Elfoglalták az úzvölgyi sírkertet, ünnepeltek a románok

Elfoglalták az úzvölgyi sírkertet, ünnepeltek a románok

Fotó: Iszlai Katalin

A fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket és elfoglalták a temetőt.

Székelyhon

2019. június 06., 16:002019. június 06., 16:00

2019. június 07., 00:022019. június 07., 00:02

20.35 – Fekete március után fekete június?! – kérdezi, kiáltja közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt, amely felelősségre vonást és a belügyminiszter lemondását követeli, ígérve, hogy a temető ügyében az újonnan felálló Európai Bizottsághoz fordulnak.

Egyébként a Néppárt, valamint a Minta ifjúsági szervezet tagjai is jelen voltak a helyszínen, Tőke Ervin néppárti politikus pedig arról számolt be, hogy az előre bejelentett rendezvény magyar résztvevői békés módon igyekeztek megakadályozni az emlékműavatást, elállva a temető bejáratát, a kivezényelt csendőri erők pedig – akik

tettlegességig fajuló konfliktusba keveredtek

az oda érkező, a magyarokhoz képest túlerőben lévő felheccelt tömeggel – súlyos hibát követtek el, amikor túl közel engedték a románokat a jelenlévő magyarokhoz, akiket – a temető kerítését átugorva – megpróbáltak hátba támadni.

A néppártiak elfogadhatatlannak tartják, hogy a csendőrség jelenléte ellenére ilyen helyzet alakulhatott ki, ezért is követelik Carmen Dan belügyminiszter lemondását.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

20.30 – Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, és

barbár módon rongáltak, betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, és kitépték a kereszteket,

hogy megfélemlítsék közösségünket – írja az eset kapcsán kiadott közleményében az RMDSZ. A szövetség szerint a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított. A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítottak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoztak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet – olvasható a közleményben.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

20.10 – A csendőrség szerint nem történt agresszió csütörtökön az úzvölgyi temetőnél sem a résztvevők, sem pedig a résztvevők és a rendvédelmi szervek képviselői között – írja az Agerpres, hozzátéve, hogy a fakeresztek összetörésével kapcsolatban a román csendőrség azt állítja, az első vizsgálatok alapján „nem észleltek ilyen elemeket”, az illetékes szervek azonban még kivizsgálják a helyszínt.

A résztvevők elkezdték elhagyni a temető környékét, a rendvédelmi szervek azonban ott maradnak az események lezárultáig – áll még a csendőrség tájékoztatásában.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

19.10 – Miután a magyarok elhagyták a románok által elfoglalt úzvölgyi temetőt, az egerszéki eltérő előtt közös egyeztetésre álltak meg. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a történtek kapcsán érdeklődésünkre elmondta: ez egy civilizációs kérdés.

Idézet
Miközben mi imádkoztunk a hőseinkért, a jövőnkért, ezek a feltüzelt, részeg emberek pedig, mint a rabló tolvajok, hátulról betörtek a temetőbe, összetörték a sírkereszteket, összetörték a temetőkaput.

Nálunk, a nyugati kultúrán nevelkedett keresztény embereknek nem ez a hősök tisztelete” – fejtette ki.

Mint fogalmazott: nem hagyhatták a nőket és az embereket tízszeres túlerővel szemben ott, a román csendőrség nem volt a helyzet magaslatán. „Azt sem tehettük, hogy ne jöjjünk ide, nem hagyhattuk szó nélkül, hogy bemenjenek a románok a temetőbe, de ők hátulról törtek be, legalább tízszer annyian, mint mi.”

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Tamás Sándor elmondta, holnaptól újjáépítik a temetőkaput és a megrongált temetőt. „Ezer éve a Kárpát-medencében megtanultuk azt, hogy mi minden nap fel tudunk állni és minden nap tudunk építkezni.

Idézet
Egyik kezünkkel védekezünk, a másik kezünkkel pedig építjük a jövőnket. Hányan és hányan akartak az életünkre törni az elmúlt ezer évben: törökök, tatárok, szovjetek, fasiszták és sokan mások, mi mégis itt állunk. Hol vannak már ők? Elsöpörte őket a történelem. Mi itt vagyunk, holnap is itt leszünk, holnap pedig újra fogjuk építeni a temetőt.

Hozzátette, Háromszékről tíz szál deszkát küldenek a csíkszentmártoni polgármesternek azért, hogy a temetőt és a temetőkaput közösen újra lehessen építeni.

19.00 – Csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető – közölte az Országos Csendőr-főkapitányság az Agerpres hírügynökséggel, ugyanakkor civilizált magatartásra szólította fel a helyszínen lévő személyeket. Arról tájékoztattak, hogy a felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek.

18.13 – Elkezdődött a román mise a temetőben, egyenként felolvassák az állítólag ott nyugvó 142 román katona nevét. A névsorolvasást taps kíséri. Többek között elhangzott,

nem az számít, hogy kihez tartozik a temető, hanem az, hogy román földön van.

A román himnusz is felhangzott.

A magyarok nagyrésze elindult haza a helyszínről, ezzel szemben még több román érkezik buszokkal, népviseletben. Kollégánk jelentése szerint mintegy harminc magyar maradt a temetőnél, őket a politikusok arra kérik, hogy a saját biztonságuk érdekében induljanak haza.

17.45 – A románok szó szerint elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket.

A temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csendőrök dupla sorfalat állva kellett átmenekítsék a csíkszentmártoni oldalra. A magyarok félnek, többen sírva fakadtak.

Több román is felmászott a kerítésre, ahol zászlókat lengetnek, közben pedig ünnepelni kezdtek, a hangfalból ünnepi beszéd hallatszik. Közben a magyarok egy része autóba ült és dudálva próbálják megzavarni a románok ünneplését. A románokat ez látszólag nem zavarja.

A csendőrök ismét sorfalat állnak, mert állítólag jönnek ki az ultrák a temetőből.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

17.32 – Néhány román beszökött a temetőbe a kerítésen keresztül, ezt követően pedig kitörték a kaput. A feldühödött román tömeg beözönlött a temetőbe. Egy férfi felmászott a beton emlékműre és lengeti a román zászlót, közben a hangfalból szól a román himnusz.

A magyarok megrettenve imádkoznak.

17.27 – A feldühödött román tömeg a dulakodásban több csendőrt is az árokba lökött, a hatóságiaknak azonban egyelőre sikerült megfékezniük őket. Kollégánktól tudjuk, hogy

az egyik csendőr rádión erősítést kért.

A feldühödött románok a csendőröket is szidalmazzák, amiért azok feltartják őket.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

17.16 – A románok nagyrésze odaért a bezárt kapuhoz, és ordítva követelik, hogy nyissák ki.

Tele torokból üvöltik azt is, hogy „ki a magyarokkal az országból”, és hogy szégyelljék magukat.

A csendőrök sorfalat állnak az egyre dühösebb románok és a folyamatosan imádkozó magyarok között. A románok kórusban üvöltik, hogy álljanak félre a magyarok, eluralkodott a káosz és pattanásig fokozódott a feszültség.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

17.02 – Időközben Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke egyeztetett a csendőrök parancsnokával, akit arról biztosított, hogy a magyarok nem fognak erőszakot alkalmazni. Közben az élőláncot alkotó magyarok folyamatosan imádkoznak: a Hiszekegyet, Miatyánkot és Üdvözlégy, Máriát mondják.

Constantin Codreanu, a Népi Mozgalom Pártjának parlamenti képviselője a helyszínen kijelentette, hogy

a román állam képviseletében van jelen és nem hajlandók elmenni az úzvölgyi temetőtől, maradni fognak.

Időközben a románok egy részét átengedték a csendőrök, akik így odamehetnek a temetőhöz.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

16.53 – Kollégáink jelentése szerint időközben elkezdődött a mozgolódás, a románokat is oda fogják engedni a temetőhöz. Mint megtudtuk, Tánczos Barna szenátor arra kérte a magyarokat, hogy álljanak a temetőkapu bal oldalára, míg a románokat a temetőkapu jobb oldalához fogják engedni a csendőrök.

A politikusok azt kérik az egybegyűltektől, hogy ne provokáljanak és ne válaszoljanak a provokációra.

16.35 – A feldühödött románok Éljen, Románia! Éljen a trikolór! rigmusokat kiabálnak és énekelnek, román zászlókat és trikolóros kalapokat lengetnek. Többen piros-sárga-kék művirág-koszorúkkal érkeztek a helyszínre a betonkeresztek felavatására.

A magyarok eközben élőláncot alkotva imádkoznak.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

15.45 – A temetőhöz érkezett románok egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak. Amíg a magyarok élőláncot alkotva állnak, addig ők az autóikat túráztatják, fütyülnek, ordítoznak, egy hangfalból pedig hangosan üvölt a manele.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke azt mondta, kihelyezett tanácsülést tart a megyei képviselő-testület, ezért teljesen törvényesen vannak a helyszínen, és ott is lesznek élőláncot alkotva legalább öt óráig. Kiemelte, hogy több civil szervezet és politikai párt képviselője is válaszolt a meghívásra, illetve jöttek el a katonatemetőhöz.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

A román újságírók eközben többek között azt kérdezik tőle, hogy amennyiben kihelyezett tanácsülést tartanak, akkor milyen határozatokat fogadnak el?

Az egyre türelmetlenebb románokat sorfalba rendeződött csendőrök tartják távol a temetőtől.

15.40 – Fokozott hatósági készenlétben érkeztek a magyarok Kovászna Megye Tanácsa, az úzvölgyi temetőbe meghirdetett kihelyezett képviselő-testületi ülésére. Az eseményen élőlánccal tervezik megvédeni a sírkertet, mivel a románok a hősök emléknapja alkalmából avatóünnepséget szándékoznak tartani a helyszínen. 

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa korábban felszólította Csíkszentmárton polgármesterét, hogy nyissa ki a temetőt a román hősök napi rendezvény idejére.

Kollégáink a helyszínről jelentik, hogy fokozott a hatósági jelenlét, csendőrök, rendőrök és speciális alakulatok vannak jelen a temetőben. Az egyik csendőrautóra speciális antennával felszerelt megfigyelőállomást szereltek fel a hatóságiak.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

A székely és magyar zászlókat lengető részvevőket Tamás Sándor szólította fel nem sokkal négy óra előtt, hogy fogják meg egymás kezét, és alkossanak élőláncot a temető körül. Közben eleredt az eső, villámlik és dörög a helyszínen.

Időközben az avatásra érkező románok is gyülekezni kezdtek az úzvölgyi temető környékén.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

29 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 24., hétfő

Székely Vágta: ami a nézők előtt rejtve marad

Türelem, tapasztalat és odaadás, hogy a Székely Vágta nézőknek legizgalmasabb részein, a futamokon minden rendben menjen – mutatjuk, mi történik a nevezők számára elkülönített részen Székelyföld egyik legnagyobb és legszínvonalasabb lovas rendezvényén.

Székely Vágta: ami a nézők előtt rejtve marad
2024. június 24., hétfő

„Céget úgy kell építeni, hogy csapatot kell építeni!”

Az épületgépészeti termékek nagykereskedésével foglalkozó Uniprest Instal Kft. igazgatóját, Fazakas Attilát kérdeztük a cégsztori mögötti nehézségekről, a hollandiai partnerség nyereségeiről, és arról, hogy mi a titka egy jól működő vállalkozásnak.

„Céget úgy kell építeni, hogy csapatot kell építeni!”
2024. június 24., hétfő

Ilyen volt a Duma Duba a NyárON Szeredán

A NyárON Szereda fesztivál kiemelt programpontja volt a Rádió GaGa Duma Dubája. A helyszíni kitelepülés két napján több száz érdeklődő látogatta meg a mobilstúdió környékét, rapidrandizott a műsorvezetőkkel, szelfizett a fotófalnál.

Ilyen volt a Duma Duba a NyárON Szeredán
Ilyen volt a Duma Duba a NyárON Szeredán
2024. június 24., hétfő

Ilyen volt a Duma Duba a NyárON Szeredán

2024. június 24., hétfő

Balesettel indult a hétfő Csíkszeredában – két autó ütközött a Brassói úton

Kórházba szállítottak egy sérültet, miután közúti baleset történt Csíkszeredában, a Brassói úton hétfő reggel.

Balesettel indult a hétfő Csíkszeredában – két autó ütközött a Brassói úton
2024. június 23., vasárnap

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának

Végéhez közeledik az idei NyárON Szereda fesztivál, az esemény utolsó napjának nagy durranása a magyarországi Wellhello zenekar volt.

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának
Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának
2024. június 23., vasárnap

Aurevoir a 2024-es NyárON Szeredának

2024. június 23., vasárnap

Rendőr ütött el egy szabálytalanul átkelő idős nőt

Szolgálati autójának volánjánál ülve ütött el egy rendőr egy 76 éves nőt Sepsiszentgyörgyön vasárnap reggel. A gyalogos szabálytalanul próbált átkelni az úttesten.

Rendőr ütött el egy szabálytalanul átkelő idős nőt
2024. június 23., vasárnap

Székelyföld mindhárom megyéje dobogós helyet érdemelt a Székely Vágtán

Színvonalas, egyben izgalmas döntő futamoknak lehetett tanúja a 13. Székely Vágta közönsége. A dobogóra mindhárom székely megye lovasa felállhatott, sorrendben: Tamás Csaba (Sepsiszentgyörgy), Bartha Ferenc (Nyárádszereda) és Kelemen Sándor Géza (Etéd).

Székelyföld mindhárom megyéje dobogós helyet érdemelt a Székely Vágtán
2024. június 23., vasárnap

Kezdődnek a Székely Vágta döntő futamai, a közönség is hangolódik

Gyülekeznek a felhők a maksai Óriáspince-tető felett, ahol a lovasok már javában készülődnek a mai döntőkre: a Kishuszár Vágta öt órakor, a Székely Vágta és Góbé Futam döntői hat órakor kezdődnek.

Kezdődnek a Székely Vágta döntő futamai, a közönség is hangolódik
2024. június 23., vasárnap

Aki a semmiből egy új, más világot teremtett: Bolyai, Erdély géniusza Székelyudvarhelyen

Nemcsak a nemeuklideszi geometria megszületését ünnepeljük, amikor Bolyai Jánost ünnepeljük, hanem a kreatív gondolkodás győzelmét, a keretek közül való kilépés bátorságát – hangzott el szombat délután a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

Aki a semmiből egy új, más világot teremtett: Bolyai, Erdély géniusza Székelyudvarhelyen
2024. június 23., vasárnap

Árvízkészültséget rendeltek el hétfő délig a székelyföldi megyékben is

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 24 megye folyóira – írja az Agerpres hírügynökség.

Árvízkészültséget rendeltek el hétfő délig a székelyföldi megyékben is
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!