Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Közel tízmillió eurós támogatást kap Székelyudvarhely

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 08., 11:22

Újabb, ezúttal közel tízmillió eurós európai uniós támogatási szerződést írtak alá szerdán Székelyudvarhelyen, amelyből utcákat modernizálhat és elektromos buszokat vásárolhat a városvezetés. A majdani nagyberuházás célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése.

Közel tízmillió eurós támogatást kap Székelyudvarhely
galéria
Fotó: Barabás Ákos

Gálfi Árpád polgármester a székelyudvarhelyi városházán fogadta szerdán Simion Crețut, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóját, akivel ezúttal egy közel tízmillió eurós támogatási szerződést írtak alá.

Crețu: jól teljesítettek

Szép teljesítménynek ítélte meg a városháza pályázati téren folytatott munkásságát Simion Crețu, hiszen

az elmúlt években közel harmincmillió euró értékben írtak alá európai uniós támogatási szerződést. Ez tíz beruházás finanszírozását jelenti, de van még ezeken kívül is egy pályázat, amely még elbírálás alatt áll.

Az igazgató szerint ez nagyon szép eredmény ahhoz képest, hogy egy 34 ezres kisvárosról van szó. Viccesen azt is megjegyezte, hogy korábban nem látogatott e célból Székelyudvarhelyre, mivel nem pályáztak annyit, hogy értelme legyen ide jönnie. A továbbiakban a mostani projekt fontosságáról beszélt, melynek elsődleges célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Gálfi Árpád ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy

a beruházásnak köszönhetően sikerül csökkenteni az autóforgalmat és ezáltal élhetőbbé, környezetbarátabbá válik Székelyudvarhely.

Fotó: Barabás Ákos

Környezetbarát tervek

A korábbi 5,6 millió eurós utcamodernizálási, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó pályázatuk második részeként most újabb, közel 10 milliós támogatást nyert a városvezetés, így jelentős összegből dolgozhatnak – fejtette ki Jakab Attila városmenedzser. Lényegében mindkét esetben egyazon projektről van szó, amelyet technikai okok miatt kellett két részre osztani.

Ebből a két összegből összesen 16 kilométeren építenek bicikliutakat (a település forgalmasabb utcáiban), rendbe hozzák a járdákat és az autók által használt útfelületet, valamint nyolc elektromos buszt is vásárolnak.

A zöldövezetekre is hangsúlyt fektetnek. Természetesen egyebek mellett modern buszmegállókat hoznak létre – lesz telefonos alkalmazás is, amelyen követni lehet a buszok hollétét –, és biciklitározókat is kialakítanak.

A modernizálás miatt ugyanakkor több utcában is parkolóhelyeket szüntetnek meg – például a Tamási Áron úton, a Bethlen Gábor utcában és a városközpontban –,

aminek lényege, hogy kerékpározásra és az újonnan vásárolt tömegközlekedési eszközök használatára ösztönözzék a lakókat. Mindazonáltal a főbb útvonalak zsúfoltságának csökkentése is a célok közé tartozik. A beruházás egyebek mellett a II. Rákóczi Ferenc utcát, a Székelyudvarhely szejkefürdői és Csíkszereda felőli bejáratai közötti lényegesebb útvonalakat, valamint több Bethlen, illetve Tábor lakótelepi utcát is érint.

Székelyudvarhely nagy esélye. Több mint 15 millió euróból modernizálhatják a közlekedési infrastruktúrát Fotó: Barabás Ákos

Óriási „előmunkára” kell számítani

A pályázást megelőzően nemcsak mobilitási tervet készíttetett a városvezetés, de a közszolgáltatók – víz, gáz, áramszolgáltató – által használt vezetékhálózat modernizálását is feljegyezték a stratégiájuk részeként – magyarázta Jakab. Mint mondta,

ezeket a felújításokat még a közlekedési hálózat korszerűsítése előtt el kell végezni – legalább annak nyomvonalán.

Éppen ezért már fel is vették a kapcsolatot a szolgáltatókkal, a gázvállalat már elkezdte a vezetékcseréket, saját költségén: több millió eurós, gyorsított eljárással lefolytatott munkálatai során

több kilométernyi gázcsövet cserélnek ki idén és jövőben Székelyudvarhelyen.

A víz- és a szennyvízhálózat modernizálását a korábbi szolgáltató nem tudta garantálni, ám az vízszolgáltató, a Harvíz Rt. pályázik ennek érdekében, már el is készült a dokumentáció. A tervek szerint összesen közel húszmillió euróból korszerűsítik, illetve bővítik majd a rendszert.

Összesen 62 kilométeren cserélnék ki az ivóvízvezetékeket, és öt kilométerrel bővítenék a hálózatot. A szennyvíz esetében 25 kilométeren újítanak és nyolc kilométeren bővítenek, ha megszerzik az anyagi forrást.

A villanyvezetékeket szintén a föld alá szeretnék helyezni legalább a projekt nyomvonalán – erről egyelőre tárgyalások folynak.

Csak e munkálatok végeztével kezdődhet el az úthálózattal kapcsolatos beruházás, amit legkésőbb 2023 végéig be kell fejezni. A kivitelezés leghamarabb jövő év második felében kezdődhet el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat