Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kézdivásárhelyen döntenek az ozsdolai közbirtokosság sorsáról

Bíró Blanka 2019. augusztus 07., 18:39 utolsó módosítás: 2019. augusztus 07., 18:49

Alapfokon mégis a kézdivásárhelyi bíróságnak kell döntenie a román állam által az ozsdolai közbirtokossági erdők visszaállamosításáért indított perben. A Brassói Táblabíróság a héten úgy döntött, hogy az alapfokú tárgyalást visszahelyezi Kézdivásárhelyre.

Kézdivásárhelyen döntenek az ozsdolai közbirtokosság sorsáról
galéria
Fotó: Bíró Blanka

Laczkó-Dávid Géza, az ozsdolaiak ügyvédje ugyan azzal érvelt, hogy a magasabb rangú, tapasztalt bírákkal rendelkező megyei törvényszékre tartozik az ügy, hiszen 200 ezer lejnél nagyobb értékű, több millió lejes vagyon sorsáról kell dönteni, ám ezt végül nem vették figyelembe.

Amint arról korábban beszámoltunk, a pénzügyminisztérium tavaly arra hivatkozva indította el a visszaállamosítási pert, és kérte az ozsdolai birtoklevél érvénytelenítését, hogy a vagyont nem a kommunisták államosították, hanem a román állam már korábban kisajátította, és kárpótlást fizetett érte. A dokumentumok viszont azt igazolják, hogy a román állam 1921-ben elkezdte a kisajátítást, ám a közbirtokossági tagok nem találták méltányosnak a felajánlott összeget, a két világháború között pert indítottak, azt meg is nyerték, így a telekkönyvben végig a közbirtokosság szerepelt tulajdonosként. A teljes erdő egy része az 1968-as megyésítéskor Vrancea megyéhez került, azt nem kapták vissza soha, most attól tartanak, hogy ezt a 2900 hektárt is elveszítik.

Az alapfokú tárgyalás áprilisban Kézdivásárhelyen kezdődött, akkor az ozsdolaiak kérték az áthelyezését, ez meg is történt, ám a májusi sepsiszentgyörgyi tárgyaláson már a felperes pénzügyminisztérium jogi képviselője kérte, hogy mégis Kézdivásárhelyen tárgyalják. Végül a Brassói Táblabíróságnak kellett ítéletet mondania, hogy ki illetékes alapfokon letárgyalni az ügyet.

A közbirtokossági tagok Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön is a bíróság, illetve a törvényszék épülete előtt tiltakoztak a visszaállamosítási kísérlet ellen.

Lukács Attila, a közbirtokosság erdőjével gazdálkodó cég vezetője korábban elmondta, a per miatt a pénzügyminiszter zárolta az erdővagyont, azt az állami erdészetre bízta, amely csak egészségügyi vágást végez.

Az ozsdolaiak jelentős bevételi forrástól estek el, hiszen csak tavaly 3400 űrméter tűzifát, több mint 500 köbméter gömbfát és 500 ezer lejt osztottak ki a 986 tagnak.

Ugyanakkor megszűnt az erdőt kezelő cégnél a 15 munkahely.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat