Tanügy: nem mindenki kapta meg a januári béremelést

Tanügy: nem mindenki kapta meg a januári béremelést

Kellemetlen meglepetés. Egyes oktatásban dolgozó alkalmazottak nem kapták meg a béremelést. Képünk illusztráció

Fotó: Jakab Mónika

Egy helytelen törvényértelmezés miatt az ingázó pedagógusok egy része nem kapta meg az utazási támogatást, a bölcsődék kisegítő személyzete egy részének pedig a bére nem nőtt egy adminisztratív probléma folytán. A székelyföldi megyékben nem gyakoriak az ilyen esetek, tudtuk meg a tanügyi szakszervezet képviselőitől.

Széchely István

2024. február 20., 13:202024. február 20., 13:20

Bér-, illetve juttatásproblémák miatt fordultak az illetékes szakminisztériumokhoz több alkalommal is az elmúlt napokban a tanügyi szakszervezetek. Az egyik gond az, hogy

az ingázó pedagógusoknak nem minden településen fizették ki az utazási támogatást az önkormányzatok.

A másik pedig az, hogy – főként a bölcsődékben –

a kisegítő személyzet egy része nem kapta meg a béremelést, amelyben januártól részesülnek az oktatási rendszerben dolgozók.

Az ingázási támogatást jelenleg a polgármesteri hivatalok folyósítják azoknak a pedagógusoknak, akik nem a lakhelyükön oktatnak, de az új tanügyi törvény értelmében már nem az önkormányzatok feladata lesz ez. A jogszabály bevezetését azonban elhalasztották a 2025-2026-os tanév kezdetéig, addig pedig minden marad a régiben. Valószínűleg ez utóbbi kerülte el az illetékesek figyelmét egyes önkormányzatoknál, ezért

idén már nem biztosították a támogatást az ingázó pedagógusoknak, amely miatt a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) is a fejlesztési minisztériumhoz fordult.

A székelyföldi megyék többségében azonban nem kapott ilyen jellegű panaszokat az érdekvédelmi tömörülés. Amint azt érdeklődésünkre Molnár Zoltán, a szakszervezet Maros megyei szervezetének elnöke elmondta, nem tudnak ilyen esetről, nem kaptak ilyen jellegű jelzést a megyében dolgozó pedagógusoktól. Mindössze egy településen áll fenn ez a probléma, ám ott sem a helytelen törvényértelmezés vezetett ehhez, és a támogatásra jogosultak sem mindig adták le időben az igazoló iratokat – mondta. Kitért azonban arra is, hogy

az étkezési hozzájárulással kapcsolatban azonban történtek hasonló túlkapások egyes tanintézetekben.

A 8000 lejt meghaladó fizetéssel rendelkező pedagógusoknak – ők többnyire a legnagyobb munkarégiséggel és érdemfokozattal rendelkező tanárok – ugyanis nem jár már ez a támogatás, de csak ettől az évtől. Néhány iskolában azonban már múlt év októberében megvonták ezt, illetve olyan eset is előfordult, hogy

két munkaszerződéssel rendelkező pedagógustól vonták ezt meg, miközben egyik fizetése sem haladta meg az említett értékhatárt, csak a kettő összeadva.

Ezek az esetek azonban utóbb rendeződtek.

A bölcsődék kisegítő személyzetét érintő bérproblémát illetően Molnár Zoltán elmondta, ilyen jellegű panaszt sem kaptak Maros megyéből, az elkövetkező napokban derül majd ki, hogy hasonló eset előfordult-e a megyében.

Kavarodás a bérszámfejtésben

Hargita megyében vannak ilyen esetek, a pontos számuk ugyan nem ismert, de a helyzet miatt a megyei tanfelügyelőséghez fordult Kocs Ilona, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének a területi vezetője.

Van olyan bölcsődei alkalmazott, aki nem kapta meg a béremelést, másnak valamilyen pótlékot nem fizettek ki, de olyanok is vannak, akik rosszul számolták ki, hogy mennyi járna nekik.

A számításokkal a könyvelőségeken is voltak problémák, főként ott, ahol viszonylag gyorsan kiutalták a januári béreket. „A januári fizetéseket február 14-étől adták ki, sok helyen 15-én végezték el az elszámolást.

Idézet
Olyan is előfordult, hogy egy fizetést egymás után három nap módosítottak. Leküldi a minisztérium a számolási módozatot, de kiderül, hogy valamit kifelejtettek, például nem tették hozzá a régiségpénzt. Gyorsan telefonálgatnak, délutánra kijavítják a hibát, de később kiderül, hogy valami más is kimaradt, amit másnapra javítanak ki.

Tehát lehet, hogy téves összegeket fizettek ott, ahol a januári béreket hamarabb kiutalták” – magyarázta a bérszámfejtési program hiányosságai miatt előforduló problémákat a szakszervezet képviselője.

A munkakörre vonatkozó besorolásokon is változtattak a programban, így megtörténhetett, hogy ott, ahol a régi megnevezést írták be, a rendszer nem fogadta azt el, üresen hagyta a mezőt, így

a bérpótlékot nem rendelte hozzá az illető béréhez

– mondott egy másik példát Kocs Ilona. Megjegyezte azonban azt is, nem kell túlságosan aggódni az elmaradt összegek miatt, biztos benne, hogy

jövő hónapban minden érintett megkapja az elmaradást, a szakszervezet is figyelemmel követi ezt.

Az ingázási támogatással kapcsolatban elmondta, nem tudnak olyan esetről, hogy pedagógus ne kapta volna meg a juttatást. Az a gyakoribb, hogy kisegítő személyzeti munkakörben dolgozóknak nem adják ki a juttatást egyes önkormányzatok, mondván, helyben is tud találni például takarítónőt az adott iskola, nincs szükség arra, hogy más településről ingáztassanak valakit – részletezte a helyzetet a szakszervezet területi vezetője.

Büntetőkamatokért perel a Kovászna megyei szakszervezet

Kovászna megyében sem az ingázási támogatás hiányára, sem elmaradt béremelésre vonatkozó panaszt nem kapott a tanügyi szakszervezet – tudtuk meg Nagy Gábortól, a FSLI megyei szervezetének elnökétől. Az érdekvédelmi tömörülés képviselője ugyanakkor egy másik, a pedagógusoknak kedvező hírről is beszámolt. A kormány korábban elismerte, hogy

2017 óta rosszul számolták ki egyes juttatások – például az osztályfőnöki pótlék, az érdemfokozatért vagy a speciális oktatásra járó juttatás – értékét, ezért visszamenőleg kiutalják a különbözetet, ám hat évre felosztva azt: 2022-ben 5 százalékot utaltak, tavaly 10-et, idén pedig 25 százalékát utalják az elmaradásnak, a nagyobb részleteket pedig a következő években.

A Kovászna megyei szakszervezet azonban beperelte a területéhez tartozó összes tanintézetet (62), annak érdekében, hogy a pedagógusok büntetőkamatot is kapjanak az elmaradt összegekre.

Alapfokon az összes pert megnyerték, mindeddig 32 ítéletnek az indoklását közölte ki a bíróság, azokat meg is fellebbezte a megyei tanfelügyelőség.

A Brassó Megyei Táblabíróság a közelmúltban kezdte meg a fellebbezések megtárgyalását, kettőt már elutasított, így várhatóan a többi ügyben is a szakszervezet javára dönt majd a bírói testület. Ez azt jelenti, hogy

jó eséllyel meg fogják kapni a büntetőkamatot is az érintett pedagógusok, mintegy 1260-an.

Ez nem kis összeg, hat év alatt eléri az alapösszeg 80 százalékát a büntetőkamatok értéke – tudtuk meg Nagy Gábortól.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

Száraz növényzet kapott lángra Csüdőtelkén

Tűz ütött ki a Dicsőszentmártonhoz tartozó Csüdőtelkén péntek este, a lángoló növényzet kioltásán jelenleg is dolgoznak – közölte a Maros megyei katasztrófavédelem.

Száraz növényzet kapott lángra Csüdőtelkén
2024. március 22., péntek

Új határidő a bírságra az elektronikus számlázás ügyében

Csak június 1-jétől jár bírság a számlák eFactura rendszerbe történő feltöltésének elmulasztása esetén – jelentette be pénteken a pénzügyminiszter.

Új határidő a bírságra az elektronikus számlázás ügyében
2024. március 22., péntek

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya

A tavasz beköszöntével újra elindítják a nyári bobpályát Borszéken március utolsó előtti hétvégéjén. A látogatóknak szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között lesz lehetőségük újra bobszánkóba pattanni a Reménység Síközpontnál található pályán.

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya
Hétvégén nyit a borszéki bobpálya
2024. március 22., péntek

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya

2024. március 22., péntek

Áprilisban debütál a mezőzáhi kastélynál a Bazsarózsa-fesztivál

A Visit Maros Egyesület első alkalommal rendezi meg a Bazsarózsa-fesztivált a mezőzáhi Ugron-kastélynál április 23–29. között, a sztyeppei bazsarózsa virágzási időszakában – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Áprilisban debütál a mezőzáhi kastélynál a Bazsarózsa-fesztivál
2024. március 22., péntek

Szennyvízhálózat épül Illyefalván és a hozzá tartozó településeken

Háromszék majdhogynem legnagyobb beruházása veszi kezdetét Illyefalván, illetve a hozzá tartozó Aldobolyban és Sepsiszentkirályon. A 39 millió lej értékű szennyvízhálózat kiépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést pénteken írták alá.

Szennyvízhálózat épül Illyefalván és a hozzá tartozó településeken
2024. március 22., péntek

Az ügyészség szigorúbb lett volna, a bíróság elnézőbb az osztályfőnökét bántalmazó diákkal

Az ügyészség a 15 éves tanuló előzetes letartóztatására tett javaslatot, a bíróság azonban ezt megalapozatlannak ítélte és elutasította.

Az ügyészség szigorúbb lett volna, a bíróság elnézőbb az osztályfőnökét bántalmazó diákkal
2024. március 22., péntek

Nagy Zoltán mérlegeli, hogy újra megpályázza a polgármesteri tisztséget

Az elmúlt hetekben civil kezdeményezésként aláírásgyűjtés zajlott Gyergyószentmiklóson, amely során több mint 1500 személy kérte fel Nagy Zoltánt, a város korábbi polgármesterét, hogy pályázza meg a jelöltséget az RMDSZ előválasztásán.

Nagy Zoltán mérlegeli, hogy újra megpályázza a polgármesteri tisztséget
2024. március 22., péntek

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon

Némileg szellősebb programmal, de számos újdonsággal várják az érdeklődőket idén a SepsiBook irodalmi fesztiválra és könyvvásárra május 23–26. között a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénába.

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon
2024. március 22., péntek

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben

Hetven kisgyermek befogadására alkalmas bölcsődét építenek Farkaslaka községben, miután tavaly év végén a helyi önkormányzat erre irányuló pályázata bekerült az országos bölcsődeépítési programba. A munkálatok már zajlanak, időkapszulát is elhelyeztek.

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben
Épül a bölcsőde Farkaslaka községben
2024. március 22., péntek

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben

2024. március 22., péntek

Idős férfi holttestét emelték ki egy patakból Székelykeresztúron

Már csak a halál beálltát tudták megállapítani a mentőegységek annál az idős férfinál, akit egy székelykeresztúri patakból emeltek ki péntek délután.

Idős férfi holttestét emelték ki egy patakból Székelykeresztúron
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!