Hét év késés után beüzemelik a gyergyóremetei hulladéklerakót

Hét év késés után beüzemelik a gyergyóremetei hulladéklerakót

Hét esztendő után. A gyergyóremetei lerakó és hulladékkezelő központ beüzemelése következik. Archív

Fotó: Gergely Imre

Többször megismételt közbeszerzési eljárás után sikerült üzemeltetőt találni a 2016-ban elkészült gyergyóremetei hulladéklerakó és -kezelő központ számára, amely a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer alapját képezi. Két Hargita és egy Bihar megyei cég alkotta társulás kapott nyolc évre megbízást az üzemeltetésre, most következik a megyében keletkező hulladék begyűjtésére és szállítására vonatkozó szerződéshez szükséges licit kiírása. Az eseményen többé-kevésbé burkoltan „szúrt oda” egymásnak Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke és Tánczos Barna szenátor.

Kovács Attila

2023. szeptember 01., 12:592023. szeptember 01., 12:59

2023. szeptember 01., 13:032023. szeptember 01., 13:03

Ha minden előkészület jól halad, nemsokára már üzemelhet a hét éve átadott, de azóta sem használt gyergyóremetei létesítmény, amely két válogatósorral is rendelkezik, egy a szelektíven gyűjtött, illetve egy másik a biológiailag lebomló hulladék számára.

A lerakónál komposztálórendszer is készült, ugyanakkor két medence a csurgalékvíz összegyűjtését szolgálja. Mivel 2016 óta a beszerzett, de nem használt eszközök egy része károsodott, berendezések akkumulátorai váltak használhatatlanná, ezek pótlása többletköltséggel jár.

Lassan jutottak el eddig a pontig

Az átadás óta eltelt években részben különböző mulasztások, közigazgatási és bürokratikus akadályok, illetve a jogszabályok változásai miatt igen lassan jutottak el megye összes önkormányzatát tömörítő Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület illetékesei odáig, hogy a rendszer működtetésére közbeszerzési eljárást írjanak ki.

A 2021-ben meghirdetett első licit kiírását vissza kellett vonni, mert hibás volt a dokumentáció, ezt 2022-ben újabb közbeszerzés követte, amely szintén nem vezetett eredményre, noha hét cég jelezte érdeklődését, mert egy újabb jogszabály-módosítás többletköltséggel járó eljárást írt elő a hulladékok kezelése érdekében.

A harmadik licitet óvás miatt kellett felfüggeszteni, majd folytatni, ez végül sikerrel zárult.

Az egyetlen ajánlattevő egy cégtársulás volt, amelyet a Hargita megyében hulladékgazdálkodást végző RDE Hargita és Eco-Csík cégek mellett a Bihar megyei hasonló létesítményt is működtető Eco Bihor vállalkozás alkot, a kiértékelés után így ezzel a társulással írták alá pénteken a szerződést.

Laczkó-Albert: a hulladéklerakó környezete maradjon tisztán

A gyergyóremetei lerakó és hulladékkezelő központnál megtartott eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy

az integrált hulladékgazdálkodási projekt Hargita és Kovászna megyei közös projektként indult, de egyik megyében sem volt olyan település, amely a másik megye hulladékát befogadta volna, így szét kellett választani.

Hargita megyében pedig a 12-ik település volt Gyergyóremete, amely bevállalta a lerakót és megállapodást írt alá a megyei tanáccsal.

Incze Csongor megyemenedzser, aki két és fél éve irányítja a projektet, azt mondta, négy törvénymódosításhoz kellett alkalmazkodni azóta, de sikerült leküzdeni az akadályokat.

Laczkó-Albert Elemér gyergyóremetei polgármester azt kérte, hogy a megyei tanáccsal korábban megkötött szerződést maradéktalanul tartsák be,

a hulladéklerakó környezete maradjon tisztán, ne fordulhasson elő, hogy szemetet fújjon a szél, vadak, madarak környékezzék meg a telepet

– utóbbi azért is elkerülendő, mert repülőtér is épült a községben. Úgy értékelte, közös eredmény lesz, ha tisztább Hargita megyét tudunk magunk mögött hagyni egy hatékony hulladékgazdálkodás működtetése révén.

Nem titkolt ellentétek

Nem lehetett nem észrevenni az alkalomból Tánczos Barna csíkszéki szenátor, volt környezetvédelmi miniszter és Borboly Csaba burkolt „pengeváltását”.

Tánczos gratulált, és jó dolognak nevezte a szerződés aláírását, illetve a létesítmény megnyitását, de hozzátette: jól tudjuk, hogy ez nem egy időben megszületett történet, és

ahhoz hasonlította, mint amikor azt ünneplik, hogy a diák befejezte a tizenkét osztályt, csak közben minden évben megbukott.

„Nagy ünneplésre alkalmunk nincs, a lényeg, hogy a tevékenység elkezdődjön, és ez segítsen a megyének abban, hogy a hulladékgazdálkodási mutatói ne legyenek hullámzók” – emelte ki.

Hozzátette, nem vagyunk listavezetők országszinten, és ennek egyik oka, nincs meg az a kohézió, az a megyei szervezettség, ami húzná előre a teljesítményt.

Az újrahasznosított hulladék mennyisége évről évre nem növekszik, hanem csökken, és ott csökken, ahol a legkevésbé számítanánk rá – mutatott rá, ezért a lerakó megnyitásával olyan fordulatra számít, amely javít majd a helyzeten.

Galéria

Archív

Fotó: Gergely Imre

Borboly szerint egyik Hargita megyei térség sem veszített azzal, hogy mostanig nem nyílt meg a lerakó, hanem inkább nyert. Ő Korodi Attila csíkszeredai polgármestert, egykori környezetvédelmi minisztert, államtitkárt hozta fel példának, aki, mint mondta, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy eljutottak idáig.

„Bukaresti politikusként nem azt kereste, hogy mit csinálunk rosszul, nem szidta a csapatot, a polgármestereket, hanem azon dolgozott, hogy ez a projekt működjön” – jött a válasz, amely érezhetően a volt miniszternek, Tánczosnak szólt.

A tanácselnök azt is elmondta, hogy miután látható volt, milyen kudarcok vannak a hasonló rendszerek elsietett működésbe hozása miatt, Korodi megszervezte azt a konzorciumot, amelyre nincs példa, mert a működtetéssel megbízott cégtársulás minden tagja önkormányzati tulajdonú, az RDE pedig a magyar államé.

Azt is mondta, nem bukásoknak nevezné, ami történt, hanem másnak.

Idézet
Amikor Bukarestben azt mondják, szökj a kútba, van,aki beleszökik. Mi sosem szöktünk a kútba, nem is fogunk, hanem megkeressük a legjobb megoldást. Ilyen tekintetben ez a beruházás pont most kellett elinduljon,

mert ha korábban elindul, akkor Korodi Attila úgy járt volna, mint Soós Zoltán” – utalt a marosvásárhelyi polgármesterre, és az ottani hulladékgyűjtési problémákra. Hozzátette, volt idő tanulni, megismerni azokat a cégeket, amelyek „hála Istennek, már nem jelentkeztek”.

A szerződés aláírása után a cégtársulást vezető, lerakóműködtetésben és hulladékgazdálkodásban nagy tapasztalattal rendelkező Eco Bihor vállalkozás képviselője azt mondta, az elmúlt húsz évben bebizonyították, hogy

a hulladékból erőforrást lehet előállítani,

legyen az anyag vagy energia, és nem szemétként kell kezelni, hanem erőfeszítéssel, tudással el lehet vinni abba az irányba, hogy még hasznunk is legyen belőle.

A helyi tudást is kihasználva rövid időn belül el szeretnék érni, hogy a mezőgazdászok komposztot tudjanak átvenni a központtól, illetve minél több csomagolóanyagot tudjanak újrahasznosítani – hangzott el.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

Szavak nélkül mesélnek, nyelvi korlátokat küzdenek le a harmadik SepsiBook megnyitóját megelőző könyvkiállításon bemutatott Csupa-kép könyvek, amelyekben ugyan háttérbe szorul a szöveg, de kibontakozik a képzelet.

Elkezdődött a 3. SepsiBook
Elkezdődött a 3. SepsiBook
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

2024. május 23., csütörtök

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond

Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Burus-Siklódi Botondot, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza korábbi vezetőjét a megyei önkormányzat csütörtöki dísztanácsülésén.

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond
2024. május 23., csütörtök

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt

Régebbi projekteket vettek elő újra a gyergyószentmiklósi képviselő-testület májusi rendes ülésén csütörtökön: például a Csiky-kert fejlesztését, vagy az inkubátorház létrehozását az egykori öntöde irodaépületében.

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt
2024. május 23., csütörtök

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben

A Grand Hotelnél megjelenő hárombocsos anyamedvéhez riasztották szerdán a bálványosi bizottságot, amely hasonló esetekben a medvék sorsáról ítél. Jelen esetben a cél az áthelyezés lett volna, de probléma adódott.

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben
2024. május 23., csütörtök

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó

Még messze vagyunk az átadás időpontjától – 2024 vége reális előrejelzésnek tűnik –, de már világos kép rajzolódik ki a sepsiszentgyörgyi Állomás-negyedben újratervezett tó megcélzott állapotáról: a tó és környéke egy szabadidőközponttá alakulhat.

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó
2024. május 23., csütörtök

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén

Súlyos baleset miatt riasztották csütörtök délután a szászrégeni tűzoltóság munkatársait Görgényszentimrére. Mikrobusz és személyautó ütközött, két embert kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén
2024. május 23., csütörtök

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás

Új és tágas helyszínre költözött, váróteremmel és illemhellyel ellátott Marosvásárhelyen a Jeddi úti autóbusz-végállomás, amelyet csütörtökön mutattak be. Az Egyesülés negyedben és a vegyipari kombinátnál is készülnek a hasonló állomások.

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!