Belföld
Külföld

Így fog kinézni a vizsgafelkészítők lebonyolítása járványügyi szempontból

Székelyhon 2020. május 13., 12:59

A koronavírussal való megfertőződés elkerülése érdekében intézkedéscsomagot dolgozott ki a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium azok számára, akiknek a képességfelmérő vizsga, illetve az érettségi okán fizikailag jelen kell lenniük az iskolákban.

Így fog kinézni a vizsgafelkészítők lebonyolítása járványügyi szempontból
galéria
Számos egészségügyi előírást kell betartani a felkészítők megtartásához. Képünk illusztráció Fotó: Árvai Károly/MTI

Az intézkedés a nyolcadik osztályosokat, a végzősöket, illetve a felkészítésben és vizsgáztatásban részt vevő tanárokat és személyzetet érinti. Minden oktatási intézmény vezetőségének öt napon belül ki kell dolgoznia az előkészítő órák menetét, a diákok, tanárok, személyzet ki- és bejárási szabályzatát, az épület fertőtlenítésének módját – ismerteti a hivatalos közlésre hivatkozva az Agerpres.

A Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Monica Anisie tanügyminiszter által közösen aláírt rendelet értelmében minden tanfelügyelőség köteles tudatni a közegészségügyi igazgatósággal az iskolaépületekben tervezett tevékenységek lebonyolításának időszakát, ezek megkezdése előtt legalább egy héttel.

A rendelet előírja, hogy a tanfelügyelőségek együttműködnek a közegészségügyi igazgatóságokkal a fertőzésveszély leküzdése érdekében:

ellenőrzik, hogy az oktatási intézmények betartják-e a higiéniai utasításokat, és egy-egy orvos vagy asszisztens segítségével minden iskolában napi szintű járványtani szűrést végeznek.

Az oktatási tevékenységek alatt végig jelen lesz egy egészségügyi dolgozó az iskolában. Ő méri meg a tanárok, a személyzet és a tanulók testhőmérsékletét, amely nem lehet nagyobb 37 foknál ahhoz, hogy az illető bebocsátást nyerjen az épületbe. A betegnek tűnő személyeket a családorvoshoz irányítják a diagnózis és kezelés megállapítása érdekében.

Arról, hogy a tanuló részt vegyen-e az előkészítő órákon, a szülők hozzák meg a döntést, miután megtörtént a diák és a diák családtagjainak kockázati besorolása.

A diákokat egy tanár várja az iskola bejáratánál, elkíséri őket a tanterembe, majd az előkészítő lejártával a kijáratig kíséri őket. A belépéskor

biztosítani kell a védelemhez szükséges eszközöket, úgymint fertőtlenített lábtörlőt, maszkot, kézfertőtlenítőt, és az iskolában szappan, papírtörölköző, kézfertőtlenítővel töltött adagoló áll majd a gyerekek és felnőttek rendelkezésére.

Mindenkinek, aki részt vesz az iskolai tevékenységben, maszkot kell viselnie, és gyakran kell kezet mosnia.

Egy tanteremben maximum 10 tanuló lehet jelen, egymástól 2 méteres távolságot tartva, maszkban.

A szóban forgó időszakban (június 2-12) a fizikai jelenlétet feltételező iskolai tevékenységek nem lehetnek hosszabbak 3 óránál a felsős (gimnazista) diákok, és 2 óránál a nyolcadikosok számára.

Amennyiben az előkészítő órák két váltásban zajlanak, a két váltás között legalább két óra szünetet kell tartani, ez alatt a helyiséget fertőtlenítik és kiszellőztetik.

A használt maszkokat külön kell összegyűjteni, majd a diákok friss maszkot kapnak, amellyel hazamehetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat