Belföld
Külföld

Megoldaná a húsvét és pünkösd körüli hivatalos szabadnapok kérdését az RMDSZ

Székelyhon 2019. december 12., 20:37 utolsó módosítás: 2019. december 12., 20:42
HIRDETÉS

Első házként szavazta meg a képviselőház az RMDSZ azon törvénykezdeményezését, amely lehetővé teszi a különböző felekezetűeknek, hogy mindenki a saját keresztény egyházi ünnepén kaphasson szabadnapot – írja az Agerpres hírügynökség a szövetség csütörtöki közleményére hivatkozva.

Húsvéti ételszentelésre indulva. Mindenki a saját felekezete szerint kapna szabadnapot húsvétkor és pünkösdkor az RMDSZ tervezete szerint. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„Több megyében ez eddig gondot okozott, ha az ortodox vallás ünnepe nem esett egybe a katolikussal vagy a protestánssal. Ezt a problémát oldja meg az elfogadott törvénytervezet. Ugyanakkor a módosítás arra is kitér, hogy amennyiben a munkáltató mindkét keresztény ünnepet megadja az alkalmazottainak, akkor az egyiket kötelező bepótolni, hiszen csak egy húsvéti, illetve pünkösdi szabadnap jár a munkatörvénykönyv szerint” – írja a közlemény.

Az elfogadott kezdeményezés kitér a diákokra is.

A többségi iskolákban előfordult, hogy igazolatlan hiányzónak írták be azokat a tanulókat, akik saját vallási ünnepeiken nem mentek órákra. Számukra a törvény előírja, hogy a tanév szerkezetét és az iskolalátogatást az ő jogaikhoz is igazítani kell.

HIRDETÉS

A tervezet kezdeményezője Szabó Ödön és Silviu Vexler képviselők, valamint az RMDSZ munkaügyi szakpolitikusa, Csép Éva Andrea. A tervezetről a végső döntést a szenátus hozza meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS