Egyre népszerűbb Erdélyben is a napóra-készítés

Egyre népszerűbb Erdélyben is a napóra-készítés

Fotó: Rab Zoltán

Kihívást jelent pontos napórát készíteni, és egyre többen hódolnak ennek a hobbinak Erdélyben is. Minderről Miholcsa Gyula fizikus, a téma egyik jó ismerője tartott előadást szombaton, az első napórás tanácskozáson Csíkszeredában, amelynek apropóján megkértük, meséljen erről a különleges hobbijáról.

Barabás Hajnal

2023. június 25., 08:592023. június 25., 08:59

„Ha felállítunk egy tárgyat egy felületre, akkor annak az árnyéka a Nap mozgását reprodukálja. Ha ezt a felületet, amire ráesik az árnyék, megvonalazzuk és beírjuk az óraszámokat, akkor meg is van a napóránk” – egyszerűsítette le a marosvásárhelyi Miholcsa Gyula fizikus – aki hobbiból számos napórát készített már –, hogy hogyan is működnek ezek a szerkezetek. A romániai köztévé magyar adásának munkatársaként hosszas kutatás után egy dokumentumfilm-sorozatot is forgatott a témában, amelyben bemutatta Erdély napóráit a nagyközönségnek, később pedig mindezt könyvben is összefoglalta. Erről korábban beszámolt a Liget portál.

korábban írtuk

Időmérők a természetre hangolva
Időmérők a természetre hangolva

A mechanikus és elektronikus órák előtt kizárólag a napórák segítségével lehetett pontosan megállapítani az időt. Miholcsa Gyula fizikus és televíziós operatőr ezeknek a különleges szerkezeteknek a szerelmese.

Minden templomtornyon lehetett napóra

„Évszázadokon keresztül a napórák szabták meg a faluközösségek életritmusát, azok mutatták, mikor kell templomba menni, mikor mennyi az idő. A napórákat jól látható helyre tették, a falu közepében levő templomtoronyra, vagy ha védőfal vette körül a templomot, akkor arra, mint például Csíkkarcfalván vagy Székelyderzsen” – magyarázta Miholcsa Gyula.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

A szakember úgy véli, egykoron minden erdélyi templomon volt ilyen időmérő, a felújítások során pedig egyre több kerül elő.

Országos szinten egyébként Hargita megyében található ma a legtöbb napóra.

Elkészítésük

Azt tudni kell, hogy amikor ezek a régi napórák készültek, nem állt rendelkezésre sem szögmérő, sem iránytű, amely eszközök nagy segítséget nyújtanak ma a pontos napórák összeállításához.

Idézet
Erdélyben ugyan sok napóra található, de sokat közülük helytelenül készítettek el, például egyenletes az órabeosztásuk, holott ez nem lehet egyenletes, vagy az árnyékvetőt merőlegesen állították a falba. Az evangélikus papok német szakkönyvekre alapozva pontosabb napórákat késztettek, a magyar papok kevésbé, a ferences rendi szerzetesek készítették viszont a legpontosabb napórákat

– fejtette ki.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

A középkorban az égtájak irányát egyébként vagy a sarkcsillag állásából határozták meg, vagy felállítottak egy rudat egyenesen a földbe, és megrajzolták a rúd árnyékának útvonalát reggeltől estig. Ott ahol a legrövidebb volt az árnyék, arra volt dél, az ellenkező irányban pedig észak, és akkor ennek megfelelően a napórát be lehetett állítani.

Hogyan készül ma egy napóra?

A napórához szükség van egy árnyékvető tárgyra, például pálcára, amelyet attól függetlenül, hogy függőleges vagy vízszintes napórát készítünk, ferdén kell felállítani.

Idézet
Az a legfontosabb, hogy párhuzamos legyen a Föld forgási tengelyével, ellenkező esetben a napóra különböző hónapokban nem mutatja pontosan az időt, az év folyamán akár egy-két óra eltolódás is lehet

– hívta fel a figyelmet. Hozzátette, ez a művelet a legnehezebb. Két módszer létezik, egyrészt úgy állítjuk be a pálcát, hogy a sarkcsillag fele mutasson, csakhogy ezt nehézkes kivitelezni a fali napóráknál, hiszen eleve a napsütötte, tehát déli oldalra kell helyezni, így az északi sarkcsillag pont a fal mögött lesz. Másrészt iránytűvel és dőlésszög-számítással lehet eredményes munkát végezni.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

„Azt, hogy mennyire kell ferdének lennie, milyen szöget kell bezárnia az árnyékvetőnek, könnyen ki lehet számolni a szélességi kör alapján, mivel Erdély a 46. északi szélességi körön fekszik, ezért nálunk ha bármilyen napórát készítünk, ezzel kell számolni. A vízszintes napórák esetében az árnyékvetőnek 46 fokos szöget kell bezárnia a felülettel, és észak fele kell mutatnia. Ha a falra akarjuk tenni a napórát, akkor az árnyékvetőnek továbbra is északra kell mutatnia, de ebben az esetben 44 fokos dőlésszöggel kell számolni” – részletezte a szakember.

Ezt követően lehet az órát megjelölni vonalakkal. Erre is két módszer létezik. Egyrészt mikor felkel a nap, az árnyék alapján megjelöljük annak az óráját, majd ugyanezt tesszük óránként, de akár ennél sűrűbb időközönként is lehet, egészen napnyugtáig.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

Azonban

létezik ma már napórakészítő digitális program, és ingyenesen hozzáférhető az interneten, amely helyettünk elvégzi az óra beosztását.

„Nagyon egyszerű, be kell táplálni annak a helységnek a földrajzi koordinátáit, ahol készül a napóra, és a program kiadja a rajzot, hogy mit kell a falra vagy a földre festeni, attól függően, hogy vízszintes vagy függőleges napóra készül” – osztotta meg Miholcsa.

A napórák pontossága

A napóra jól működik, amennyiben az árnyékvető megfelelően van beállítva. A pontosságának azonban van egy kis hibahatára, ami abból adódik, hogy a Föld nem egyenletesen forog a Nap körül, ugyanis van egy tengelyferdesége, ezért a standard időhöz, a karórához mért időhöz képest a napóra nem fogja mindvégig ugyanazt mutatni, hol sietni fog, hol késni, tudtuk meg. Miholcsa hozzátette, a legnagyobb sietés 16 perc, a legnagyobb késés pedig 14 perc. Ennek a hibahatárnak a meghatározására létezik egy univerzális táblázat, ami szintén elérhető az interneten, amely alapján korrigálható azzal a néhány perccel a napóráról leolvasott idő.

Fejleszti az embert

A napórát azonban ma már nem a pontossága miatt, hanem nosztalgiából és szórakozásból készítenek. Az utóbbi években egyre inkább teret hódít Erdélyben is ez a hobbi, Magyarországon már régóta divat, nyugaton ki sem ment a divatból – fogalmazott a készítő.

Hozzáfűzte,

akad, aki dísznek készíti, másoknak meg az a szórakozás, az a kihívás, hogy mennyire percpontos napórát tudnak összeállítani.

Ez a hobbi három fontos területen fejleszti az embert: egyrészt az elméleti gondolkodás területén, hiszen a napóra elkészítéséhez matematikai és csillagászati ismeretek kellenek, másrészt a kézügyesség terén, hiszen fúrni, faragni, falba vésni, gyártani, festeni, rajzolni is kellhet a művelet során. Harmadrészt pedig a művészi, esztétikai érzéket fejleszti, hiszen el kell dönteni, hogy milyen anyagból, milyen módszerrel készüljön a napóra, hogy festjük-e vagy belekarcoljuk a számokat.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

Az előadó egyébként a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán tartott előadására, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület által szervezett első napórás tanácskozásra elhozta magával nyolc hordozható napóráját is bemutatás céljából. A napórákról készített Én csak a derűs órákat számolom című tévés dokumentumfilmjeit egyébként a TVR magyar adásának Youtube-csatornáján is vissza lehet nézni.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 26., szerda

Menhelyet a gazdátlan állatoknak, de milyen pénzből?

Hiába rendelkezik jogszabály a bántalmazott és gazdátlan állatok gyors és hatékony elhelyezéséről, mindez számos nehézséget von maga után. Talán a megelőzés jelentene megoldást, ehhez azonban a lakosság megfelelő hozzáállására is szükség van.

Menhelyet a gazdátlan állatoknak, de milyen pénzből?
2024. június 26., szerda

Mit tehetsz, ha nem sikerült az érettségi vagy a felvételi? Van alternatíva!

Az Oktatási Minisztérium által közzétett adatok alapján, a 2024-es próbaérettségi eredményei igencsak elkeserítőek. Országos szinten a 12. osztályosok közel 40 százaléka nem érte el az 5-ös osztályzatot román nyelv és irodalomból.

Mit tehetsz, ha nem sikerült az érettségi vagy a felvételi? Van alternatíva!
2024. június 26., szerda

Forgalomkorlátozásra kell számítani Marosvásárhely központjában

Rövid időre forgalomkorlátozás lép életbe Marosvásárhely központjában a nemzeti lobogó napja alkalmából szervezett ünnep miatt szerda délelőtt – értesít a városháza Facebook-bejegyzésben.

Forgalomkorlátozásra kell számítani Marosvásárhely központjában
2024. június 26., szerda

Kopogtat a jövő: robottal végeznének műtéteket a csíkszeredai kórházban

Modern orvosi eszközöket vásárolna a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház európai uniós forrásokból, köztük egy négymillió euró értékű robotsebészeti műszert. A korszerű eszközt onkológiai, nőgyógyászati és urológiai műtéteknél is használhatnák.

Kopogtat a jövő: robottal végeznének műtéteket a csíkszeredai kórházban
2024. június 25., kedd

Felszámolták a sertéspestisgócot Hargita megyében

Feloldotta kedden az egy hónapja elrendelt tilalmakat a Csíkszentmihály községhez tartozó Lóvész környékén a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság.

Felszámolták a sertéspestisgócot Hargita megyében
2024. június 25., kedd

„Örökölt” tulajdonjogi probléma miatt lehetetlen helyzetbe került a székelyudvarhelyi városháza és több lakó

Magántulajdonban lévő terület birtokbavétele és használata miatt hívta perbe a székelyudvarhelyi városházát egy illető, akinek saját területét törvénytelenül vette birtokba a korábbi városvezetés.

„Örökölt” tulajdonjogi probléma miatt lehetetlen helyzetbe került a székelyudvarhelyi városháza és több lakó
2024. június 25., kedd

Szünetelni fog az áramszolgáltatás szerdán több székelyudvarhelyi utcában

A villamossági vállalat értesítése szerint szerdán, június 26-án hat székelyudvarhelyi utcában lesz áramszünet javítási munkálatok miatt – adta hírül kedden a városháza.

Szünetelni fog az áramszolgáltatás szerdán több székelyudvarhelyi utcában
2024. június 25., kedd

Párakapuk teszik elviselhetőbbé a hőséget Kézdivásárhelyen

Három helyszínen üzemelt be párakapukat Kézdivásárhely önkormányzata annak érdekében, hogy a gyalogosok kicsit felfrissülhessenek a nyári forróság idején.

Párakapuk teszik elviselhetőbbé a hőséget Kézdivásárhelyen
2024. június 25., kedd

A túlélésért küzdöttek az autóba zsúfolt sertések, mint kiderült, hiába

Sertéspestis miatt karantén alá vont területről szállított harminc állatot egy furgonba zsúfolva egy román állampolgárságú férfi, a pénzügyőrök az M44-es autóút egyik pihenőjében állították meg a járművet Békés vármegyében.

A túlélésért küzdöttek az autóba zsúfolt sertések, mint kiderült, hiába
2024. június 25., kedd

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa

Elemi iskolásokkal foglalkozó pedagógusoknak, csoportvezetőknek hasznos kézikönyvet adott ki a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda, a Berde Mózsa kör délutáni foglalkozásain 12 év alatt felgyűlt tapasztalatokat hasznosítva.

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!