Belföld
Külföld

Döntöttek: 2020-tól csak személyivel lehet mobiltelefonos feltöltőkártyát venni

Székelyhon 2019. augusztus 27., 19:38 utolsó módosítás: 2019. augusztus 27., 22:16
HIRDETÉS

A kormány 1000 lejről 5000 lejre növelte a 112-es egységes segélyhívószámra beérkezett hamis riasztásokért kiszabható bírság felső határát, illetve 500 lejről 1500 lejre az alsó határát a keddi kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelettel – jelentette ki Nelu Barbu kormányszóvivő az ülés után. Emellett arról is döntöttek, hogy 2020-tól csak személyazonossági igazolvánnyal lehet feltöltőkártyát vásárolni.

Képünk illusztráció

A kormány jóváhagyott egy jogszabályt, amely megteremti a jogi keretet a fejlett mobil helymeghatározó (Advanced Mobile Localisation – AML) rendszer alkalmazásához, és ezzel a reakcióidő lerövidítéséhez a segélykérések esetében. A jogszabályt Raed Arafat államtitkár mutatta be néhány héttel ezelőtt, magyarázta Barbau a Victoria-palotában tartott sajtónyilatkozatában az Agerpres tudósítása szerint.

Hozzátette, az elfogadott jogszabály értelmében

a mobiltelefonos feltöltőkártyákat (pre-pay kártyák) ezentúl csak a vásárló személyazonossági igazolványának a felmutatása nyomán lehet beszerezni.

Ez az előírás 2020. január elsején lép hatályba, 2020. szeptember elsejétől pedig a mobilszolgáltatóknak tilos lesz ilyen kártyákat eladni olyan személyeknek, akik nem igazolják magukat.

HIRDETÉS

Azok a személyek, akik rendelkeznek már pre-pay kártyával, vagy 2019. december 31-éig vásárolnak egyet, kötelesek lesznek 2020. szeptember elsejéig elküldeni a szolgáltatónak a személyi adataikat

– szögezte le Nelu Barbu. Hozzátette, hogy a személyes adatokat az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásainak megfelelően kezelik.

A kormányszóvivő szerint a mobilszolgáltatók a hatóságokkal közösen tájékoztató kampányokat fognak szervezni ebben a témában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS