Belföld
Külföld

Előrelépés történt az erdészeti károk okozta jövedelemkiesés megtérítése esetében

Korpos Attila 2020. május 13., 13:23

Törvénytervezet formájában módosították a kifizetéseket és a közbelépéseket az erdészeti károk esetében a szenátus plénumának kedd esti ülésén, Az úgynevezett tejtörvényen is módosítottak.

Előrelépés történt az erdészeti károk okozta jövedelemkiesés megtérítése esetében
galéria
Hamarabb elkezdődhet az erdőkitermelés az erdészeti károk esetében. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A módosításokról Tánczos Barna szenátor számolt be. Elmondta, az ülésen elfogadták azt a törvénytervezetet, amely az erdészeti károk esetében a bejelentéstől számított 15 napon belül beavatkozást engedélyez a kitermelésre, továbbá az állam támogatást nyújt a fiatal erdők esetében a kitermelés során.

Elértük azt is, hogy a károk miatti jövedelemkiesést bizonyos részben az állam szintén átvállalja, így kárpótolni tudják majd a tulajdonosokat”

– magyarázta a szenátor. 

A medvetörvény kapcsán Tánczos elárulta, utánajárt a 3 millió lejes összegnek, amely a medvekárok által sújtott gazdáknak volt elkülönítve országszerte, de a költségvetés nem tud elszámolni ezzel az összeggel.

Jelenleg 628 kifizetetlen kártérítés van függőben több mint 2 millió lej értékben. 

„Nyilvánvaló, hogy a kormány valami másra költötte el ezt a pénzt. Felszólítottam a minisztert, hogy a törvényt tartsa be. Sajnos Romániában az RMDSZ-en kívül senkit nem érdekelnek a medvék okozta problémák” – fejezte ki aggodalmát.

A szenátus elfogadta az RMDSZ által indítványozott tejtörvény módosítását is.

Az új tejregiszter szerint meg kell különböztetni, hogy melyik tej készül kimondottan csak tej alapanyagból és melyik tartalmaz növényi zsírokat.

Hozzátette, a minőségi tejet eladásra kínáló gazdák szorult helyzetét hivatott ez megoldani, hiszen az üzletek polcain is el kell majd különíteni a két kategóriát. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat