Belföld
Külföld

Nappali kijárási tilalom: 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat az idősek

Székelyhon 2020. március 24., 22:35 utolsó módosítás: 2020. március 24., 23:28
HIRDETÉS

A 65 éven felüli személyek naponta 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat a kijárási tilalom ideje alatt – jelentette be kedd este Marcel Vela belügyminiszter. Az újabb rendelkezések gyakorlatilag kiterjesztik a hétfőn este hatályba lépett részleges éjszakai kijárási tilalmat a reggel 6 és este 10 óra közötti időszakra is.

Nappali kijárási tilalom: 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat az idősek
galéria
Pontosítottak: meghatározott órák között hagyhatják el otthonukat az idősek szerdától. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Ismertették a koronavírus-járvány megfékezését célzó újabb, szerdától érvénybe lépő 3-as számú katonai rendelet részleteit a belügyminisztérium illetékesei. A rendelkezéseket napközben Klaus Johannis államfő harangozta be.

Az újabb rendelkezések gyakorlatilag kiterjesztik a hétfőn este hatályba lépett részleges éjszakai kijárási tilalmat a reggel 6 és este 10 óra közötti időszakra is.

HIRDETÉS

Kizárólag akkor akkor lehet elhagyni a lakást, ha szakmai tevékenység, az alapvető árucikkek beszerzése, halaszthatatlan gyógykezelés, haláleset, esetleg gyermekek, fogyatékkal élő, vagy idős hozzátartozók gondozása miatt elkerülhetetlen.

Dolgozni csak írásban – például munkahelyi igazolvánnyal – igazolt indokkal szabad kilépni otthonról.

A március 24-én hozott katonai rendelet értelmében mindenkinek tilos elhagynia lakását vagy háztáji gazdaságát - közölte kedd este Marcel Vela belügyminiszter.

Annak is joga van elhagyni otthonát, akinek mezőgazdasági munkát kell elvégeznie, illetve értékesítenie kell a mezőgazdasági terméket. Vela figyelmeztetett, hogy minden csoportos sporttevékenység tilos, köztük a futbalmeccsek szervezése is.

 

A tárcavezető rámutatott, a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről szóló katonai rendelet többek között előírja, hogy a 65 éven felüli személyek 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat, ebben az idősávban is csak akkor,

  • ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük (beleértve a háziállatok szükségleteit is),
  • ha halaszthatatlan egészségügyi ellátásra van szükségük,
  • továbbá ha kiskorút, más idős személyt vagy fogyatékkal élő személyt kell ellátniuk.

Emellett engedélyezett a lakhely körüli mozgás – de nem csoportosan – és a háziállatok sétáltatása.

A megszabott idősávon kívül csak abban az esetben hagyhatják el lakhelyüket a 65 éven felüliek, ha ez munkaügyben történik, vagy mezőgazdasági tevékenységet kell végezniük.

Itt orvosokról, üzletemberekről, tanárokról, tudósokról, illetve gazdákról van szó, akik bizonyítani tudják, hogy részt vesznek valamilyen tevékenységben

– fogalmazott Vela.

Mint arról beszámoltunk, Klaus Johannis államfő kora délután még arról beszélt, hogy az időseknek tilos lesz kijárni otthonról, este azonban Ludovic Orban miniszterelnök mindezt úgy pontosította, hogy a 65 év fölöttiek is kimehetnek meghatározott időszakokban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS