Míg régen rengeteg békát lehetett látni, mára jelentősen megcsappant az életterük

Míg régen rengeteg békát lehetett látni, mára jelentősen megcsappant az életterük

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

„Addig kell fogni a békát, amíg még nem evett füvet” – nemcsak a régi népi mondást fejtettük meg Gothárd Ferenc-Alpárral, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület halőrével, hanem a székelyföldi fajok ritkuló állományáról is beszélgettünk a zeteváraljai víztározó körül lévő tócsák megfigyelésekor. Demeter László biológussal pedig a békákat védő törvényi hátteret jártuk körbe.

Fülöp-Székely Botond

2024. április 14., 21:012024. április 14., 21:01

Galéria

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

Hamar előbújnak rejtekükből az áttelelő békák, amint némileg megenyhül és esősre, tavasziasra vált át az időjárás. Noha ez az időpont némileg változhat, Gothárd Ferenc-Alpár halőr idén már február végén találkozott a kétéltűekkel. „Enyhén szemerkélt az eső, amikor Székelyvarság irányából Zetelaka felé haladva azt tapasztaltam, hogy többen megjelentek az úton” – emlékezett vissza, miközben a zeteváraljai víztározóhoz igyekeztünk, bízva benne, hogy az ottani lápos részen megfigyelhetünk néhány egyedet.

Ha apad a vízszint

Székelyvarság irányából, a kövezett úton közelítettük meg a mesterséges tavat, hiszen ott torkollik bele a Nagy-Küküllő folyó, a torkolat környékén pedig egy közismerten mocsaras rész alakult ki.

Galéria

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

Jól látszott, hogy a hóolvadást és az esőzéseket követően már apadni kezdett a tározó vízszintje, így reménykedtünk benne, hogy a víz visszavonulását követően néhány melegebb hőmérsékletű tócsa is hátra maradt, ami ideális környezet lehet a békák tavaszi párzására. Ezek azonban sajnos rejtve maradtak előttünk az ingoványos talaj megközelíthetetlen részein. Némi séta után azonban

csomókban lévő apró petéket pillantottunk meg a szárazföldön, voltak köztük olyanok is, amelyeket még „simogattak” a tó hullámai.

Ekkor mesélte el viccesen Gothárd, hogy volt, aki csukaikrának nézte ezeket, és hazavitte saját halastavába, de valójában békapetékről van szó. Közölte ugyanakkor azt is, hogy a petéket valószínűleg a víztározó védettebb, sekélyebb, melegebb vizében helyezték el a békák, ám ahogy apadt a vízszint, szárazföldre kerültek, így el fognak pusztulni.

Galéria

Egy ki nem száradó tócsa is elegendő, hogy szaporodhassanak a békák

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

Melegebb vizű tavakat keresnek

Mivel nem jártunk sikerrel, úgy döntöttünk, hogy más helyszínen is próbálkozunk, ám a visszaúton apró tócsákat pillantottunk meg egy árokkal keresztezett részen, ahol életképes petéket, sőt, kikelt ebihalakat is találtunk. Vélhetően a hegyvidékre jellemző gyepi béka ivadékairól lehetett szó. A sporthorgász-társulat halőre ekkor magyarázta el, hogy

a békáknak ezek a kis tócsák éppen elegendőek a szaporodáshoz, számukra ugyanis az a fontos, hogy petéik lerakásához olyan helyszínt találjanak, amit viszonylag meleg forrás táplál, nem szárad ki, ugyanakkor állóvíznek számít – akár egy nagyobb munkagép által kivájt keréknyom is megfelelő lehet, ha feltelik vízzel.

A nagyobb tavak esetében lényeges, hogy a sekély részeket válasszanak, lehetőleg olyat, ahol fű is van, hiszen az némileg meggátolja, hogy elsodorja petéiket a hullámzás.
Ezeken a helyszíneken tavasszal nagy számban gyűlnek össze a hegyvidékre jellemző békafajok, majd rövid nászukat követően szétszélednek.

Galéria

Elpusztulnak a szárazföldre került békapeték

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

Az említett gyepi béka például nyirkos környezetben ugyan, de a szárazföldön él az év további szakaszában.

„Szencsedben legalább ötven békát láttam, amelyek tavasz elején gyűltek össze szaporodni egy pár négyzetméteres tavacskában. Hiába havazott, a víz már kellő hőmérsékletű volt, a kisebb, rövid ideig tartó fagyok sem zavarták őket” – jegyezte meg érdekességként.

Merítőhálóval felszerelt gyűjtögetők

Korábban a tapasztalt „békászók” jól tudták, hogy melyek azok a vizes élőhelyek, ahová a békák nagy számban érkeznek párosodni. Ezt ugyanakkor ki is használták, hiszen ilyenkor kimentek ezen helyszínekre és merítőháló használatával tucatjával fogták ki az egyedeket – folytatta a halőr.

A gyűjtögetők ottjártát félbe vágott békák maradványai jelezték, ugyanis a kétéltűnek csak combjai fogyaszthatók, így azokat nyúzták meg és vitték haza

– a többi részt a helyszínen hagyták.

Galéria

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

„Ilyet szerencsére nem igazán tapasztaltam az utóbbi időben környékünkön, de elmondhatom, hogy nem szép látvány. A békapopuláció eleve lényegesen lecsökkent, egyebek mellett vélhetően azért is szorult vissza befogásuk és fogyasztásuk. Ez mondjuk nem is csoda, ha az emberek petézés közben darabolták a békákat” – jegyezte meg keserű szájízzel. Arról is beszélt, hogy

hegyvidéken többnyire a mérgező bőrű barna varangyra és gyepi békára „vadásztak” az emberek, míg az alacsonyabban fekvő részeken (például Székelyudvarhelytől Székelykeresztúr irányába haladva a Nagy-Küküllő mentén) az erdei béka, a kecskebéka, illetve a kis- és nagy tavibéka begyűjtése volt jellemző.

Gothárd kérdésünkre elmondta, ismeri ő is a népi mondást, miszerint „addig kell fogni a békát, amíg az nem evett füvet,” ám a békák nem esznek füvet, így valószínűleg arra értendő, hogy kora

tavasszal, a párosodás idején lehet nagyszámban befogni a kétéltűeket, amikor sokan vannak, viszonylag kis helyen.

Ekkor pedig még nincs kinőve a fű.

Galéria

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

A hatóságok is beavatkoztak a Kommandón

A horgászengedélyben az szerepel, hogy legalább 30 grammos kell legyen egy törvényesen begyűjthető béka –

befogásuk pedig csak az általános síkvízi horgásztilalom idején van teljesen betiltva.

Gothárd Ferenc-Alpár szerint az a baj, hogy az említett szabályozást a legtöbb halfaj ívási időszakához igazították (ez hatvan napot tart április közepétől kezdődően), nem vették figyelembe a többi vízi élőlényt.

A környezetvédelemmel kapcsolatos egyéb jogszabályok azonban már védett fajokat is meghatároznak. Utóbbi tisztázása érdekében kerestük fel Demeter László biológust. Ő közölte, hogy

szigorúan védett fajnak számít egyebek mellett az erdei béka, a mocsári béka, az ásóbékák, a zöld varangy, a gyepi béka, illetve a kis tavi béka.

Galéria

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

Ennek ellenére a természetvédelmi törvény lehetővé teszi, hogy külön környezetvédelmi engedéllyel (nem horgászengedéllyel) lehessen fogni gyepi békát, továbbá a kecskebéka és a nagy tavibéka befogásához is ugyanezen dokumentumot kell beszerezni.

Arról is beszélgettünk, hogy például

a Kovászna felett lévő Kommandón korábban több tízezer gyepi béka is összegyűlt a mocsaras részeken tavasszal, a nagyjából egy hétig tartó nászuk idején pedig rendszeresen megjelentek azok is, akik begyűjtötték az egyedeket fogyasztási céllal.

Ezt egyébként a hatóságok is igyekeztek megakadályozni, de valószínűleg napjainkban is problémát jelent.

Régen egyebek mellett a Gyimesekben és a Gyergyói-medencében is népszerű volt a békászás, ám mostanra alább hagyott ez a szokás. Udvarhelyszéken egyébként a Nyikó mentéről és Parajd környékéről hallottunk híreket, hogy néhányan napjainkban is fogják a kétéltűeket párzásuk idején.

Galéria

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

Miért szerencsés Székelyföld?

Az ökoszisztéma minden élőlényének megvan a maga szerepe, így vigyáznunk kell, hogy ne pusztítsuk a különböző fajokat – szögezte le a halőr. Bár nem kenyere beskatulyázni az élőlényeket, összességében azt lehet mondani, hogy

kárt nem igazán okoznak a békák, sőt, inkább hasznosak az emberek számára, hiszen szúnyogokkal és különböző rovarokkal, férgekkel táplálkoznak.

Székelyföld viszonylag szerencsésnek mondható abból a szempontból, hogy több gazda apróbb területeket művel meg, ők pedig jellemzően nem költenek drága vegyszerekre, amivel a kétéltűek populációjának további csökkenését is okozhatnák. „Ennek is köszönhető, hogy viszonylag változatos faunánk van” – fogalmazott.

Galéria

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

Szerinte egyébként nemcsak a korábbi (rendszerint a szaporodásuk idejében történő) gyűjtögetés miatt csappant meg a békaállomány, hanem ehhez a klímaváltozás is hozzájárult.

A felmelegedés miatt ugyanis egyre kevesebb a kétéltűek számára elengedhetetlen vizes, nyirkos élőhely – gyakrabban száradnak ki a tócsák.

Demeter László túlnyomórészt a klímaváltozást látja a békapopuláció csökkenésének hátterében: egyszerűen nem elegendő a tavaszi és téli csapadék. Rámutatott, hogy a tavaszi hideg és száraz időjárás kifejezetten gátolja a szaporodásukat.

Idézet
A csíki régióban óriási békaállományok voltak 10-15 évvel ezelőtt, így volt fizikai lehetőség a befogásukra, mostanra azonban annyira ritkává vált a gyepi béka, hogy szinte nem lehet találkozni velük”

– magyarázta.

Galéria

Kihasználták a párosodási időszakot a „békászók,” ekkor vetették be merítőhálóikat

Fotó: Gothárd Ferenc-Alpár

Érdekességek a székelyföldi békákról
Vidékünk homokos talajú területein megtalálható a barna ásóbéka (például Székelykeresztúr környékén, Háromszéken), ami különlegességnek számít, ám ezek elszórtan jelennek meg és kis termetűek is, így nem gyűjtik őket – fejtette ki Demeter. Ugyancsak érdekes faj a levelibéka, amit rendszerint a nádakra kapaszkodik fel, de látták már fenyőfán is Csíkszereda közelében. Nagyon ritkának számít a mocsári béka, amelynek hímjei kék színűvé változnak a párzási időszakban – ezekből régen sok volt a csíki-, illetve a gyergyói régióban, most már a kipusztulás szélén állnak. A békák ivadékai egyébként nagyjából három hónap alatt fejlődnek ki. Ez alól kivétel a sárgahasú unka utódja – amelyet népiesen szentgyörgy-békának hívnak –, az ugyanis képes két hónap alatt is átalakulni, hiszen felgyorsul náluk ez a folyamat, amennyiben azt érzékelik, hogy kezd kiszáradni az élőhelyük. Ez a faj egyébként (ritkább esetben) évente többször is szaporodik, ha sok az esőzés.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 13., hétfő

Imaszalagokkal indultak el Csíksomlyóra a lovas zarándokok

A harasztkeréki központban gyűltek össze hétfőn a helyi Varázspatkó lovarda képviselői, akik idén is arra vállalkoztak, hogy eljuttatják a Maros megyei intézmények és a diaszpóra magyarságának üzeneteit imaszalagok formájában a csíksomlyói Szűzanyához.

Imaszalagokkal indultak el Csíksomlyóra a lovas zarándokok
2024. május 13., hétfő

A Mária-úton indulnak a csíksomlyói nyeregbe

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervez gyalogos zarándoklatot a csíksomlyói pünkösdi búcsúra a lemhényi Hőseink Ösvényén nevű túracsoport. A mintegy 70 kilométeres táv egy szakaszán Tánczos Barna szenátor is csatlakozik a csapathoz.

A Mária-úton indulnak a csíksomlyói nyeregbe
2024. május 13., hétfő

Lejárt szavatosságú hús, romlott gyümölcs – büntetett a fogyasztóvédelem

Noha komoly személyzethiánnyal küszködnek, számos élelmiszerboltot ellenőrzött az elmúlt időszakban a fogyasztóvédelmi hatóság Hargita megyében, és találtak is problémákat az egységek egy részében.

Lejárt szavatosságú hús, romlott gyümölcs – büntetett a fogyasztóvédelem
2024. május 13., hétfő

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 13., hétfő

Az el nem számolt honoráriumoktól a számlazárolásig

Az átlaghoz képest kétszer többen fordultak a Nép Ügyvédjéhez a hétfői háromszéki meghallgatáson. Igen széles azoknak az eseteknek a skálája, amelyekben segítséget vagy tanácsot reméltek a panaszosok.

Az el nem számolt honoráriumoktól a számlazárolásig
2024. május 13., hétfő

Dobogós helyeken végeztek a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalok

A dobogó mindhárom fokára a Hargita megyei csapatok léphettek a hétvégén a zánkai Ágota Kárpát-medencei labdarúgótornán, az ifjúsági korosztályban. A három napon át tartó rendezvényen több mint 1500 gyermekvédelmi rendszerben nevelt gyermek vett részt.

Dobogós helyeken végeztek a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalok
2024. május 13., hétfő

Medve jár Székelyudvarhelyen

Medve jelenlétéről kaptak figyelmeztetést a székelyudvarhelyiek hétfőn 18 óra körül. A felhívásban mindenkit arra kérnek, maradjanak távol az állattól.

Medve jár Székelyudvarhelyen
Medve jár Székelyudvarhelyen
2024. május 13., hétfő

Medve jár Székelyudvarhelyen

2024. május 13., hétfő

Százötven női jelölttel vág neki a választásoknak az RMDSZ Háromszéken

Kovászna megyében 150 női jelöltet indítanak, megduplázva a nyolc évvel ezelőtti arányt. Köztük ketten polgármesteri címre fognak pályázni – jelentették be az RMDSZ Háromszéki Nőszervezet képviselői hétfői sajtótájékoztatójukon.

Százötven női jelölttel vág neki a választásoknak az RMDSZ Háromszéken
2024. május 13., hétfő

7,7 millió ember dolgozik, de közülük is csak 5,6 millió fizet tb-járulékot

Igazságosabb társadalombiztosítási rendszert és a munkát terhelő adók csökkentését követelve rendezett tüntetést és felvonulást Bukarestben hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).

7,7 millió ember dolgozik, de közülük is csak 5,6 millió fizet tb-járulékot
2024. május 13., hétfő

Még a héten lehet jelentkezni az Erőss Zsolt Teljesítménytúrára

Ahogy a korábbi nyolc alkalommal, ezúttal is több útvonalon lehet teljesíteni a gyergyószentmiklósi EKE által szervezett Erőss Zsolt Teljesítménytúra kihívásait. A május 25-i eseményre még várják a jelentkezőket.

Még a héten lehet jelentkezni az Erőss Zsolt Teljesítménytúrára
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!