Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Feldmár András: elmebetegség nem létezik

Bús Ildikó 2014. szeptember 10., 18:57

A virtuális térben tartott vidám hangulatú előadást az elme játékáról Feldmár András pszichoterapeuta, a pulzArt művészeti fesztivál keretében.

Fotó: Bús Ildikó

Szerdán délután elsötétült a Tein Teaház, behúzták a rólókat és lekapcsolták a fényeket, hogy kezdetét vegye a neves terapeuta előadása. Feldmár András Kanadából Skype-on jelentkezett be, és úgy üdvözölte sepsiszentgyörgyi közönségét, mint rég látott barátait.

Az előadáson főleg pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek vettek részt, de több szülő is eljött, hogy meghallgassa a neves pszichológus történeteit. Az elme játéka – játék az elmével – online előadás az elme elemzését tárta a nézők-hallgatók elé, a feldmári elméletek bemutatásával. Feldmár szerint az emberi elme a gondolatok, érzelmek összessége, azaz a psziché maga. Mint mondta, minden születendő gyerek úgymond hiptnotizálva van egy kultúrába, nyelvbe, de attól, amit a családjától tanul el az ember, meg is lehet szabadulni.

A pszichológus szerint elmebetegség mint olyan nem létezik, ez csupán egy rossz metafora. Meglátása szerint csak eltévedt emberek vannak, olyanok, akik zavarnak másokat, vagy őket zavarják mások. Olyan az elmebetegség, mint az egyszarvú – magyarázta –, hiszen az egyszarvút is ábrázolják, megmutatják, de ettől még nem létező dolog. Ugyanígy nem létezik depresszió sem, a baj pedig nem a másik emberben vagy bennünk van, hanem közöttünk – vélekedik Feldmár.

A félórás előadás során a terapeuta rámutatott: akit elmebetegnek tartanak, nem az, csupán olyan környezetet kell kialakítani számára, amelyben boldog vagy legalább boldogul. „Csak az szenved, akit bántottak. A pszichoterápia játék számomra, aki hozzám belép, az nem páciens, így például sosem árulom el, nem küldöm rendőrségre vagy pszichiátriára akkor sem, ha ön- vagy közveszélyes. Játszom vele és figyelem. A pszichoterápiában nincs hatalmi differencia, ha mégis, akkor csak én szolgálok. Én szolgálom azt, aki hozzám fordult” – mondta az előadó.

Feldmár András ugyanakkor kritikát is megfogalmazott a pszichitária ellen, mivel köztudottan elítéli a diagnosztizálás széles körben elterjedt módszerét, a DSM könyvet, mely leírja azokat a pszichés betegségeket, melyeket pszichiáterek kezelnek. Mint mondta, ebbe a kiadványba szavazással kerülnek be a diagnózisok, így néhány éve még a homoszexualitás is betegségnek számított, aztán amerikai pszichiáterek megszavazták, hogy mégsem az.

Feldmár kritikus éleslátását több szakmabeli is kifogásolja, viszont bármennyire is kritikusan közelíti meg az elmeorvosok munkáját vagy pszichológusok módszereit, mindig sokat beszél a szeretetről. Ez szerinte a problémák többségét orvosolni tudja. „Egyszerűen el kell határozni, hogy az iránytű, amivel kijelöljük, hogy merre menjünk, az ne a félelem legyen. Ne kelljen már menekülni. El kell kezdeni az iránytűt a vággyal összekötni! Azt csinálom, amit akarok, és nem tart vissza a félelem” – vallja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS