Belföld
Külföld

Indul a közúti „cápavadászat”

Gyergyai Csaba , Vásárhelyi-Nyemec Réka 2013. december 17., 19:32 utolsó módosítás: 2013. december 17., 19:40

Elsősorban a feketefuvar visszaszorítását célozza meg az a frissen közzétett törvénytervezet, mely büntetné a stopposok szállítását.

A 2003-as keltezésű taxistörvényt módosító javaslat ezertől ötezer lejig terjedő bírságot helyez kilátásba azoknak a – személyszállítási engedéllyel nem rendelkező – járművezetőknek, akik alkalmi utast vesznek fel. A tervezet indoklása szerint az utóbbi időben elterjedt az illegális személyszállítás, amely hátrányosan érinti a taxis cégeket és a személyszállító vállalkozásokat, és közvetett módon – az adóbevételek csökkenése miatt – az állami költségvetést is.

A közlekedési tárca honlapján közvitára bocsátott tervezet rögzíti, a kormány hatékonyabbá tenné a hatóságok beavatkozását, azonban nem derül ki, hogy az ellenőrzéseket ki fogja elvégezni, mint ahogy az sem, hogy ezt miként képzelték el. Továbbá nem egyértelmű az sem, hogy az ellenőrző szervek mi alapján fogják beazonosítani az alkalmi utast. Amennyiben a Ponta-kormány rábólint a törvénytervezetre, Románia lesz az első olyan ország Európában, ahol bírság jár az alkalmi utas fuvarozásáért.

Más európai országoktól eltérően Romániában a felvett autóstoppostól többnyire elvárják, hogy fizessen a fuvarért. A hagyományosnak számító viteldíjról sokszor már az utazás elején megegyeznek a felek. Egyébként a fizetség az egészségügyben szokásos „hálapénzhez” hasonló módon cserél gazdát: az utazás végén az utas belátása szerinti „hozzájárulást” ajánl fel az üzemanyagköltséghez, amelyet a sofőr vagy elfogad, vagy nem.

„A stoppolást nem lehet korlátozni”

Ambrus István, a Stoppoljonline.com internetes útitárskereső portál tulajdonosa portálunknak elmondta, véleménye szerint a stoppolás a szokásjog kategóriába sorolható, melynek az a lényege, hogy olyan tevékenységeket, szokásokat, hagyományokat emel törvényerejűvé, amelyek az emberek számára hasznosak, a javukat szolgálják.

„A mostani kezdeményezés pontosan az ellenkezője ennek a jogalkotási logikának, megszokásnak. Másrészt megítélésem szerint ez a társadalmilag érzéketlen jogszabály-tervezet úgy is értelmezhető, hogy a személygépkocsi használatát korlátozza” – kommentálta Ambrus István, aki szerint az ország gazdasági helyzetén semmit nem javítana, ha a rendszeresen stoppoló pár száz ember ezentúl buszjegyet vásárolna.

Az útitárskereső portál tulajdonosa szerint az sem egyértelmű, hogy egy magánszemély, aki az autóját saját céljára használja, hogyan tud jogi személyeket megkárosítani. „Én azt látom, hogy adott esetben pillanatnyilag kifejthet némi hatást ez a törvény, de hosszú távon szerintem ilyen módon nem lehet korlátozni a stoppolást, mert a fejletlen infrastruktúra, vagy a potenciális utasok anyagi helyzete miatt erre továbbra is szükséges lesz” – tette hozzá. Ambrus István egyébként elmondta, a Stoppoljonline.com portált havonta 11-13 ezren látogatják.

Mindenki ismeri a feketézőket

Egy nevét elhallgatni kívánó Bihar megyei személyszállító vállalat illetékese lapunknak elmondta, a hagyományosnak számító stoppolást nem kellene betiltani, ugyanis a legnagyobb problémát a feketén fuvarozók jelentik, akik hivatalos engedély nélkül szállítanak utasokat kisbuszokkal vagy személygépkocsikkal. „Ez a probléma már nagyon rég megoldásra vár. Érdekes, hogy ezeket az úgynevezett cápákat jól ismeri már mindenki, a hatóságok is, a törvény azonban nem adott lehetőséget rá, hogy megfelelő módon fellépjenek ellenük” – fogalmazott.

Emlékeztetett, pár évvel ezelőtt az egyik nagyváradi televízió munkatársa lefilmezte, amint egy kisbusz felveszi az utasokat, miközben a menetrendszerinti buszjárat szinte üresen gördült ki a megállóból. Tudomása szerint jelenleg Nagyvárad környékén összesen mintegy hetven autó szállít jogtalanul utasokat, ezek havonta körülbelül 2500 lejt keresnek.

Mindazonáltal arra nem lát túl sok esélyt, hogy a törvénymódosítás megváltoztatja a helyzetet, ezt csak a helyi hatóságok fokozottabb ellenőrzéseivel lehetne megoldani. „Sajnos ez a sürgősségi rendelet az egyszerű embereket sújtja majd, épp azokat, akik legtöbbször ingyen vesznek fel maguk mellé stopposokat” – mutatott rá a vállalat illetékese.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
17 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat