Túl nagy falatnak bizonyult a Hargita hegység rendezési terve

Túl nagy falatnak bizonyult a Hargita hegység rendezési terve

Nagyon összetett helyzetet igyekezett kezelni a rendezési terv, nem sikerült

Fotó: Pinti Attila

Noha elkészült, mégsem lehet engedélyeztetni a Hargita hegység rendezési tervét, amelyet a Hargita megyei önkormányzat még 2012-ben indított útjára. A hegyvidéki fejlesztéseknek irányt adni próbáló, és ezeket meghatározó mesterterv úttörő vállalkozásnak bizonyult, de az évek múltán nemcsak bürokratikus akadályokba ütközött, hanem a területtulajdonosok egy részének fejlesztési elképzeléseivel sem egyezik.

Kovács Attila

2022. március 27., 11:252022. március 27., 11:25

A Hargita hegység rendezési terve 1750 négyzetkilométernyi közigazgatási területet érintve a hegyvidéki fejlesztési elképzeléseket igyekezett átfogni,

elsősorban sípályák, turisztikai útvonalak, szálláshelyek és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások szabályozását célozta meg a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével.

A Hargita hegyvonulat részeiként Hargitafürdő, a Madarasi Hargita, Büdösfürdő, Homoródfürdő, a madéfalvi Hógödör, a csíkmadarasi Nagygödör, a Súgó-barlang, a Tolvajos-tető, Kalibáskő, Marosfő számítottak fejlesztésre váró övezeteknek, 19 közigazgatási egység – Csíkszereda, Szentegyháza, Csíkcsicsó, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Csíkszentimre, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csíkszenttamás, Gyergyóújfalu, Homoródalmás, Kápolnásfalu, Lövéte, Madéfalva, Tusnád, Vasláb, Zetelaka közigazgatási területén. Az elképzelések szerint a sípályák kialakításához, az utak kiépítéséhez, a turisztikai és más beruházásokhoz

közel 400 hektárnyi erdőt vennének ki az országos erdőalapból, helyettük ugyanennyit ültetve. 60 kilométernyi sípályarendszer, és még ugyanekkora hosszúságú helyi érdekeltségű sípálya, 73 kilométer út építését, 264 kilométer erdei út feljavítását, 262 kilométer bicikliút kialakítását, turisztikai és sportlétesítmények kialakítását, panziók, szállodák építését irányozta elő a rendezési terv.

A 2012-ben elkezdett folyamat egyeztetések és engedélyezési eljárások sorozatát követően célegyenesbe került, a terv el is készült, hivatalossá azonban nem válhat, azaz, a Hargita hegységet átfogó övezeti rendezési terv (PUZ) nem lesz belőle.

Tavaly nyáron a Hargita Megyei Tanács közös megegyezéssel szerződést is bontott a megbízott tervezőirodával.

Galéria

A Madarasi Hargita területeit illetően több kifogást is megfogalmaztak 

Fotó: Beliczay László

 

Kész van, de mégsem

A 2012-ben aláírt szerződés alapján a szerződött dokumentáció elkészült, viszont a terv engedélyeztetése és jóváhagyása szakaszában az érintett önkormányzatoknál, illetve közbirtokosságoknál vezetői cserék történtek, az új vezetők nem mindenhol értettek egyet az elődeik elképzeléseivel.

Idézet
Másképp gondolkodnak, mások a prioritások, ami oda vezetett, hogy az egész fejlesztési tervet szükséges újragondolni, ebben pedig a megyei tanácsnak nem volt szerepe

– ismertette megkeresésünkre a helyzetet Borboly Csaba. A megyei tanács elnöke szerint a dokumentáció kivitelezési szakaszában tervezett végső fejlesztési terveket nem fogadták el mindenhol, így

a teljes engedélyeztetés nem volt lehetséges.

„Ezért 2021-ben Hargita Megye Tanácsa javaslatára, közös megegyezés alapján bontottuk fel a szerződést a Vallum Kft-vel” – tette hozzá. Borboly azt mondta, a megyei tanács részéről tudomásul veszik a helyi döntéseket. Úgy látja, ilyen elképzelésre, mint ez, nincs példa az országban, viszont a jogszabályokon is változtatni kell, mert ezek is komoly akadályokat gördítettek a rendezési terv útjába. A végső környezetvédelmi beleegyezést sem kapták meg erre, mert a fent említett okok miatt nem teljesültek az előírt feltételek – magyarázta az elnök.

Idézet
Rengeteg tervet, elemzést és tanulmányt elkészítettünk, ezek mind megvannak és nagyon fontosak a folytatáshoz

– mondta az elöljáró, aki szerint a terv véglegesítése az érintett közigazgatási egységektől és területtulajdonosoktól függ. „Aktualizálni fogjuk a dokumentációt, minden érintett önkormányzattal és a tulajdonosokkal egyeztetve az aktuális fejlesztési elképzeléseket.

Idézet
Az eredeti terv hasznosítható részét megtartjuk, de külön fogjuk kezelni a fejlesztési zónákat, hogy ne történhessen meg az, hogy egyik település miatt akadályozva van az egész fejlesztési terv

– vázolta a lehetséges lépéseket. A rendezési terv elkészítését egyébként 157 ezer lejben rögzítették a 2012-es szerződésben, ebből az engedélyeztetési szakasz értékét, 18 ezer lejt nem fizették ki – tudtuk meg az elnöktől, aki úgy látja, hogy

a terv sok hasznot hozott más területeken is, a víz- és villanyhálózatok, utak, kerékpáros és gyalogos útvonalak kialakításában, illetve a hulladékgazdálkodásban.

Bürokratikus akadályok

Korodi Szabolcs műépítész, a rendezési terv elkészítésével megbízott Vallum Kft. építészeti iroda vezetője szerint az, hogy nem minden érintett fél ért egyet a fejlesztésekkel, főként a Madarasi Hargita övezetében, csak az egyik oka annak, hogy nem lehetett folytatni a projektet.

Idézet
Egy másik ok a bonyolult a procedúra, mert hiába, hogy ez egy mesterterv jellegű projekt, minden tulajdonosnak bele kell egyeznie, mivel nem általános rendezési tervről (PUG) van szó, hanem övezeti rendezési tervről (PUZ)

– magyarázta. Kérdésünkre, hogy a folyamat elején, 2012-ben ezt mennyire lehetett előre látni, a szakember azt mondta, nem volt erre példa, mert ekkora projektet még senki nem kezdett el, ugyanakkor a törvények sok esetben egymásnak ellentmondanak. „Ha nincs kipróbálva bizonyos típusú folyamat, nem lehet előre látni, hogy hol, hány buktatója lehet. Emiatt minden közigazgatási egység, ha fejleszteni akar, hátrányos helyzetben van a PUZ-ok ügyvitele szempontjából, és hiába van egy nagyon komoly közérdek, nem tudja átvinni az akaratát.

Idézet
A vízügyi és környezetvédelmi engedélyeket sokéves procedúrák után megszereztük, a hatástanulmányok elkészültek, de ott akadtunk el, hogy minden területtulajdonos bele kell egyezzen a PUZ elkészítésébe, viszont nem ismert minden tulajdonos.

Nincs minden terület visszaszolgáltatva, vagy ha ez megtörtént, de a tulajdonos elhunyt, az örökösök számára nincs tisztázva, hogy ki kell aláírjon, és egy részük külföldön él” – példálózott a szakember. Szerinte

ezt a rendezési tervet ebben a formában, ilyen nagy léptékben képtelenség engedélyeztetni.

„Mindenképp előrelépés, hogy eljutottunk idáig, de azt is be kell látnunk, hogy egy kicsit meghalad mindenkit ez a lépték, nehéz átfogni és adminisztrálni is” – összegzett.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Másképp látják a helyzetet

A tervezett fejlesztési elképzelésekkel egyet nem értők között van a Madarasi Hargitán jelentős területekkel rendelkező kápolnásfalusi közbirtokosság is. 2015-ig egy más közbirtokossági elnök volt, addig a tagság nem is hallott az elképzelésekről, miután ő lett az elnök, találkozókon vett részt, és értesült a részletekről – elevenítette fel az előzményeket Both Lajos, a közbirtokosság elnöke. Mint elmondta,

ők elsősorban azt kifogásolták, hogy nem kérték ki a tulajdonosok véleményét az elképzelt fejlesztésekről.

Ők nem tartják jó ötletnek sem a további építkezéseket ott, de, mint mondta, ellenzik azt is, hogy a sípályarendszer kiterjesztése érdekében erdőt vágjanak ki a területükről. A felvonórendszer korszerűsítését szükségesnek tartják, de az elképzelt természetromboló tervet nem támogatják, mert annak hatásai visszafordíthatatlanok – érvelt.

Idézet
Ha fejlesztésekben gondolkodunk, az első mindig a tulajdonos kell legyen, az ő véleményét, meglátását figyelembe kell venni. Ha segíteni akar a politikum, a megyei tanács, vagy bárki, azt természetesen jó szívvel vesszük, de nem úgy, hogy eldöntsék helyettünk

– húzta alá. 

Szentegyháza polgármestere, Lőrincz Csaba szintén kifogásokat fogalmazott meg a rendezési terv által érintett szentegyházi területekkel kapcsolatban, hozzátéve, hogy ő nem fejlesztésellenes, csak a prioritásokat látja másképp. Mint elmondta,

a terv szerint a várostól 16 kilométerre fekvő terület a Madarasi Hargitán belterületté válik, és 2000 turista elszállásolására lenne alkalmas.

„A Vargyas-patak vízgyűjtő területe ott van, és amíg nincs megoldva a szennyvízelvezetés kérdése, addig ez problémás, mert nemcsak mi isszuk azt a vizet, hanem a Homoród-mente is, egészen Vargyasig” – említette. Hozzátette, hogy készült erről tanulmány, hogy a meglévő szennyvízhálózatra kellene csatlakoztatni azt az övezetet, ebben együttműködnek. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy

elsősorban a közszolgáltatásokat kellene fejleszteni, és ezeket kellene kezelje a rendezési terv – villanyhálózat, szennyvízrendszer –, és akkor kellene beépíthetővé tenni az övezetet, amikor ezek elkészülnek.

A tervezett sípályarendszer szentegyházi magánerdő-tulajdonosok kis parcelláit érinti, de az csak kisajátítással lenne kivitelezhető. „Én azt kértem az egyeztetéseken, hogy a közterületek javára olyan mértékben mondjanak le a tulajdonosok, amelyeket fel lehet használni, ahol lesz parkoló, lehet villanyt, szennyvizet vezetni, ez pedig 10-15 százalékot jelentene. Az sem jó megoldás, hogy a sípályák érdekében egy erdőtulajdonostól kisajátítjuk azt a 4 árat is, amivel rendelkezik” – érvelt a polgármester. 

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Kezdi visszanyerni eredeti színét a Zeyk Domokos Szakközépiskola épülete

Eredeti, fehér színárnyalatban tündököl a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola épületfrontjának egy része a tavaly megkezdett felújítási munkálatoknak köszönhetően. A tervek szerint jövő tanévtől a diákok is visszaköltözhetnek az épületbe.

Kezdi visszanyerni eredeti színét a Zeyk Domokos Szakközépiskola épülete
2024. május 27., hétfő

Idős nőt kellett kimenekíteni lakástűz miatt

Ki kellett menekíteni egy idős embert, miután tűz ütött ki egy marosvásárhelyi lakásban hétfőn délelőtt – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság rövid közleményben.

Idős nőt kellett kimenekíteni lakástűz miatt
2024. május 27., hétfő

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!

Imádjuk a gyerekszájakat, és akár évek múlva is kacagva idézzük a vicces mondatokat. De vajon te mindig érted, miről beszélnek a lurkók? Teszteld magad a Rádió GaGa Gyereknapi játékában, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!
Gyereknapi játék a Rádió GaGán!
2024. május 27., hétfő

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!

2024. május 27., hétfő

Sokunk legmélyebb álma alatt történt a hétfői első földrengés – aztán jött még egy

A Richter-skálán 3,5-ös erősségű földrengés volt hétfőre virradóan 1 óra 41 perckor Vrancea megyében – tájékoztatott az országos földfizikai intézet (INCDFP).

Sokunk legmélyebb álma alatt történt a hétfői első földrengés – aztán jött még egy
2024. május 27., hétfő

Medveriasztásoktól volt hangos a hétvége

Nem csökken a medveriasztások száma: Hargita megyében a hétvégén több településen riasztották Ro-Alert üzenetben a lakosságot medve lakott területen való jelenléte miatt.

Medveriasztásoktól volt hangos a hétvége
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
2024. május 26., vasárnap

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
2024. május 26., vasárnap

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Lakótelepekre, városbejáratokhoz, parkokba, parkolókba is kerül térfigyelő kamera Székelyudvarhelyen. A 355 különböző típusú térfigyelő kamera révén növekedhet majd a közbiztonság, csökkenhet a bűncselekmények száma.

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!