Túl nagy falatnak bizonyult a Hargita hegység rendezési terve

Túl nagy falatnak bizonyult a Hargita hegység rendezési terve

Nagyon összetett helyzetet igyekezett kezelni a rendezési terv, nem sikerült

Fotó: Pinti Attila

Noha elkészült, mégsem lehet engedélyeztetni a Hargita hegység rendezési tervét, amelyet a Hargita megyei önkormányzat még 2012-ben indított útjára. A hegyvidéki fejlesztéseknek irányt adni próbáló, és ezeket meghatározó mesterterv úttörő vállalkozásnak bizonyult, de az évek múltán nemcsak bürokratikus akadályokba ütközött, hanem a területtulajdonosok egy részének fejlesztési elképzeléseivel sem egyezik.

Kovács Attila

2022. március 27., 11:252022. március 27., 11:25

A Hargita hegység rendezési terve 1750 négyzetkilométernyi közigazgatási területet érintve a hegyvidéki fejlesztési elképzeléseket igyekezett átfogni,

elsősorban sípályák, turisztikai útvonalak, szálláshelyek és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások szabályozását célozta meg a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével.

A Hargita hegyvonulat részeiként Hargitafürdő, a Madarasi Hargita, Büdösfürdő, Homoródfürdő, a madéfalvi Hógödör, a csíkmadarasi Nagygödör, a Súgó-barlang, a Tolvajos-tető, Kalibáskő, Marosfő számítottak fejlesztésre váró övezeteknek, 19 közigazgatási egység – Csíkszereda, Szentegyháza, Csíkcsicsó, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Csíkszentimre, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csíkszenttamás, Gyergyóújfalu, Homoródalmás, Kápolnásfalu, Lövéte, Madéfalva, Tusnád, Vasláb, Zetelaka közigazgatási területén. Az elképzelések szerint a sípályák kialakításához, az utak kiépítéséhez, a turisztikai és más beruházásokhoz

közel 400 hektárnyi erdőt vennének ki az országos erdőalapból, helyettük ugyanennyit ültetve. 60 kilométernyi sípályarendszer, és még ugyanekkora hosszúságú helyi érdekeltségű sípálya, 73 kilométer út építését, 264 kilométer erdei út feljavítását, 262 kilométer bicikliút kialakítását, turisztikai és sportlétesítmények kialakítását, panziók, szállodák építését irányozta elő a rendezési terv.

A 2012-ben elkezdett folyamat egyeztetések és engedélyezési eljárások sorozatát követően célegyenesbe került, a terv el is készült, hivatalossá azonban nem válhat, azaz, a Hargita hegységet átfogó övezeti rendezési terv (PUZ) nem lesz belőle.

Tavaly nyáron a Hargita Megyei Tanács közös megegyezéssel szerződést is bontott a megbízott tervezőirodával.

Galéria

A Madarasi Hargita területeit illetően több kifogást is megfogalmaztak 

Fotó: Beliczay László

 

Kész van, de mégsem

A 2012-ben aláírt szerződés alapján a szerződött dokumentáció elkészült, viszont a terv engedélyeztetése és jóváhagyása szakaszában az érintett önkormányzatoknál, illetve közbirtokosságoknál vezetői cserék történtek, az új vezetők nem mindenhol értettek egyet az elődeik elképzeléseivel.

Másképp gondolkodnak, mások a prioritások, ami oda vezetett, hogy az egész fejlesztési tervet szükséges újragondolni, ebben pedig a megyei tanácsnak nem volt szerepe

– ismertette megkeresésünkre a helyzetet Borboly Csaba. A megyei tanács elnöke szerint a dokumentáció kivitelezési szakaszában tervezett végső fejlesztési terveket nem fogadták el mindenhol, így

a teljes engedélyeztetés nem volt lehetséges.

„Ezért 2021-ben Hargita Megye Tanácsa javaslatára, közös megegyezés alapján bontottuk fel a szerződést a Vallum Kft-vel” – tette hozzá. Borboly azt mondta, a megyei tanács részéről tudomásul veszik a helyi döntéseket. Úgy látja, ilyen elképzelésre, mint ez, nincs példa az országban, viszont a jogszabályokon is változtatni kell, mert ezek is komoly akadályokat gördítettek a rendezési terv útjába. A végső környezetvédelmi beleegyezést sem kapták meg erre, mert a fent említett okok miatt nem teljesültek az előírt feltételek – magyarázta az elnök.

Rengeteg tervet, elemzést és tanulmányt elkészítettünk, ezek mind megvannak és nagyon fontosak a folytatáshoz

– mondta az elöljáró, aki szerint a terv véglegesítése az érintett közigazgatási egységektől és területtulajdonosoktól függ. „Aktualizálni fogjuk a dokumentációt, minden érintett önkormányzattal és a tulajdonosokkal egyeztetve az aktuális fejlesztési elképzeléseket.

Az eredeti terv hasznosítható részét megtartjuk, de külön fogjuk kezelni a fejlesztési zónákat, hogy ne történhessen meg az, hogy egyik település miatt akadályozva van az egész fejlesztési terv

– vázolta a lehetséges lépéseket. A rendezési terv elkészítését egyébként 157 ezer lejben rögzítették a 2012-es szerződésben, ebből az engedélyeztetési szakasz értékét, 18 ezer lejt nem fizették ki – tudtuk meg az elnöktől, aki úgy látja, hogy

a terv sok hasznot hozott más területeken is, a víz- és villanyhálózatok, utak, kerékpáros és gyalogos útvonalak kialakításában, illetve a hulladékgazdálkodásban.

Bürokratikus akadályok

Korodi Szabolcs műépítész, a rendezési terv elkészítésével megbízott Vallum Kft. építészeti iroda vezetője szerint az, hogy nem minden érintett fél ért egyet a fejlesztésekkel, főként a Madarasi Hargita övezetében, csak az egyik oka annak, hogy nem lehetett folytatni a projektet.

Egy másik ok a bonyolult a procedúra, mert hiába, hogy ez egy mesterterv jellegű projekt, minden tulajdonosnak bele kell egyeznie, mivel nem általános rendezési tervről (PUG) van szó, hanem övezeti rendezési tervről (PUZ)

– magyarázta. Kérdésünkre, hogy a folyamat elején, 2012-ben ezt mennyire lehetett előre látni, a szakember azt mondta, nem volt erre példa, mert ekkora projektet még senki nem kezdett el, ugyanakkor a törvények sok esetben egymásnak ellentmondanak. „Ha nincs kipróbálva bizonyos típusú folyamat, nem lehet előre látni, hogy hol, hány buktatója lehet. Emiatt minden közigazgatási egység, ha fejleszteni akar, hátrányos helyzetben van a PUZ-ok ügyvitele szempontjából, és hiába van egy nagyon komoly közérdek, nem tudja átvinni az akaratát.

A vízügyi és környezetvédelmi engedélyeket sokéves procedúrák után megszereztük, a hatástanulmányok elkészültek, de ott akadtunk el, hogy minden területtulajdonos bele kell egyezzen a PUZ elkészítésébe, viszont nem ismert minden tulajdonos.

Nincs minden terület visszaszolgáltatva, vagy ha ez megtörtént, de a tulajdonos elhunyt, az örökösök számára nincs tisztázva, hogy ki kell aláírjon, és egy részük külföldön él” – példálózott a szakember. Szerinte

ezt a rendezési tervet ebben a formában, ilyen nagy léptékben képtelenség engedélyeztetni.

„Mindenképp előrelépés, hogy eljutottunk idáig, de azt is be kell látnunk, hogy egy kicsit meghalad mindenkit ez a lépték, nehéz átfogni és adminisztrálni is” – összegzett.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Másképp látják a helyzetet

A tervezett fejlesztési elképzelésekkel egyet nem értők között van a Madarasi Hargitán jelentős területekkel rendelkező kápolnásfalusi közbirtokosság is. 2015-ig egy más közbirtokossági elnök volt, addig a tagság nem is hallott az elképzelésekről, miután ő lett az elnök, találkozókon vett részt, és értesült a részletekről – elevenítette fel az előzményeket Both Lajos, a közbirtokosság elnöke. Mint elmondta,

ők elsősorban azt kifogásolták, hogy nem kérték ki a tulajdonosok véleményét az elképzelt fejlesztésekről.

Ők nem tartják jó ötletnek sem a további építkezéseket ott, de, mint mondta, ellenzik azt is, hogy a sípályarendszer kiterjesztése érdekében erdőt vágjanak ki a területükről. A felvonórendszer korszerűsítését szükségesnek tartják, de az elképzelt természetromboló tervet nem támogatják, mert annak hatásai visszafordíthatatlanok – érvelt.

Ha fejlesztésekben gondolkodunk, az első mindig a tulajdonos kell legyen, az ő véleményét, meglátását figyelembe kell venni. Ha segíteni akar a politikum, a megyei tanács, vagy bárki, azt természetesen jó szívvel vesszük, de nem úgy, hogy eldöntsék helyettünk

– húzta alá. 

Szentegyháza polgármestere, Lőrincz Csaba szintén kifogásokat fogalmazott meg a rendezési terv által érintett szentegyházi területekkel kapcsolatban, hozzátéve, hogy ő nem fejlesztésellenes, csak a prioritásokat látja másképp. Mint elmondta,

a terv szerint a várostól 16 kilométerre fekvő terület a Madarasi Hargitán belterületté válik, és 2000 turista elszállásolására lenne alkalmas.

„A Vargyas-patak vízgyűjtő területe ott van, és amíg nincs megoldva a szennyvízelvezetés kérdése, addig ez problémás, mert nemcsak mi isszuk azt a vizet, hanem a Homoród-mente is, egészen Vargyasig” – említette. Hozzátette, hogy készült erről tanulmány, hogy a meglévő szennyvízhálózatra kellene csatlakoztatni azt az övezetet, ebben együttműködnek. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy

elsősorban a közszolgáltatásokat kellene fejleszteni, és ezeket kellene kezelje a rendezési terv – villanyhálózat, szennyvízrendszer –, és akkor kellene beépíthetővé tenni az övezetet, amikor ezek elkészülnek.

A tervezett sípályarendszer szentegyházi magánerdő-tulajdonosok kis parcelláit érinti, de az csak kisajátítással lenne kivitelezhető. „Én azt kértem az egyeztetéseken, hogy a közterületek javára olyan mértékben mondjanak le a tulajdonosok, amelyeket fel lehet használni, ahol lesz parkoló, lehet villanyt, szennyvizet vezetni, ez pedig 10-15 százalékot jelentene. Az sem jó megoldás, hogy a sípályák érdekében egy erdőtulajdonostól kisajátítjuk azt a 4 árat is, amivel rendelkezik” – érvelt a polgármester. 

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 23., szerda

Ötlet a nap legfontosabb étkezéséhez: rántotta újragondolva

A sokunk által jól ismert rántotta egy újragondolt receptjét mutatta be Karácsony József, a Főnix Konyha szakácsa, aki a nap legfontosabb étkezésére koncentrálva nem spórolt a hozzávalókkal.

Ötlet a nap legfontosabb étkezéséhez: rántotta újragondolva
2022. március 23., szerda

Újra teljes kapacitással fogadják a nézőket az erdélyi színházak

Az élet sok más területéhez hasonlóan a színházi életet is jócskán megnehezítette az elmúlt két év járványidőszaka. A feloldott szigorítások után most visszatérnek a normalitásba, vagyis a 2020 március előtti időszakhoz.

Újra teljes kapacitással fogadják a nézőket az erdélyi színházak
2022. március 22., kedd

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre

Nagyobb az érdeklődés a gyógykezelési jegyek iránt tavalyhoz képest, eddig 740 kérést nyújtottak be a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz. Az igényléseket az év folyamán több fordulóban fogadják, legkésőbb november 30-áig.

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre
2022. március 22., kedd

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek

Március elsején kezdődött a székelyudvarhelyi utcák, utak takarítása, azóta több szakaszt is megtisztítottak. A munkálatok jelenleg a forgalmasabb útszakaszok és utcák mentén zajlanak, majd utána kezdődhet a lakótelepeken is a portalanítás.

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek
2022. március 22., kedd

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyen állandó problémává vált parkolóhelyhiány miatt ellenőrzik a hosszú távra bérbe adott, de a város tulajdonában lévő területekre épült garázsok rendeltetésszerű használatát.

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen
2022. március 22., kedd

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa

Fontos a magyarországi országgyűlési választásokra a helyesen kitöltött szavazólapok beküldése – hívták fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ vezetői.

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa
2022. március 22., kedd

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték

Annyira népszerűnek bizonyult a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös programja, ami alapján őshonos gyümölcsfákat adnak ingyen a sepsiszentgyörgyieknek, hogy két nap alatt elfogytak a csemeték.

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték
2022. március 22., kedd

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének

Összetett, személyiségfejlesztésre és tanácsadásra egyaránt hangsúlyt fektető, kétnyelvű pályaorientációs platformot hozott létre a Kovászna megyei tanfelügyelőség és a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének
2022. március 22., kedd

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák

Az első félévben a Kovászna megyei diákok 5,7 százalékát, 1407 tanulót nem tudtak lezárni, mert a hiányzások miatt nem volt elég jegyük. Tavaly több száz diák azért bukott osztályismétlőre, mert alig voltak iskolában. A lemorzsolódáson javítanának.

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák
2022. március 22., kedd

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek

Tizedik adományozói körét szervezi meg Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány március 30-án. Ez alkalommal három civil szervezet projektjét támogatják és kezdeményeznek gyűjtést azok megvalósítása érdekében.

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM