HIRDETÉS

Kevesen éltek az online adófizetési lehetőséggel

Barabás Hajnal 2016. november 17., 12:03

Az április óta elérhető online adófizetési lehetőséggel mindössze mindössze 69-en éltek Csíkszeredában, de az előre betervezett összegnél így is jóval több adót fizettek be eddig a helyiek. Vidéken változó a helyzet.

Fotó: Veres Nándor

Tavalyhoz képest idén október 31-éig valamivel kevesebb épületadót fizettek a csíkszeredaiak, azonban ez a tétel már sem a terület-, sem a gépjárműadó tekintetében nem állja a helyét, ugyanis mindkét esetben magasabbak az összegek a 2015-ös év hasonló időszakához képest.

Számokban kifejezve: 1,9 millió lej folyt be a város kasszájába épületadó címen, 1,2 millió lej területadó címen, illetve 1,3 millió lej gépjárműadóként. Összesen közel 4,5 millió lejt fizettek be a megyeszékhely adófizetői a múlt hónap végéig, közel 500 ezer lejjel többet, mint amennyit év elején beterveztek bejövő tételként a város költségvetésébe.

A jogi személyek esetében 6,4 millió lejnyi adót terveztek be idénre a városi költségvetésbe, amely összeget közel 500 ezer lejjel lépték túl az eddigi befizetések. 4,5 millió lej építményadót, 1 millió lej területadót, 1,3 millió lej gépjárműadót fizettek a csíkszeredai cégek. Összehasonlítva a tavalyi adatokkal: idén több pénzt fizettek be a jogi személyek mindhárom adónemet tekintve. Ugyanakkor kirívóan magas a területadó esetében az eltérés a két év adatai között úgy a jogi, mint a természetes személyeket figyelembe véve: 2015-ben 700 ezer lejt fizettek be mindkét kategóriában, idén pedig jóval többet, azaz 1,2 milliót a magánszemélyek és 1 milliót a jogi személyek.

Mint Rodica Ţiriac, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala adó- és illetékosztályának vezetője elmondta, a 30 ezer lejnél nagyobb tartozást felhalmozó jogi személyek listáját negyedévente közzéteszik a város honlapján. Jelenleg 663 jogi személy szerepel ezen a listán, számukra küldtek ki fizetési felszólítást. Korábban a természetes személyek listáját is kitették a weboldalra, akkor 2703 személy szerepelt tartozóként a listákon, részükre is folyamatosan küldi ki a felszólításokat a városháza.

Csíkszeredában április óta tették lehetővé az online adófizetést a ghiseul.ro oldalon keresztül, azonban egyelőre nagyon kevesen éltek ezzel a lehetőséggel: mindössze 69-en. Az oldal adatai alapján 286-an regisztráltak felhasználóként, Székelyudvarhelyen közel 400-an. Az Elektronikus Kifizetések Országos Rendszeréhez (SNEP) tartozó weboldalra könnyű regisztrálni, egyszerűen a Vreau cont (Fiókot szeretnék) menüből elérhető űrlap kitöltésével kérhető felhasználónév és belépőkód. Ezeket egy mobiltelefonos ellenőrzést követően, a megadott e-mail címre küldik el. Egyébként a polgármesteri hivatal pénztárában is lehet ehhez segítséget kérni.

A csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület októberi ülésén fogadta el a város adózási övezeteinek besorolási krítériumrendszerét szabályozó határozatát. Ennek alapján megváltozott a megyeszékhely különböző zónáinak besorolása, így az ott lakók számára növekedhet vagy csökkenhet az adó mértéke. Például egy korábban B-zónában található lakás esetében 0,1-el nagyobb szorzót használnak az adója kiszámításakor, ha az A adózási övezetbe került. A szorzók a törvény által megszabott értékek szerint így alakulnak. A D-zónában 2,1-es, a B-zónában 2,2, a C-zónában 2,3-as, valamint az A-zónában 2,4-es szorzót alkalmaznak az adó mértékének megállapításához.

Változó a helyzet vidéken

Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a helyiek eddig átlagban 79 százalékban fizették be az adót. Épületadót 84 százalékban, gépjárműadót 86 százalékban teljesítettek. A bírságokat azonban csak 45 százalékban fizettek be.

„Nem változott az adófizetési kedv, hozzávetőleg tavaly ugyanebben az időszakban is hasonló volt. Az új adótörvénykönyv bevezetése után is próbáltuk úgy megállapítani az adók mértékét, hogy ne változzon” – mondta a polgármester.

Csíkszentléleken eltérő a kép a csíkszentimreihez képest, ugyanis átlagban kevesebb, 48 százalékban fizettek adót az ottani adófizetők. Épületadó esetében a természetes személyek 33 százalékát, a jogi személyek 86 százalékát fizették be a betervezett összegnek. Gépjárműadó esetében a természetes személyek 62 százalékot, a jogi személyek 66 százalékot fizettek ki. Krézsek Erika alpolgármestertől megtudtuk, idén felmérték az egész községben az udvarok méretét, így már ezeket a frissített adatokat használták fel az adók mértékének kiszámításánál. Egyébként az adók mértékén ők sem változtattak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS