Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Visszaállamosítás fenyegeti az ozsdolai közbirtokosságot

Bíró Blanka 2018. október 30., 19:46
HIRDETÉS

Az ozsdolai közbirtokosság birtoklevelének érvénytelenítéséért indított bírósági eljárást az adóhatóság – az első tárgyalásra november 20-án kerül sor a kézdivásárhelyi bíróságon. Háromszéken attól tartanak, veszélyes precedenst teremthet az ügy.

Balázs Attila és Fazakas Sándor. Aggódnak, hogy precedenst teremthet a visszaállamosítás Fotó: Bíró Blanka

Balázs Attila és Fazakas Sándor az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei önkormányzati képviselői sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy

amennyiben per a közbirtokosság számára kedvezőtlenül zárul, az erdők visszaállamosítása is beindulhat.

„A székely falvak többségében létezik ez a tulajdonforma, a lakosság innen szerzi be a tűzifát, ez hatalmas érvágást jelentene” – összegezték a néppárti politikusok, összefogásra buzdítva a lehető legjobb jogi képviselet érdekében. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke is ígéretet tett, hogy

minden lehető segítséget megadnak a közbirtokosságnak, hogy a bíróság előtt védekezhessen.

Pál István az ozsdolai közbirtokosság elnöke lapunk megkeresésére elmondta, értetlenül állnak a helyzet előtt, hiszen a telekkönyvek ellen eddig nem volt senkinek kifogása, az alapján szolgáltatták vissza a 2900 hektár erdőt a helyi és a megyei földosztó bizottságok.

HIRDETÉS

A pénzügyi igazgatóság most abba kötött bele, hogy egyes tagok telekkönyveiben az 1921-es földreform nyomán bekerültek bejegyzések kisajátításokról, visszaszolgáltatásokról, de akkor erre vonatkozóan nem kaptak kézhez végzéseket.

Codrin Munteanu akkori prefektus egyébként már hat évvel ezelőtt felvetette, hogy a visszaszolgáltatott erdők egy részét 1922-ben a román állam kisajátította kárpótlást fizetve. Ugyanakkor az ozsdolai közbirtokosság évekig sikertelenül perelt, mert az 1968-as megyésítéskor az erdőik egy része Vrancea megyéhez került, majd a visszaszolgáltatás során 2000 hektárt gyakorlatilag dokumentumok nélkül adtak oda az ottaniaknak, hiszen az 2000/1-es számú földtörvény alapján legtöbb húsz hektárt lehetett.  Amikor a 2005/247-es számú törvény már lehetővé tette, hogy mindenki visszakapja a teljes tulajdonát, az ozsdolaiaknak már nem volt miből kimérni az erdőt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS