Beszélni kellene a milliónyi sorstragédiáról is

Beszélni kellene a milliónyi sorstragédiáról is

A szétlőtt infrastruktúrát újra lehet építeni, az emberáldozatok azonban pótolhatatlanok

Fotó: Ukrán katasztrófavédelem

Frontvonalak, páncéltörők, tankok és vadászgépek helyett inkább a milliónyi sorstragédiáról kellene beszélnünk – vallja a Székelyhonnak adott interjújában a Kárpátalján élő Dunda György újságíró. A Kárpáti Igaz Szó lapigazgatójával a lassan egy éve tartó ukrajnai „szörnyűségen” túl az élet mindennapi kérdéseiről is szót ejtettünk.

Kozán István

2023. február 07., 07:592023. február 07., 07:59

– Ha visszatekintesz az elmúlt egy esztendőre, és egyúttal megpróbálsz előre is nézni, hol látod Kárpátalját egy év múlva?

– Több ok miatt is rendkívül nehéz a kérdés. Amikor egy évvel ezelőtt kirobbant ez a szörnyűség, nagyon kevesen gondoltunk arra, hogy ez egy hosszasan elhúzódó háború lehet. A kárpátaljai magyar családok, meg egyáltalán az ukrajnai menekültek is abban a hitben lépték át a határokat nyugati biztonságos országok irányába, hogy maradnak pár napig, esetleg hétig – legfeljebb tényleg csak egy-két hónapig –, aztán szépen hazatérnek a saját otthonaikba. Voltak is erre utaló remények, hiszen március végén elég intenzív volt a diplomáciai tárgyalás. De aztán egyik pillanatról a másikra ezek a tárgyalások megrekedtek, és minden korábbinál messzebbre kerültek a kijevi és moszkvai álláspontok, ami értelemszerűen magával hozta a háború kiterjedését. És most, a háború kitörésének egyéves évfordulójához közeledve nemhogy nem látni a fényt az alagút végén, hanem olyan kérdéseink vannak, amire senki nem tud választ adni.

– Mire lehet ilyen körülmények között számítani?

– Politikusok és katonai szakértők egy közelgő döntő ütközetről beszélnek, ami tavasszal vagy nyár elején következhet be.

Ukrajna minden fórumon nyilvánvalóvá teszi, hogy számára csak egy módon érhet véget a háború: ha visszaszerzi a területeit; ráadásul nemcsak a február 24-e után megszállt területekről van szó, hanem az ország 1991-ben elismert nemzetközi határairól.

Mindez pedig – legalábbis a háború gyors befejezését tekintve – semmilyen rövid forgatókönyvvel nem számol. Azt világosan látjuk, hogy a háború kellős közepén tartunk, és nem a kifelé vezető úton vagyunk. Ahogy javul az időjárás, a harcok még intenzívebbé válására lehet számítani, főleg ahogy szép lassan megérkeznek a frontra a nyugati harckocsik, esetleg a vadászgépek is. Ugyanakkor egy abszolút szubjektív megállapítást engedj meg nekem – amit reménynek is lehet nevezni –, ez abból is fakad, hogy mindig igyekszem derűsebben látni a helyzetet.

– Kíváncsivá tettél.

– Ha visszaemlékezünk tavaly februárra, ilyen totális háborúra kevesen számítottak; Kijev bombázásával kezdték az oroszok az Ukrajna elleni háborújukat. A politikusok, elemzők és a hétköznapi emberek is abból indultak ki, hogy várhatóan a Donbaszban, vagyis a Donyec-medencében újra kitör a háború – ami egyébként egy percre sem fejeződött be 2014 óta. Tehát amilyen hirtelenséggel és megjósolhatatlanul jött ez a totális háború, az én reményem pont ebből táplálkozik:

talán a nagypolitika színpadán, a kulisszák mögött történik majd valami olyan, aminek következtében pont ilyen váratlanul és megjósolhatatlan módon valami a deeszkaláció irányába mutathat.

Hangsúlyozom, erre semmilyen reális magyarázat nincs, mindössze az én reményemből származik ez az okfejtés. Csak aztán ne járjunk úgy, mint a Coviddal, hogy amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt, és a koronavírust esetünkben felváltotta a háború. Nem kellene a háború után egy még pusztítóbb dolognak jönnie, és itt az atomfenyegetésre utalok. Erről egyébként szerencsére kevesebbet hallani, de Moszkva azért elrettentésként időről időre szóba hozza az atomarzenálját. Ez pedig már nemcsak Ukrajnát, hanem az egész világot érintené, és akkor belesodródnánk egy harmadik világégésbe.

– A reményed mégis áthajlott egyfajta borúlátásba… Székelyföldön is hírt kapunk a kényszerbesorozásokról, ezzel kapcsolatban arra kérlek, foglald össze a legfontosabb tudnivalókat. És ha már itt tartunk, mondj valamit az ukrajnai román ajkú kisebbségről is. Utóbbit azért kérem, mert a román állam nem nagyon szállít ilyen információkat.

– Az ukrajnai román katonákról, tehát a bukovinai és csernovici kisebbség helyzetéről én sem tudok sokat. Azt azonban valóban látjuk, hogy a sorozások megerősödtek, mert most tényleg szükség van friss tartalékerőre. Az elején, tehát még a háború kitörésekor nagyon sokakat mozgósítottak, meg hát a háború első hónapjaiban rengetegen önként jelentkeztek a toborzóirodákban, hogy fegyvert fogjanak. Akkor tehát tényleg elég hadra kész katona volt. Viszont ahogy múlt az idő, és nyilvánvalóvá vált, hogy jelentős veszteségeket szenvedtek az ukránok – még ha ezekről pontos számok nincsenek is, mert ez államtitoknak minősül –, az egy ideje jól érzékelhető, hogy számottevő veszteségek vannak.

Kárpátalján például nem telik el nap újabb és újabb katonatemetések nélkül.

De igaz ez az ország más pontjaira is; például minden nagyvárosban külön parcellákat hoztak létre a temetőkben, ahol számolatlanul sok a katonasír. Konkrétan magyar katonák kényszerbesorozását nem tudom megerősíteni, ugyanis nem figyelhető meg Kárpátalján, hogy szándékosan a magyar kisebbség köreiből soroznának be katonákat. Ilyen tehát nincs. Ami van: mindenkit, nemzetiségtől és származástól függetlenül válogatás nélkül visznek a frontra. Az utcán tehát nem azért állítanak meg, mert valaki ukrán, magyar, román vagy cigány nemzetiségű, hanem azért, mert katonaköteles.

– Mi a helyzet a kárpátaljai dandárral?

– Igen, ezzel a kérdéssel a magyarországi sajtó nagy terjedelemben foglalkozott. Nos, tudni kell, hogy ott sincsenek többségben magyar katonák, sőt, a tíz százalékos magyarságarányunkhoz képest a munkácsi dandárban nincs ezt az arányt meghaladó magyar katona. Ugyanakkor egyértelműen szeretném cáfolni az ukránok részéről a magyarság irányába nagyon gyakran megnyilvánuló kritikát, miszerint a magyarok kihúzzák magukat ebből a háborúból. Ez nem igaz:

a magyarok is ott vannak a fronton, és ez idáig tizenkét magyar katona haláláról van tudomásunk.

A legelső kárpátaljai áldozat 2022 március elején egy magyar gyökerekkel rendelkező fiatalember, Kiss Sándor volt. Tehát még egyszer hangsúlyozom: a kényszersorozás minden nemzetiséget egyformán érint Kárpátalján és az ország más megyéiben, ahol kisebbségek élnek – legyenek akár lengyelek vagy románok.

– Kisebbségi létünkből adódóan engedj meg egy olyan kérdést, amit Magyarországon talán még senki nem tett fel neked. Az ukrajnai orosz közösség hogyan viseli a háborút?

– Induljunk ki onnan, hogy eleve nehézkes az ukrajnai orosz közösség meghatározása egy olyan oknál fogva, amit kívülről, akár Székelyföldről nézve nem könnyű megérteni. Ukrajnában tartózkodva tapasztalja azt az ember, hogy attól, hogy valaki orosz ajkú, az még nem jelenti azt, hogy az oroszokkal szimpatizál. Ez első hallásra ugye nagyon furcsa. Én, amikor békeidőben többször is a fővárosban, Kijevben jártam (és már akkor is ment a propaganda, hogy beszéljünk Ukrajnában ukránul – erre törvények is születtek), nagyon furcsálltam, hogy miközben kollégákhoz, taxishoz, boltban vagy bárhol ukránul szóltam, nekem tízből nyolcan oroszul válaszoltak. A legfurcsább mégsem ez volt, hanem az, hogy amikor mélyebben elkezdtünk beszélgetni, szinte minden esetben kiderült, hogy ők ukrán érzelműek és oroszellenesek.

Az ukránok jelentős része tehát az orosz nyelvet használja, de nem tekinti magát az orosz kisebbség tagjának.

Ezt nektek, és bárki másnak elsőre nehéz lehet megérteni, mivel ez ukrán identitási sajátosság. Mi több, azt is nehéz lehet megérteni, hogy a fronton a katona az agresszor nyelvét használja, mégis mélységesen gyűlöli az oroszokat. Egyfajta nyelvi és társadalmi skizofréniának tűnik. Nyilván nem azt állítom, hogy mindenkire ez érvényes, aki oroszul beszél, ugyanis nem könnyű megítélni, hogy az orosz nyelvet használó több milliónyi ukrán állampolgár közül kinek milyen az identitása. Mert az is kétségtelen tény, hogy a háború kitörésével az ukrán identitású, de oroszul beszélők döntő többsége igyekezett eljönni a keleti régiókból. Akik Kelet-Ukrajnában maradtak, azok azt mondják, hogy nekik jó az orosz világ is, csak épp békében éljenek. Most azonban az látszik, hogy az ukrán állam célja, hogy a nemzeti identitás kifejezése visszatükröződjön a nyelvhasználatban is. Ezt törvénykezéssel teszik meg, ami viszont nem biztos, hogy szerencsés, sőt néha kontraproduktív tud lenni. Inkább időre lenne szükség.

Dunda György • Forrás: Kárpáti Igaz Szó

– Ugyanez a helyzet a kárpátaljai magyarság körében is?

– Pontosan. Nekünk sem az a problémánk, hogy nem akarunk megtanulni ukránul, ugyanis tisztában vagyunk azzal, hogy saját magunk érvényesülési lehetőségeink is csökkennek, ha nem ismerjük az államnyelvet, hiszen számtalan kapu zárva marad előttünk. Nem képezi vita tárgyát, hogy tudni kell az állam nyelvét. Esetünkben inkább arról van szó, hogy nem politikai kérdést kell ebből faragni. Egyszerű pedagógiai kérdés, hogy milyen módszerrel tanítsuk meg a gyerekeket az államnyelvre: erőszakos módszerrel (ahogy előírja a törvény: anyanyelvként), vagy inkább idegen nyelvként (ahogy a gyerek könnyedén megtanul angolul vagy akár németül). Nem a nyelvhasználat ellen van kifogásunk, hanem olyan módszertanra van szükségünk, amely segíti az ukrajnai magyar, román, vagy akár szlovák gyereket, hogy megtanuljon ukránul.

– Időzzünk még el egy kérdés erejéig a nyelveknél. Romániai magyar kisebbségként számunkra, székelyeknek a magyar és román nyelv két külön világ – két eltérő nyelvcsaládhoz tartozó nyelvekről lévén szó. Az orosz és az ukrán nyelv között azonban sok a hasonlóság, legalábbis ezt gondolom. Aki eddig csak oroszul beszélt, annak mennyi időbe telhet megtanulnia ukránul?

– Mivel Ukrajnában erőteljes nyelvkeveredés van, ezért az is napi szinten találkozik ukrán szavakkal a tévében, rádióban, a hétköznapokban, aki orosz környezetben nőtt fel. Tehát értelemszerűen megérti az ukránt, viszont nehezére esik beszélnie azt. Ha leáll egymással beszélgetni egy Ukrajnában élő, de orosz nyelvet használó és egy színtiszta ukrán nyelvet használó ember, mindketten pontosan értik egymás nyelvét. Tételezzük fel, hogy valaki úgy nevelkedne fel egy elzárt ukrán környezetben, hogy soha nem hallott egyetlen orosz szót, tehát nem érték orosz hatások – vagy fordítva –, és úgy ülnének le beszélgetni, abban az esetben már lennének gondok, mivel a szavak jelentős része eltér.

– Mi tagadás, jólesett ez a kis nyelvi és kulturális kitérő. Térjünk azonban vissza a szomorú valóságba. Nyilvánvaló, hogy kelet és nyugat harca zajlik Ukrajnában. Gondoltad volna, hogy ennek a nagy összecsapásnak a terepe épp nálatok lesz?

– Elfeledkezünk erről, de attól ez még tény: Ukrajna 2014 óta háborúban áll Oroszországgal. Ráadásul nagyhatalmi ambíciók húzódnak meg a háttérben. Azt sajnálom a legjobban, hogy Ukrajna esik áldozatul, az ukrajnai polgári infrastruktúra pusztul el – jó ideje döbbenetes áramszünetekben vagyunk kénytelen élni. Ezt pénzből újjá lehet építeni, de

az a sok-sok ezer katonai vagy civil áldozat, aki meghal, vagy örök életére rokkant marad, nos ezeket az ukrán életeket soha senki nem adja vissza, se Amerika, se Oroszország.

Úgyhogy én az emberáldozatot emelném ki, ami ebben a háborúban döbbenetes. És akkor még nem beszéltünk arról a több százezres – de inkább milliós – nagyságrendű ukrajnairól, aki egyik napról a másikra mindenét elvesztette és földönfutóvá vált a pusztítás miatt. A milliónyi sorstragédiáról vajmi keveset beszélünk, inkább a vadászgépekről, a tankokról, a katonai frontvonalakról. Számomra minden háború megbocsáthatatlan.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 06., hétfő

Földrengéssel indult a hét

A Richter-skála szerinti 4,5-ös erősségű, földfelszín közeli földrengés volt hétfő hajnalban 3 óra 26 perckor Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségében.

Földrengéssel indult a hét
Földrengéssel indult a hét
2023. február 06., hétfő

Földrengéssel indult a hét

2023. február 05., vasárnap

Energiaügyi miniszter: nem kell aggódni az orosz eredetű kőolajból készült üzemanyagok embargója miatt

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint nincs ok aggodalomra az orosz eredetű kőolajból készült üzemanyagok embargója miatt, mivel a piac összes nagy importőre diverzifikálta a behozatalát, így nincsenek ellátási zavarok.

Energiaügyi miniszter: nem kell aggódni az orosz eredetű kőolajból készült üzemanyagok embargója miatt
2023. február 05., vasárnap

Elegendő földgázkészlete van Romániának a tél átvészelésére a kormányfő szerint

Románia a tél átvészeléséhez elegendő földgázkészletekkel rendelkezik, függetlenül az időjárási viszonyoktól – közölte vasárnap a Facebook-oldalán Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Elegendő földgázkészlete van Romániának a tél átvészelésére a kormányfő szerint
2023. február 05., vasárnap

Aggasztóan sokszor riasztották a hegyimentőket az elmúlt 24 órában

A Salvamont vasárnapi tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában „aggasztóan nagy számú” esethez riasztották a hegyimentőket.

Aggasztóan sokszor riasztották a hegyimentőket az elmúlt 24 órában
2023. február 04., szombat

Több mint ötezer tűzoltó áll készenlétben az esetleges hóvihar-károk elhárítása érdekében

Nyolc megye (Fehér, Arad, Bihar, Buzău, Krassó-Szörény, Hunyad, Szilágy és Temes) kilenc településen okozott eddig károkat szombaton a viharos erejű szél.

Több mint ötezer tűzoltó áll készenlétben az esetleges hóvihar-károk elhárítása érdekében
2023. február 03., péntek

Közel ötmillió nyugdíjast tartanak számon Romániában, az átlagnyugdíj értéke nem éri el a 2000 lejt

Idén januárban 4 781 124 nyugdíjast tartottak nyilván Romániában, az átlagnyugdíj 1958 lej volt – derül ki az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) pénteken közzétett adataiból.

Közel ötmillió nyugdíjast tartanak számon Romániában, az átlagnyugdíj értéke nem éri el a 2000 lejt
2023. február 03., péntek

Nem tart sokáig a napsütés – havazás, hóviharok várhatóak a hétvégén

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki előrejelzése szerint az ország nagy részében vasárnap délutánig mérsékelt havazásra és a szél erősödésére, 26 megye hegyvidékén pedig sűrű havazásra és hóviharokra lehet számítani.

Nem tart sokáig a napsütés – havazás, hóviharok várhatóak a hétvégén
2023. február 02., csütörtök

Az idei csíksomlyói búcsúba is indulnak zarándokvonatok

Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba – közölték a szervezők csütörtökön, Budapesten.

Az idei csíksomlyói búcsúba is indulnak zarándokvonatok
2023. február 02., csütörtök

Magyar cégvezető: az ipari robotok enyhíthetik a munkaerőhiányt Erdélyben is

Az automatizálás és az ipari robotok alkalmazása terén annyira gyors és robbanásszerű a fejlődés, hogy ami tegnapelőtt még sci-finek tűnt, tegnapra már gyártásban van, és ma már széles körben elterjedt Romániában is.

Magyar cégvezető: az ipari robotok enyhíthetik a munkaerőhiányt Erdélyben is
2023. február 01., szerda

Kezdődik az energiakártyák kézbesítése

Fehér, Argeş, Teleorman, Bákó, Bihar, Ilfov megyében és Bukarestben elkezdődött az energiakártyák kézbesítése. Csütörtöktől már Kovászna megyében is elkezdik a kiosztást.

Kezdődik az energiakártyák kézbesítése
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM