HIRDETÉS

Csíki sört csak Szeredában gyártanak

Létai Tibor 2011. október 28., 16:21 utolsó módosítás: 2011. október 30., 14:36

Megnyitja csíkszeredai sörgyárának kapuját a látogatók előtt szombaton 9 és 16 óra között a Heineken Románia, hogy a kívülállóknak lépésről lépésre bemutassák a sörkészítés módját a malátaérleléstől a palackozásig. A nagyközönség fogadása előtt a helyi sajtósoknak tartottak bemutatót az üzemben.

Tekintse meg fotógalériánkat, nézze meg videónkat!

A hétvégére szervezett Nyitott kapuk napja keretében pénteken a sajtó képviselőit hívta meg a gyár vezetősége egy bemutatóval és sörkóstolóval egybekötött üzemi sétára. A helyi média munkatársait Paul Wood műszaki igazgató fogadta, aki röviden vázolta a sörgyár históriáját. Elmondta, a csíkszeredai sörgyárat 1974-ben építették, relatív kis kapacitással. Az első bővítést 1982-ben hajtották végre. A rendszerváltást követően, 1994-ben privatizálták a vállalatot. 1998 és 2000 között a gyár teljesítőképességét évenkénti 1,2 millió hektoliterre növelik. A Heineken Románia tulajdonába 2003-ban került a gyár. Azóta folyamatos technológiai fejlesztések történnek, többek között egy új palackozó sort is beüzemeltek, így három soron történik a palackozás. Jelenleg körülbelül 2 millió hektoliter sört tudnak készíteni évente, ugyanakkor 400 millió féll iteres üveges sört töltenek. Az alkalmazottak száma körülbelül 210. Összesen kilenc fajta sört gyártanak, magas minőségi standardok alapján – magyarázta Wood.

Azt is megtudtuk, hogy a pletykákkal ellentétben, a Ciuc (népiesen Csíki) sört kizárólag a szeredai gyárban készítik. A dobozost igaz, hogy máshol palackozzák, de a sört innen viszik ciszternákban a speciális töltősorral felszerelt üzembe.

A sörgyár különböző részlegein (főzőház, erjesztő blokk, szűrőterem, labor, palackozó) sörkészítő mesterek irányításával vezették végig a sajtósok csoportját, komoly figyelmet fordítva a biztonságra. A vendégeket füldugóval, védőszemüveggel és fényvisszaverő mellénnyel szerelték fel. A laborlátogatást – ahol folyamatosan ellenőrzik a készülő sör minőségét – összekötötték egy sörkóstolóval, amelyen a sörmustot, a szűretlen és végül a szűrt sör közötti különbséget ízlelhettük meg.

Zakariás Katalin termelési vezető elmondta, a sörkészítésben az első lépés a maláta megőrlése, amit vízzel kevernek, így keletkezik a cefre. A cefrézést követően a malátalevet leszűrik, majd összefőzik a komlóval, amiből sörlé lesz. A forró sörléből a seprőt kicsapatják egy ülepítő tartályban, majd lehűtik, ezután megy az erjesztőbe, ahol 7-9 napot is tartják, majd ismét lehűtik és érlelik. „Az ízek összeérése után leszűrik a maradék élesztőt, majd következik a palackozás, a fogyasztók nagy örömére” – fogalmazott a termelési vezető. Megtudtuk, hogy a Csíkszeredában készült és palackozott sört a hazai piacon kívül Olaszországba, Bulgáriába és Macedóniába szállítják.

A szombati program délelőtt 9 órától kezdődik. A szakemberek maximum harmincas létszámú csoportokban vezetik végig az érdeklődőket a gyáron. Húszpercenként újabb és újabb csoportokat indítanak, az utolsó gyártúrára délután 4 órakor kerül sor. A gyárlátogatás csak 18 évet betöltött személyeknek engedélyezett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
17 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS