Választási kiértékelő Háromszéken: az erdélyi magyarok megértették a választás tétjét

Választási kiértékelő Háromszéken: az erdélyi magyarok megértették a választás tétjét

Antal Árpád és Tamás Sándor csapatukkal a hátuk mögött értékeltek

Fotó: Tuchiluș Alex

Nem csak a városvezetői tisztségek mindegyikét nyerte meg, hanem kétharmados többséget is szerzett a helyi önkormányzatokban az RMDSZ – jelentette be Tamás Sándor, a szövetség háromszéki szervezetének elnöke a hétfői választási kiértékelőn, amelyet Antal Árpád újraválasztott polgármester társaságában tartott Sepsiszentgyörgyön. Kiderült továbbá, hogy a megyei önkormányzatban más magyar párt nem kapott helyet, míg a sepsiszentgyörgyi helyi tanácsból a román képviselet szorult ki.

Farkas Orsolya

2024. június 10., 18:502024. június 10., 18:50

Sikeresen legyőzte a magyar közönyt és a román AUR-t a háromszéki magyarság a június 9-i választásokon – véli Tamás Sándor, aki vasárnap az ötödik mandátumát nyerte el Kovászna Megye Tanácsának élén.

Háromszéken ugyanis 12 éve nem volt ennyire magas a szavazáson való részvételi arány (50,74 százalék), így a megyetanács-elnök szerint a számlálás végeztével az RMDSZ történelmi sikert arat majd az európai parlamenti választáson.

Ami az AUR-t illeti, szerinte sikerült ugyan visszaszorítani a szélsőséges nacionalista pártot a megyében, de teljesen megfékezni így sem lehetett: Háromszéken a támogatottságuk 4,5 százalékon állt meg.

Az erdővidéki Bardoc településén két helyi tanácsosa lesz az AUR-nak, Kökösön 10 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, és nagy valószínűséggel Előpatakon is képviseletet szereznek a képviselő-testületben.

Galéria

Tamás Sándor szerint az „AUR-hullám” még nem ért véget

Fotó: Tuchiluș Alex

Így állnak a háromszéki városok

Az már biztos, hogy az RMDSZ-jelöltek fölényes sikert arattak, a városok élén újabb mandátumra készülhetnek a választottak, ugyanakkor

mind a négy településen garantált a tanácsbeli kétharmados többség is.

Tamás Sándor az egy hónappal korábbi választási körképre utalt vissza az elemzéskor. Kézdivásárhely kapcsán kiemelte, hogy Bokor Tibornak két ellenfele volt, egy román és egy magyar, ám törekvéseik kudarccal végződtek, mert „trükközéssel nem lehet megvezetni az embereket”.

A tanácselnök szerint a választópolgárok láthatólag voksaikkal büntették a trükközőket:

a románok pártszövetsége nem jutott be a tanácsba, az EMSZ-nek pedig kevesebb képviselője lesz idéntől, mint az előző mandátumban.

Sepsiszentgyörgyön az Antal Árpád ellen az MPE színeiben induló Erőss Bulcsútól kért több szerénységet Tamás Sándor a kampány kezdetekor, most erre utalva kiemelte: az ellenzéki jelölt még úgy is kevés szavazatot kapott, hogy azok is beálltak mögé, akik korábban az RMDSZ-t választották.

Baróton Benedek Huszár János kétharmaddal nyert függetlenül induló ellenfelével, Derzsi-Ráduly Kázmérral szemben. Kovásznát a megyetanács-elnök korábban a „béke szigetének” hívta, és nemhiába, Gyerő József egy nyugodt kampány után az élen végzett, itt az RMDSZ-es képviselők vélhetően kicsivel többen lesznek jelen a tanácsban, mint az elmúlt négy évben.

Megyei szinten az ellenzéki magyarok, helyi szinten a románok estek ki a tanácsból

A megyetanács-elnök közölte ugyanakkor: az EMSZ és az MPE képviselői nem fognak bejutni a megyei önkormányzatba. Helyüket vélhetően egy RMDSZ-es, és két PSD-s, illetve PNL-s képviselő fogja átvenni.

A két konkurens magyar párt megyei szereplését tekintve kiemelte:

egy polgármesteri tisztséget sem sikerült megszerezniük, és kevesebb helyet fognak szerezni a helyi tanácsokban is.

Sepsiszentgyörgyön eközben a számok úgy alakultak, hogy a román pártok kiszorultak a helyi önkormányzatból.

„Nem örülök, hogy román párt nem jutott be a helyi tanácsba,

Idézet
nem tartom normálisnak azt, hogy egy több mint húsz százalékos közösség képviselet nélkül marad, de azt hiszem, ennek a tanulságait mi, magyarok is le kell vonjuk”

– fogalmazott Antal Árpád, az ötödik mandátumát elnyerő polgármester.

Hozzátette, a helyi román közösség több mint fele az RMDSZ-re voksolt, ennek az az üzenete, hogy át tudnak lépni az etnikai határokon a közös fejlődésért, de feltevődik a kérdés, hogy a jelenleg kialakult helyzetben mit tehet az önkormányzat a románok érdekében.

Galéria

Antal Árpád esélyt adna a román közösség képviseletének

Fotó: Tuchiluș Alex

Antal Árpád megoldásként azt javasolja, hogy hozzanak létre egy konzultatív, hattagú testületet, amelyben a három demokratikus román párt (PSD, PNL, USR) listáinak első két helyét elfoglaló képviselőjelöltek kapnak majd helyet, és akikkel

a polgármester rendszeresen egyeztet majd a helyi román közösséget érintő döntésekről, még mielőtt előterjesztené azokat a tanács számára.

Az újraválasztott polgármester kijelentette: még hétfőn hivatalosítja ebbéli szándékát.

A megyeszékhelyen senki sincs a körön kívül

Sepsiszentgyörgyön ugyanakkor az Őrkő külön kerületté alakult a választások alkalmával. A romatelepen ugyanis idén a szokásosnál is alacsonyabb volt a részvétel, „leváltak” a város többi részétől. „Ez viszont nem jelenti azt, hogy változtatni fogunk az Őrkő-politikánkon.

Idézet
Továbbra is meggyőződésem, hogy nekünk kötelességünk a város érdekében felzárkóztatni ezt a közösséget”

– vélekedett Antal Árpád, hozzátéve, hogy mindez a Csíki negyed lakóira és a város minden részére igaz lesz, mert „nincsenek körön kívüli sepsiszentgyörgyiek.”

Az elért eredményekről úgy vélekedett, hogy azok még az előző választási évnél is sikeresebben alakultak, most ugyanis a 21 önkormányzati képviselő mindegyike az RMDSZ soraiból kerül majd ki.

Galéria

Az értékelőn a hivatalos részeredménye fényében nyilatkoztak

Fotó: Tuchiluș Alex

Antal Árpád és Tamás Sándor köszönetet mondott az elmúlt mandátumban tevékenykedő munkatársaknak, a kampánystábnak és a választópolgároknak, akik szerinte frappáns választ adtak azoknak a politikusoknak, akik idén megpróbálták visszahozni a közéletbe azt a stílust, amire már egyszer nemet mondtak 2012-ben.

Az RMDSZ képviselői egyetértésben nyilatkoztak arról, hogy

a 12 évvel ezelőtti stratégiaváltás, az együttműködésre törekvés szemmel láthatóan eredményt hozott, erre törekednek a jövőben is.

Bodor László, a háromszéki RMDSZ ügyvezető elnöke érdeklődésünkre elmondta, hétfő délután még sok településen hiányoztak az egyes szavazókörzetek eredményei, a számlálás szerinte csak lassan, akadozva halad, ezért az adatok végleges összesítés akár szerdáig is elhúzódhat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 12., péntek

„Megfőttek” a virágok a fákon, azért átlag alatti az idei hársméztermés

Kedvezőtlen időjárási feltételek, a mezőgazdasági vegyszerhasználat miatt bekövetkezett állományveszteségek és a szárazság okozta méhtáplálékhiány is nehezíti a méhészek munkáját idén.

„Megfőttek” a virágok a fákon, azért átlag alatti az idei hársméztermés
2024. július 12., péntek

Háborús időkből fennmaradt robbanóeszköz került elő a zsögödi erdőben

A fegyveres konfliktusok során épen maradt lőszert talált egy engedéllyel rendelkező fémkereső a csíkzsögödi erdős területen csütörtökön délután.

Háborús időkből fennmaradt robbanóeszköz került elő a zsögödi erdőben
2024. július 11., csütörtök

Árvízkészültség a kánikulában Hargita megyében is

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) nyolc megyében.

Árvízkészültség a kánikulában Hargita megyében is
2024. július 11., csütörtök

Népszerű a dálnoki búvártóban elhelyezett medvés fotókiállítás

A szokásosnál is nagyobb sikernek örvend a dálnoki búvártó az idei szezonban: a július első hetétől megtekinthető, medve–ember kapcsolatot bemutató fotókiállítás elhelyezésekor több tucat kíváncsiskodó akadt, a bátrabbak a merülésre is vállalkoztak.

Népszerű a dálnoki búvártóban elhelyezett medvés fotókiállítás
2024. július 11., csütörtök

Kelemen Hunor: visszatérő kihívás a román nyelv oktatása

Visszatérő kihívás a román nyelv oktatása a hazai magyar tanulók számára, és Székelyföld jelentős része küzd ezzel a kihívással, hiszen itt jóval gyengébb eredmények születtek a román érettségin, mint például az anyanyelvi vagy matematika vizsgán.

Kelemen Hunor: visszatérő kihívás a román nyelv oktatása
2024. július 11., csütörtök

Kinek kell eltakarítania az utcára hulló fosókaszilvát?

Büntetést nem, felszólítást viszont kaphatnak azok a lakók, akik nem viselnek gondot a környezetükben lévő zöldövezetekre. Ilyen példák a járdák és utak fölé belógó, gyalogosokat vagy az autók közlekedését zavaró faágak, illetve a földre hulló gyümölcsök.

Kinek kell eltakarítania az utcára hulló fosókaszilvát?
2024. július 11., csütörtök

Hogy ne büntessék az ártatlanokat: ismét módosították az alkohol- és drogtesztekkel kapcsolatos szabályozást

A gépkocsivezetők és a civil szervezetek tiltakozása nyomán ismét módosította a kormány csütörtökön a közúti ellenőrzéseknél használt alkohol- és drogtesztekkel kapcsolatos, két hete hatályba léptetett közlekedésbiztonsági sürgősségi rendeletet.

Hogy ne büntessék az ártatlanokat: ismét módosították az alkohol- és drogtesztekkel kapcsolatos szabályozást
2024. július 11., csütörtök

Megpróbálnak felkészülni a hétvégére jósolt, 40 fok feletti kánikulára

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön közölte, hogy videókonferenciát hívott össze a helyi hatóságok képviselőivel a vörös kódú hőséghullámmal kapcsolatos intézkedésekről.

Megpróbálnak felkészülni a hétvégére jósolt, 40 fok feletti kánikulára
2024. július 11., csütörtök

Tízből mindössze két forrás vize bizonyult fogyasztásra alkalmasnak

Marosvásárhelyen csak a Moldova és a Nyíres utcai forrás vize alkalmas emberi fogyasztásra, a többi nyolc csorgóból vett minta nem nem felel meg az egészségügyi előírásoknak – derül ki a marosvásárhelyi városháza megrendelésére végzett vizsgálatokból.

Tízből mindössze két forrás vize bizonyult fogyasztásra alkalmasnak
2024. július 11., csütörtök

Ebben a táborban többet kaphatunk, mint terveket és stratégiákat

Hogyan lépjünk a tettek mezejére, hogy ne csak tervekkel, stratégiákkal maradjunk – erre keresi a választ a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC) augusztus 22-25. között megszervezett hagyományos gazdasági műhelytábora.

Ebben a táborban többet kaphatunk, mint terveket és stratégiákat
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!