Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ötezer lejes bírság is járhat a hamis vészhelyzeti riasztásért

Székelyhon 2019. augusztus 27., 17:14

A kormány 1000 lejről 5000 lejre növeli a 112-es egységes segélyhívószámra beérkezett hamis riasztásokért kiszabható bírság felső határát, és első olvasatban tárgyalja a bűnözés visszaszorítását célzó intézkedésekről szóló tervezetet – jelentette be a keddi kormányülés elején Viorica Dăncilă.

Ötezer lejes bírság is járhat a hamis vészhelyzeti riasztásért
galéria
Elvennék az emberek kedvét a téves segélyhívásoktól. Nagyobb lesz a kiszabható pénzbírság értéke. Képünk illusztráció Fotó: Tamás Attila

A kormányfő kifejtette, az 112-es hívószámmal, valamint a bűnözés visszaszorításával kapcsolatos szabályozás szigorítása a caracali tragédia kapcsán került napirendre. Dăncilă rámutatott:

keddi ülésén jóváhagy a kormány egy olyan jogszabályt, amely megteremi a jogi keretet a fejlett mobil helymeghatározó (Advanced Mobile Localisation - AML) rendszer alkalmazásához.

Emellett szigorítják az 112-es egységes segélyhívószámra beérkezett hamis riasztásokért kiszabható büntetést, azaz az ilyen esetekben kiróható bírság felső határát a jelenlegi ezer lejről ötezer lejre növelik – tette hozzá.

A miniszterelnök arról is beszélt a kormányülés elején, hogy a kabinet első olvasatban tárgyalja kedden a bűnözés visszaszorítását célzó intézkedésekről szóló tervezetet. Ennek értelmében

minősített emberölés esetén 20 évre nő a kiróható szabadságvesztés alsó határa, míg a nemi erőszak bűntettéért 5 és 12 év közötti börtönbüntetés szabható ki.

Amennyiben az erőszak áldozata kiskorú, 7 és 15 közötti szabadságvesztésre ítélhető az elkövető.

A jogszabálytervezet szerint a rablás révén történő szabadságfosztás kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető, ha pedig az áldozat életét veszti, a kiszabható börtönbüntetés felső határa 18 évre nő – ismertette a kormányfő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat