Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szakrális Művészetek Hete Csíksomlyón

Péter Beáta 2016. szeptember 07., 11:28

Csíksomlyó szakrális jellegét kívánják hangsúlyozni, valamint szeretnék a kegyhelyhez kapcsolódó szakralitást tágabb értelmezésben, kortárs művészetek megközelítésében bemutatni a szervezők a Csíksomlyón szeptember 12–17. között zajló Szakrális Művészetek Hete programjaival.

Fotó: Kristó Róbert

Az Áradat Egyesület társszervezésben a Csíksomlyói Ferences Rendházzal, a Hargita Megyei Kulturális Központtal és a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséggel első alkalommal tartja meg Csíksomlyón a Szakrális Művészetek Hetét. A rendezvénnyel a magyarországi Ars Sacra – Szakrális Művészetek Fesztiváljához csatlakoznak a szervezők, amelyet 2007-ben szerveztek meg először Budapesten a Kulturális Örökség Napok keretében. A csíksomlyói rendezvény fővédnöke Tamás József segédpüspök, az esemény létrejöttében a Csíksomlyói Közbirtokosság és számos magáncég segít.

„Pár hónappal ezelőtt, amikor olvastuk a Szakrális Művészetek Fesztiváljának felhívását, gondolkodtunk el Simó Irmával, az Áradat Egyesület vezetőjével, hogy Csíksomlyón helye lenne a művészetek hetének. Ugyanis számos már meglévő alkotás létezik, ami e helyhez kapcsolódik. A vizuális művészetek mellett zenei és irodalmi műsorokkal tehetjük színesség ezt a hetet” – osztotta meg velünk Hegedűs Enikő művészettörténész, a rendezvény szakmai konzultánsa. „ A rendezvénysorozat megszervezésére az is indított bennünket, hogy Csíksomlyó mint a magyarság legjelentősebb zarándokhelyének a szakralitása senkiben nem kérdőjeleződik meg, viszont a mindennapokban még nem tud kibontakozni. Az ide érkezők sokkal több mindenben részesülhetnének, ha lennének olyan kiállítóterek, amelyek helyszínt biztosítanának ideiglenes vagy állandó kiállításoknak. azáltal a helybéliek és az ide látogató zarándokok és érdeklődők előtt több minden tárulhatna fel a Csíksomlyóhoz kötődő történeti és kortárs kulturális és szakrális értékekből.”

A művészettörténész elmondta, azt tapasztalják, hogy sokszor még a helybéliek sem ismerik, hogy mi minden készült az elmúlt időszakban Csíksomlyóhoz kapcsolódóan. Úgy vélik, ez a hét alkalom lesz arra, hogy a szeredaiak és környékbeliek is megismerjék a már kész alkotásokat, valamint szeretnék ösztönözni, hogy szakrális témájú alkotások a továbbiakban is bemutatásra kerüljenek.

A rendezvény helyszíne a Jakab Antal Tanulmányi Ház, valamint a kegytemplom és a templom előtti tér. Ez utóbbi helyszínen szeptember 12-én, délután fél hattól Siklódy Ferenc grafikusművész Csíksomlyóhoz kötődő metszeteiből nyílik kiállítás. A kiállítás megnyitását követően tartják a rendezvény ünnepélyes megnyitóját, majd a Codex régizene együttes koncertjét lehet meghallgatni. A koncert után Daczó Katalin és Daczó Dénes a Kis-Somlyó kápolnáiról készített dokumentumfilmjeit vetítik le, majd a témához kapcsolódóan beszélgetés is lesz.

Kedden a Kereszt című kiállítást nyitják meg, amelyet Vinczeffy László atyhai portáján működő Kakasülő galériájából kölcsönöznek a szervezők. A kiállítás anyaga egy nemzetközi alkotótábor munkáiból áll össze. Szintén kedden Szabó Enikő színművész és barátai megzenésített verseket adnak elő.

Szerdán Ádám Gyula fotóművésznek a Boldogasszony oltalmához kapcsolódó fotóit lehet megtekinteni, Györfi Erzsébet népdalénekes pedig Kájoni-énekeket fog előadni. Közreműködik Bilibók Attila és Molnár Anna. Ezt követően Csúcs Mária és Csúcs Péter Csíksomlyóhoz kapcsolódó rövid dokumentumfilmjeiből vetítenek.

Csütörtökön Márton Ildikó fotóiból nyílik kiállítás, amelynek tematikája a magyar költők istenes verseihez kapcsolódik. Ezt követően Sárközi Sándor piarista atya magyar költők istenes verseiből ad ízelítőt Szokatlan istenarcok címmel. Az előadást követően beszélgetést tartanak.

Pénteken Darvas Loránd régész, a somlyói kolostor és templomnál végzett kutatások eredményeiről beszél, majd Xantus Gábor Somlyói Madonna című dokumentumfilmjét vetítik le, amely tavaly a kegyszobor ötszázéves évfordulójára készült. A program minden nap délután fél hattól kezdődik, a belépés díjtalan.

Szombaton tartják a Nyitott Templomok Napját, kapcsolódva Szent Ferenc stigmatizációjának ünnepéhez. Az este 7 órakor kezdődő szentmise után imaórát tartanak, majd Szent Ferenc alvernai stigmatizációjáról vetítenek dokumentumfilmet. A zenés imaalkalom éjfélkor ér véget.

A meghirdetett Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozat témájához kapcsolódóan további kiállítások is megtekinthetők: a Székelyföld Galériában Márton Áron püspök hagyatékából származó képzőművészeti alkotások, a csíksomlyói Multifunkcionális Központban a 2015 és 2016-os Nagy Imre művészeti diáktábor anyagából válogatás, a csíksomlyói Községházán pedig a kegyhelyhez kötődő archív felvételekből álló tárlatot lehet látogatni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS