HIRDETÉS

Állagmegőrzés, digitalizálás zajlik a Székely Nemzeti Múzeum fotótékájában

Bíró Blanka 2017. január 02., 23:40

Sav- és klórmentes csomagolóanyagokba raktározzák újra a Székely Nemzeti Múzeum fotógyűjteményét, biztosítva a hosszú távú állagmegőrzést, és ezzel párhuzamosan széles spektrumú digitalizálás is zajlik az intézményben.

Bartha Zonga múzeumpedagógus arról tájékoztatott, hogy a Bethlen Gábor Alap támogatásával korszerű mikroporszívókat, tisztító-, fényerősség- és savasságmérő eszközöket, nagy mennyiségű sav- és klórmentes csomagolóanyagot vásároltak, és ezekkel tudták beindítani az állagmegőrzést. A digitalizálás sem csak szkennelést jelent:Szőcsné Gazda Enikő és Sántha Imre Géza muzeológusok helytörténészekkel együttműködve próbálják azonosítani az adatolatlan képeket, Lázár Prezsmer Kinga restaurátor és Zsók Enikő gyűjteménykezelő a tisztításban és csomagolásban segítenek, Bagoly Róbert informatikus világhálóra tölti a képeket.

A Múzeum fotótára egyike Erdély legjelentősebb fotógyűjteményeinek. Bár leginkább a Székelyföldet dokumentálja, ennek ellenére Erdély valamennyi vidékéről vannak benne fotók, képeslapok, és egy-egy „világpolgár” adományozó jóvoltából még Európa távolabbi vidékeiről, történelmi nevezetességeiről is tartalmaz kisebb kollekciókat – tájékoztat Bartha Zonga. Ugyanakkor az erdélyi fotográfia története szempontjából is kiemelkedő jelentőségű: Erdély legjelentősebb műtermeinek fényképeit őrzi.

A gyűjtemény az utóbbi évtizedben jelentősen bővült: József Álmos helytörténész székelyföldi képeslap-gyűjteménye és helytörténeti fotói, Kónya Ádám néhai múzeumigazgató műemlékeket dokumentáló negatívjai,  Bortnyik György sajtófotós háromszéki iparosodást, város- és faluképváltozást rögzítő negatívjai, Demeter Lajos helytörténész képeslap- és fotógyűjteménye mellett az idén dr. Szigetváry Ferenc erdélyi műemlékeket számba vevő hatalmas gyűjteményét kezdte a Múzeum megvásárolni. A fototéka anyagából bő válogatás látható a múzeum honlapján.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS