Belföld
Külföld

Székely gazdák anyaországi tapasztalatcserén

2012. november 24., 18:20

Hargita és Kovászna megyéből 20 gazda érkezett az anyaországba a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, hogy ottani gazdaságokban gyűjthessenek szakmai tapasztalatokat.

Fotó: Kristó Róbert

A tárca pénteki tájékoztatása szerint a kétnapos látogatás során tehenészetet és tejelő telepet, valamint  juhtelepet tekintenek meg, továbbá megismerkednek Gödöllőn, a Szent István Egyetem (SZIE) Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Állattenyésztési Telepével. A szaktárca ezzel a kezdeményezésével is segíteni kívánja a határon túli magyar gazdákat, lehetővé téve a gazdálkodók közötti személyes kapcsolatok erősítését, valamint tapasztalat- és információ-átadást.

„A kormány egységes nemzetben gondolkodik, ezért nincsenek határok közöttünk” – fogalmazott Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára a vendég gazdák számára rendezett egyeztetésen, ahol a húsmarha- és tejtermelő ágazat kérdéseit vitatták meg. A minisztérium idén januárban tette közzé a Darányi Ignác Tervet, amelynek része a Vidékfejlesztési Együttműködések a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal program.

A program keretében a szaktárca a Kárpát-medence vidéki térségeinek felemelkedését, főként a magyar közösségeket érintő területeken szeretné elősegíteni. A tárca az elmúlt hónapokban már tárgyalt a székelyföldi, a felvidéki, a kárpátaljai, a vajdasági, a délvidéki, a muravidéki és burgenlandi gazdaszervezetek képviselőivel. December 5-én pedig a Kárpát-medencei Összefogás Fórumon – amelyre valamennyi határon túli gazdaszervezet meghívást kapott – az elért eredményeket, elvégzett feladatokat összegzik, és a jövőbeni tervekről egyeztetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS