzy Buzeknek, kéri tőle támogassa a román politikusok támadásainak leállításában, mert ez „az egykori nacionál-kommunista légkör újrateremtéséhez vezet”.

Corina Creţu, PSD-s EP képviselő kedden azt állította hogy, Tőkés László EP alelnök legutóbbi, autonómia kiterjesztésére vonatkozó nyilatkozatai igazolják: okkal kérte leváltását. „Nem találhatsz ki mindenféle elképesztő autonómiát, amely nem egyéb, mint a magyarok felsőbbrendűségére alapozott etnikai alapú szeparatizmus. Európának éppen elég gondja van a növekvő idegengyűlölettel, a rasszista megnyilvánulásokkal, a kisebbségeket érintő diszkriminációval, nincs szükség egy EP alelnök «hozzájárulására»” – fejti ki Corina Creţu, egy, Mediafaxnak eljuttatott közleményben. Az EP képviselő szerint Tőkés „az elmúlt 20 évben kifejtettet folyamatos, és heves, szélsőséges, horthysta megnyilvánulásaival elveszítette minden hitelét és jogát, hogy bárkire mutogasson, vagy nacionál-kommunista, nacionál-soviniszta jelzőket aggasson.”

„Nevetséges, hogy egy országban, amelyben a kisebbségek számára ilyen demokratikus feltételeket teremtetett, éppen egy etnikumközi konfliktust gerjesztő személyiség kiabáljon ilyen hevesen. De főként nagyon aggasztó, hogy egy ilyen drámai gazdasági, szociális helyzetben a magyar közösség egyik politikai vezetője soviniszta, irredenta elveket népszerűsít, ahelyett, hogy Románia minden polgára számára megfelelő megoldásokat keresne, most a PDL–RMDSZ kormányzás sorozatos hibáinak láttán” – nyilatkozta Corina Creţu, az EP fejlesztési bizottságának alelnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS