Tarcsafalva: a kavicsbánya és a falu kálváriája

Tarcsafalva: a kavicsbánya és a falu kálváriája

Megbírságolta és bezáratta a tarcsafalvi kavicsbányát a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, de csak azt követően, hogy a falubeliek panaszairól tévériport készült, melynek híre a megyei önkormányzathoz is eljutott. Péter Zoltán siménfalvi polgármester szerint vannak megoldások, de időigényesek.

Szász Csaba

2011. május 23., 17:392011. május 23., 17:39

2011. május 25., 18:222011. május 25., 18:22

„Tömeges állatmegbetegedés, szennyezi a vizet és a levegőt egy Nyikó menti kavicsbánya. A por- és zajszennyezés miatt a környékbéliek aláírásgyűjtésbe kezdtek. A megyei önkormányzat a lakossági panaszok miatt kivizsgálást rendelt el” – vázolta fel Térkép című műsorában a tarcsafalvi helyzetet nemrég a Duna Televízió, elárulva, hogy három éve, mióta a település határában megkezdte működését a kavicsbánya, megbolydult a falu nyugalma.

Előzmények

A riportban a tarcsafalviak a mindent ellepő porra panaszkodtak, amely nemcsak bosszúságot, de súlyos károkat is okoz. Egy helyi állatorvos a szilikózis veszélyeire hívta fel a figyelmet, és elárulta, hogy egyre gyakoribbak a háziállatok körében előforduló gyomorgyulladások, bélbántalmak. Az állatbetegségek okozójaként nemcsak a port, hanem a kavicsbánya ülepítőjéből származó iszapos vizet okolják. A tarcsafalviak szerint az ülepítő tartalmát többnyire éjjel vagy esős időben ürítik ki, mert így kevésbé szúr szemet.

Megszólaltatták a bánya tulajdonosát, Demeter Bélát is, aki a következőket nyilatkozta: „A szakhatóságoktól megvannak az engedélyek, a környezetvédelmi ügynökségtől, a bányafelügyelőségtől, a vízügytől. A településtől két kilométerre van a munkapontunk, hát nincs tudomásom róla, hogy állatok betegedtek volna meg.” Arra a kérdésre pedig, hogy „ezek szerint akkor Önök nem szennyezik a környezetet?”, a bányatulajdonos azt felelte, erre nem tud válaszolni.

Következmények

A tévés beszámoló nem maradt hatás nélkül, némi késéssel ugyan, de május 17-én megérkezett a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség válaszlevele, melyben köszönetet mondva az értesítésért, Sabău Grigore igazgató tudatta, hogy a kőfejtő tevékenységre a SC Trans-Dem Kft.-nek minden szükséges engedélye megvan, az ülepítő működtetésére azonban nem rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel, minek következtében a céget 30 000 lejre büntették, és tevékenységének megszüntetésére kötelezték az engedély kiváltásáig. Érdekes viszont, hogy a siménfalvi önkormányzattól kapott hírek alapján az ügynökség egy hónappal korábban is tartott egy ellenőrzést, de gyaníthatóan szemet hunyt az engedélyhiány fölött, mert akkor „mindent rendben talált.”

Egyelőre még csend honol a tarcsafalvi kavicsbányánál

Megoldások

Tarcsafalva Siménfalva községhez tartozik, Péter Zoltán polgármester készséggel válaszolt kérdéseinkre. „A víz tisztaságával kapcsolatosan az ülepítő elköltöztetésében látom a megoldást, ez egyébként már régóta esedékes, ha messzebb és nagyobb területen működne, nem okozna ennyi gondot. A porral kapcsolatosan kicsit mellé is beszéltek a falubeliek, amikor azt mondták, hogy itt csak eső után lehet mosni, azért vannak olyan napok, amikor egyáltalán nem járnak az autók. De nemcsak a bánya autói felelősek a porért, hanem akármilyen autó, amely ezen az úton közlekedik. Ezt, ugye, nem zárhatjuk le, itt csak az aszfaltozás segíthet” – árulja el a településvezető, akitől megtudjuk még, hogy Brüsszelben pár hete hagyták jóvá a 322 B kiírást, melyen azok a települések vehetnek részt, amelyek a 2010-es évi árvizekben kárt szenvedtek, és be is nyújtották az kárfelmérést. A fejlesztési programon keresztül az érintett községek utak, hidak javítására igényelhetnek uniós pénzeket, erre készül pályázni a község.

A jövő?

Hogy mit hoz a jövő? Tarcsafalván egyelőre csend van. Az ülepítő hónapok óta tervezett elköltöztetése várhatóan orvosolja a Nyikó szennyezését, ami azonban a port illeti, erre csak az idő és az időjárás szolgálhat megoldással. Mert várni kell, amíg az útra aszfaltréteg kerül, és reménykedni, hogy az előttünk álló forró évszak nem fukarkodik majd az égi áldással.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!