Választási kiértékelő Háromszéken: az erdélyi magyarok megértették a választás tétjét

Választási kiértékelő Háromszéken: az erdélyi magyarok megértették a választás tétjét

Antal Árpád és Tamás Sándor csapatukkal a hátuk mögött értékeltek

Fotó: Tuchiluș Alex

Nem csak a városvezetői tisztségek mindegyikét nyerte meg, hanem kétharmados többséget is szerzett a helyi önkormányzatokban az RMDSZ – jelentette be Tamás Sándor, a szövetség háromszéki szervezetének elnöke a hétfői választási kiértékelőn, amelyet Antal Árpád újraválasztott polgármester társaságában tartott Sepsiszentgyörgyön. Kiderült továbbá, hogy a megyei önkormányzatban más magyar párt nem kapott helyet, míg a sepsiszentgyörgyi helyi tanácsból a román képviselet szorult ki.

Farkas Orsolya

2024. június 10., 18:502024. június 10., 18:50

Sikeresen legyőzte a magyar közönyt és a román AUR-t a háromszéki magyarság a június 9-i választásokon – véli Tamás Sándor, aki vasárnap az ötödik mandátumát nyerte el Kovászna Megye Tanácsának élén.

Háromszéken ugyanis 12 éve nem volt ennyire magas a szavazáson való részvételi arány (50,74 százalék), így a megyetanács-elnök szerint a számlálás végeztével az RMDSZ történelmi sikert arat majd az európai parlamenti választáson.

Ami az AUR-t illeti, szerinte sikerült ugyan visszaszorítani a szélsőséges nacionalista pártot a megyében, de teljesen megfékezni így sem lehetett: Háromszéken a támogatottságuk 4,5 százalékon állt meg.

Az erdővidéki Bardoc településén két helyi tanácsosa lesz az AUR-nak, Kökösön 10 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, és nagy valószínűséggel Előpatakon is képviseletet szereznek a képviselő-testületben.

Galéria

Tamás Sándor szerint az „AUR-hullám” még nem ért véget

Fotó: Tuchiluș Alex

Így állnak a háromszéki városok

Az már biztos, hogy az RMDSZ-jelöltek fölényes sikert arattak, a városok élén újabb mandátumra készülhetnek a választottak, ugyanakkor

mind a négy településen garantált a tanácsbeli kétharmados többség is.

Tamás Sándor az egy hónappal korábbi választási körképre utalt vissza az elemzéskor. Kézdivásárhely kapcsán kiemelte, hogy Bokor Tibornak két ellenfele volt, egy román és egy magyar, ám törekvéseik kudarccal végződtek, mert „trükközéssel nem lehet megvezetni az embereket”.

A tanácselnök szerint a választópolgárok láthatólag voksaikkal büntették a trükközőket:

a románok pártszövetsége nem jutott be a tanácsba, az EMSZ-nek pedig kevesebb képviselője lesz idéntől, mint az előző mandátumban.

Sepsiszentgyörgyön az Antal Árpád ellen az MPE színeiben induló Erőss Bulcsútól kért több szerénységet Tamás Sándor a kampány kezdetekor, most erre utalva kiemelte: az ellenzéki jelölt még úgy is kevés szavazatot kapott, hogy azok is beálltak mögé, akik korábban az RMDSZ-t választották.

Baróton Benedek Huszár János kétharmaddal nyert függetlenül induló ellenfelével, Derzsi-Ráduly Kázmérral szemben. Kovásznát a megyetanács-elnök korábban a „béke szigetének” hívta, és nemhiába, Gyerő József egy nyugodt kampány után az élen végzett, itt az RMDSZ-es képviselők vélhetően kicsivel többen lesznek jelen a tanácsban, mint az elmúlt négy évben.

Megyei szinten az ellenzéki magyarok, helyi szinten a románok estek ki a tanácsból

A megyetanács-elnök közölte ugyanakkor: az EMSZ és az MPE képviselői nem fognak bejutni a megyei önkormányzatba. Helyüket vélhetően egy RMDSZ-es, és két PSD-s, illetve PNL-s képviselő fogja átvenni.

A két konkurens magyar párt megyei szereplését tekintve kiemelte:

egy polgármesteri tisztséget sem sikerült megszerezniük, és kevesebb helyet fognak szerezni a helyi tanácsokban is.

Sepsiszentgyörgyön eközben a számok úgy alakultak, hogy a román pártok kiszorultak a helyi önkormányzatból.

„Nem örülök, hogy román párt nem jutott be a helyi tanácsba,

Idézet
nem tartom normálisnak azt, hogy egy több mint húsz százalékos közösség képviselet nélkül marad, de azt hiszem, ennek a tanulságait mi, magyarok is le kell vonjuk”

– fogalmazott Antal Árpád, az ötödik mandátumát elnyerő polgármester.

Hozzátette, a helyi román közösség több mint fele az RMDSZ-re voksolt, ennek az az üzenete, hogy át tudnak lépni az etnikai határokon a közös fejlődésért, de feltevődik a kérdés, hogy a jelenleg kialakult helyzetben mit tehet az önkormányzat a románok érdekében.

Galéria

Antal Árpád esélyt adna a román közösség képviseletének

Fotó: Tuchiluș Alex

Antal Árpád megoldásként azt javasolja, hogy hozzanak létre egy konzultatív, hattagú testületet, amelyben a három demokratikus román párt (PSD, PNL, USR) listáinak első két helyét elfoglaló képviselőjelöltek kapnak majd helyet, és akikkel

a polgármester rendszeresen egyeztet majd a helyi román közösséget érintő döntésekről, még mielőtt előterjesztené azokat a tanács számára.

Az újraválasztott polgármester kijelentette: még hétfőn hivatalosítja ebbéli szándékát.

A megyeszékhelyen senki sincs a körön kívül

Sepsiszentgyörgyön ugyanakkor az Őrkő külön kerületté alakult a választások alkalmával. A romatelepen ugyanis idén a szokásosnál is alacsonyabb volt a részvétel, „leváltak” a város többi részétől. „Ez viszont nem jelenti azt, hogy változtatni fogunk az Őrkő-politikánkon.

Idézet
Továbbra is meggyőződésem, hogy nekünk kötelességünk a város érdekében felzárkóztatni ezt a közösséget”

– vélekedett Antal Árpád, hozzátéve, hogy mindez a Csíki negyed lakóira és a város minden részére igaz lesz, mert „nincsenek körön kívüli sepsiszentgyörgyiek.”

Az elért eredményekről úgy vélekedett, hogy azok még az előző választási évnél is sikeresebben alakultak, most ugyanis a 21 önkormányzati képviselő mindegyike az RMDSZ soraiból kerül majd ki.

Galéria

Az értékelőn a hivatalos részeredménye fényében nyilatkoztak

Fotó: Tuchiluș Alex

Antal Árpád és Tamás Sándor köszönetet mondott az elmúlt mandátumban tevékenykedő munkatársaknak, a kampánystábnak és a választópolgároknak, akik szerinte frappáns választ adtak azoknak a politikusoknak, akik idén megpróbálták visszahozni a közéletbe azt a stílust, amire már egyszer nemet mondtak 2012-ben.

Az RMDSZ képviselői egyetértésben nyilatkoztak arról, hogy

a 12 évvel ezelőtti stratégiaváltás, az együttműködésre törekvés szemmel láthatóan eredményt hozott, erre törekednek a jövőben is.

Bodor László, a háromszéki RMDSZ ügyvezető elnöke érdeklődésünkre elmondta, hétfő délután még sok településen hiányoztak az egyes szavazókörzetek eredményei, a számlálás szerinte csak lassan, akadozva halad, ezért az adatok végleges összesítés akár szerdáig is elhúzódhat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Jegyezzük fel! Történelmi sikert hozott az RMDSZ-nek ez a szavazatszám

99 százalékos feldolgozottságnál annyi szavazatot számoltak az RMDSZ-nek az EP-listára, ami történelmi sikert jelent a Szövetség elnöke szerint.

Jegyezzük fel! Történelmi sikert hozott az RMDSZ-nek ez a szavazatszám
2024. június 10., hétfő

Nagy Zoltán: most az együttműködés keretrendszerét kell kiépíteni

Már a következő napokban szeretne tárgyalni a képviselő-testületet alkotó pártokkal az együttműködésről, és a jelenlegi városvezetéssel is kapcsolatba lépne már most, hogy ősztől minél zökkenőmentesebben történjen meg a váltás – mondta el Nagy Zoltán.

Nagy Zoltán: most az együttműködés keretrendszerét kell kiépíteni
2024. június 10., hétfő

Szépen helyet foglal az AUR a Maros megyei önkormányzatban

A Maros megyei önkormányzatot az RMDSZ (35,41%), a PSD (24,26%), a PNL (20,82%) és az AUR (8,41%) képviselői fogják alkotni a hétfőn délután közölt részleges választási eredmények szerint.

Szépen helyet foglal az AUR a Maros megyei önkormányzatban
2024. június 10., hétfő

Több mint húsz medveriasztás az elmúlt egy hét mérlege Hargita megyében

Két nap alatt ötször szállt ki a csendőrség Vaslábra medveriasztás miatt, végül a vad áttelepítése mellett döntöttek, ahogy Tusnádfürdőn is. Múlt héten összesen 23 alkalommal riasztották a Hargita megyei csendőrséget lakott területen észlelt medve miatt.

Több mint húsz medveriasztás az elmúlt egy hét mérlege Hargita megyében
2024. június 10., hétfő

Sok a tévesen kitöltött választási jegyzőkönyv Hargita megyében

Késik a választási eredmények jegyzőkönyveinek leadása Hargita megyében. A késés oka, hogy sok szavazókörzetnél rosszul töltötték ki a jegyzőkönyveket.

Sok a tévesen kitöltött választási jegyzőkönyv Hargita megyében
2024. június 10., hétfő

Nemcsak Csíkban, Gyergyószéken is nőtt az RMDSZ-es tanácsosok száma

6500 szavazattal többet kapott az RMDSZ vasárnap Gyergyószéken, mint négy évvel korábban, és ezzel a választók megerősítették a szervezet politikai súlyát – húzta alá Barti Tihamér területi elnök az eredményeket értékelő sajtótájékoztatón.

Nemcsak Csíkban, Gyergyószéken is nőtt az RMDSZ-es tanácsosok száma
2024. június 10., hétfő

Harmincnyolc polgármestere van az RMDSZ-nek Maros megyében

A részleges eredmények alapján már biztos, hogy az RMDSZ jelöltje, Péter Ferenc megyei tanácselnök újrázik, akárcsak Marosvásárhely és Szászrégen polgármestere is. Megyeszinten 41 olyan polgármester van, aki az RMDSZ támogatásával nyert mandátumot.

Harmincnyolc polgármestere van az RMDSZ-nek Maros megyében
2024. június 10., hétfő

Két Bákó megyei községben polgármestere, hatban önkormányzati képviselője lesz az RMDSZ-nek

Történelmi pillanatként értékelte Polgár László, az RMDSZ Bákó megyei szervezetének elnöke, hogy a szövetség két moldvai csángók által lakott községben polgármestert, hatban pedig önkormányzati képviseletet adhat.

Két Bákó megyei községben polgármestere, hatban önkormányzati képviselője lesz az RMDSZ-nek
2024. június 10., hétfő

Frissítik a szécsenyi övezeti rendezési tervet

Várják a lakosság észrevételeit a szécsenyi övezeti rendezési terv frissítésével kapcsolatban június 24-ig, amelynek a dokumentációit Csíkszereda város honlapjáról is le lehet tölteni. A témában lakossági fórum is lesz június 19-én.

Frissítik a szécsenyi övezeti rendezési tervet
2024. június 10., hétfő

Áramütés miatt a sínek közé esett egy férfi, halálra gázolta a vonat

Életét vesztette egy férfi, miután áramütést szenvedett a vasúti síneknél, majd elgázolta egy vonat szombaton a Kovászna megyei Málnás településnél.

Áramütés miatt a sínek közé esett egy férfi, halálra gázolta a vonat
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!