Hőség és koncentrációhiány: megnövekedett a balesetek száma

Hőség és koncentrációhiány: megnövekedett a balesetek száma

Összetört járművek egy közúti baleset helyszínén. Nagy hőségben egyre gyakoribb látvány

Fotó: Pinti Attila

Megnövekedett az elmúlt időszakban a közúti balesetek száma Hargita megyében, több esetben emberéleteket is követeltek a tragédiák. Az illetékesek szerint a jelenség egyik oka a hőség lehet, illetve azt is elmondták, mit tehetünk a szerencsétlenségek megelőzése érdekében.

Iszlai Katalin

2022. augusztus 01., 11:492022. augusztus 01., 11:49

2022. augusztus 01., 16:042022. augusztus 01., 16:04

Egyik közúti szerencsétlenség követte a másikat az elmúlt napokban Hargita megyében, múlt szerdán például két halálos baleset is történt: Csíkszenttamásnál, a vasúti átjárónál ütközött egy vonat egy traktorral, a balesetben a traktorba szorult sofőr életét vesztette, Csíkszentkirályon pedig egy teherautó és egy motorkerékpár ütközött össze, a mindössze 18 esztendős motoros életét nem sikerült megmenteni.

A tragédiák megnövekedett számának hátterében részben az utóbbi időszakban tapasztalt jelentős felmelegedés áll az általunk megkérdezett illetékesek szerint.

Általános ajánlások

Maria Plumbu, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője megkeresésünkre úgy vélekedett, a balesetek okai esetről esetre változnak, de jelenleg

az egyik fő tényező a hőség lehet, illetve az ebből fakadó fáradtság, figyelmetlenség.

Éppen ezért fontos meglátása szerint, hogy a járművezetők kipihenten induljanak útnak, figyeljenek a folyadékbevitelre, legyenek óvatosak, és sohase hagyjanak felügyelet nélkül gyerekeket vagy állatokat a járműben. Emellett legfontosabb ajánlásokként a szóvivő kiemelte az útviszonyokhoz igazított sebességet, a fokozott óvatosságot és figyelmességet, a túlzott sebesség és az alkoholos italok vagy egyéb tudatmódosító szerek használatának mellőzését, a követési távolság betartását, a közlekedés többi résztvevőjének tiszteletben tartását és a sofőr tapasztalatának megfelelő vezetési stílus alkalmazását.

Ha lehet, előzzük meg

Hasonlóképpen vélekedett érdeklődésünkre Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője is. Mint kifejtette,

a kánikula, a hőség figyelemzavart okozhat, amit a különböző fronthatások még tovább fokoznak.

„Melegben figyelmetlenebbek az emberek, mert az agyi vérellátás zavart szenvedhet, a hőség miatt ráadásul rosszabb a közérzetük, sietnek, hajlamosak eltekinteni az óvintézkedésektől, ami mind hozzájárulhat a balesetek bekövetkezéséhez, nyáron ráadásul az utak is zsúfoltabbak” – mutatott rá a szakember, majd tanácsokat is megfogalmazott. Kiemelte: noha nyáron rövidebbek az éjszakák, a pihentető alvás ilyenkor is nagyon fontos, főként egy hosszabb út előtt.

Az alváshiány befolyásolja az idegállapotot és a koncentrációs képességet, a mozgáskoordinációt, amelyek mind kritikusak a járművezetés szempontjából.

Tar Gyöngyi is kiemelte továbbá a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást, illetve a stressz elkerülésének fontosságát. Ide tartozik például az is, hogy időben induljunk el, és ne a túlzott sebességgel próbáljuk lerövidíteni az utazási időt. Emellett figyeljünk oda a közlekedés egyéb résztvevőire, így próbálva megelőzni a szerencsétlenségeket, mert megtörténhet, hogy a velünk szembe közlekedők figyelmetlenek.

„Előre kell látni a helyzeteket, és nem csak magunkra vigyázni, hanem mindenki másra is.

Idézet
Sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint utólag kezelni a következményeit.

Ez olcsóbb és fájdalommentesebb. Ehhez hozzátartozik az is, hogy mindenkinek legyenek rendben az orvosi vizsgálatai, és amikor a jogosítvány lejárásakor meg kell ismételni ezeket a vizsgálatokat, olyan helyen végeztessük el ezeket, ahol valóban komolyan veszik, ne egy pecsételőközpontban. Ilyenbe a saját és a szeretteink érdekében sohase menjünk bele, hiszen

Idézet
a mi érdekünk, hogy rendben legyünk orvosi szempontból”

– húzta alá Tar Gyöngyi.

Mit tegyünk, ha baj van?

Arra is kitért, mit tehetünk, ha mégis bekövetkezik a baj, vagy szemtanúi vagyunk egy közúti balesetnek. Az első és legfontosabb, mielőtt bármi mást tennénk, hogy tárcsázzuk a 112-es egységes segélyhívószámot, és a diszpécsernek minél pontosabban magyarázzuk el, mi történt, hol vagyunk, hány sérült van és milyen az állapotuk. Ezt követően próbálhatunk meg segíteni a bajbajutottakon, de vigyázni kell, hogy ne súlyosbítsuk a helyzetet.

Általános szabály, hogy nem emeljük ki az áldozatokat a járműből, mert a mozgatásuk veszélyes lehet, ez alól kivétel, ha ég a jármű, akkor fontos a sérültek kimenekítése.

A mentő kiérkezéséig a légutak felszabadítása a legfontosabb, a szoros ruhadarabokat vagy biztonsági övet le kell vágni.

„Az oxigénhiány a leggyakoribb oka a maradandó károsodásoknak és a haláleseteknek, hiszen

Idézet
az agynak már öt perc oxigénhiány is végzetes károsodást okozhat.

Ha túl is éli az illető, nagy eséllyel nem tud már gondolkodó emberként felépülni. Ezért ha a körülmények megengedik, és értünk is hozzá, ajánlott minél előbb elkezdeni az elsősegélynyújtást. A segíteni vágyóknak az életfunkciók fenntartására kell megoldást találniuk, a szakszerű ellátást majd biztosítják a kiérkező mentősök” – hangsúlyozta Tar Gyöngyi.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Túlhevült a kémény miatt kapott lángra egy családi ház tetőzete

Családi ház tetőszerkezete gyulladt ki péntek reggel Fenyéden, a tüzet túlhevült kémény okozta – tájékoztat a Hargita megyei tűzoltóság. Személyi sérülés nem történt.

Túlhevült a kémény miatt kapott lángra egy családi ház tetőzete
2024. május 24., péntek

Elfogadta a csendőrség az FK Csíkszereda kompromisszumos megoldását

A csíkszeredai stadionban 125 hely van a Dinamo szurkolói számára fenntartva, ők azonban több ezren érkeznének a meccsre. Az FK Csíkszereda ezért egy olyan ötlettel állt elő, amibe a biztonsági szervek is belementek.

Elfogadta a csendőrség az FK Csíkszereda kompromisszumos megoldását
2024. május 24., péntek

Se jogsi, se rendszám, mégis közútra ment

Rendszámtáblák nélküli autót vezető férfi bukott le csütörtökön reggel Gyergyóremetén egy rendőri ellenőrzés során. Mint kiderült, gépjárművezetői engedélye sem volt.

Se jogsi, se rendszám, mégis közútra ment
2024. május 24., péntek

Hétfőtől célzottan keresik a kóbor kutyákat Sepsiszentgyörgy utcáin

Sepsiszentgyörgy minden lakónegyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat május 27-től a szépmezői kutyamenhely munkatársai – jelentette be a menhelyet működtető Tega Rt. Arra kérik a lakosságot, jövő héten jelezzék, ha gazdátlan ebet látnak a városban.

Hétfőtől célzottan keresik a kóbor kutyákat Sepsiszentgyörgy utcáin
2024. május 24., péntek

Kezdődik a beiratkozás a csíkszeredai bölcsődébe

Jövő hétfőtől kezdődik a gyerekek beiratkozása a csíkszeredai bölcsődébe. A szükséges dokumentumokat május 27–31. között adhatják le a szülők.

Kezdődik a beiratkozás a csíkszeredai bölcsődébe
2024. május 24., péntek

Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR

„Bukarestben az erő a kommunikáció nyelve. Ezért is fontos, hány RMDSZ-re leadott szavazat lesz június 9-én az erdélyi, székelyföldi városokban és településeken.”

Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR
2024. május 24., péntek

Állomásozó busz kikerülése közben gázoltak el egy gyermeket Illyefalván

Úttesten megállt autóbuszt került ki járművével egy sofőr az Illyefalván áthaladó megyei úton szerdán, amikor egy kisfiú lépett az autó elé. A gyermeket, aki szabálytalanul, gyalogátjáró nélküli szakaszon kelt volna át, kórházba szállították.

Állomásozó busz kikerülése közben gázoltak el egy gyermeket Illyefalván
2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratainál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratainál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!