Csíkszeredai Könyvvásár: Fodor Sándor „hazatért”

Egy karosszék, egy íróasztal, rajta írógéppel, könyvespolc, könyvek, kitüntetések, fényképek, más személyes tárgyak. Szinte látjuk is, ahogy egykori tulajdonosuk pajkos mosollyal épp életre kelti Csipikét a papírlapon, vagy éppen más történetekbe fűzi bele gondolatait az életről, karaktereket teremt, amelyekre ráismerünk, és képzeletben elindul gyermek- és fiatalkori emlékei nyomán. Fodor Sándorra emlékeztek a Csíkszeredai Könyvvásár, csütörtöki nyitónapján.

Péter Beáta

2023. május 12., 00:242023. május 12., 00:24

Csíkszeredai Könyvvásár: Fodor Sándor „hazatért”

Fotó: Tamás Attila

Egy karosszék, egy íróasztal, rajta írógéppel, könyvespolc, könyvek, kitüntetések, fényképek, más személyes tárgyak. Szinte látjuk is, ahogy egykori tulajdonosuk pajkos mosollyal épp életre kelti Csipikét a papírlapon, vagy éppen más történetekbe fűzi bele gondolatait az életről, karaktereket teremt, amelyekre ráismerünk, és képzeletben elindul gyermek- és fiatalkori emlékei nyomán. Fodor Sándorra emlékeztek a Csíkszeredai Könyvvásár, csütörtöki nyitónapján.

Péter Beáta

2023. május 12., 00:242023. május 12., 00:24

„Az ember életének az értelmet, a célt az adja meg, hogy valahol hasznos, hogy valahol szükség van rá. Számomra az otthon, ez az ország, ezen belül az a közösség, amelyben élek és amelyiknek a nyelvét beszélem, azt hiszem, hogy szüksége van rám.

Lehetséges, hogy nem így van, de ha ez a hit nem éltetne engem, akkor nyilván nem is érezném magam itthon.

Idézet
Tehát kell a világnak legyen olyan sarka mindannyiunk számára, ahol úgy érezzük, hogy szükség van ránk”

– mondta Fodor Sándor 1982-ben egy televíziós interjúban. Ez a felvétel is része annak a kétrészes dokumentumfilmnek, amelyet Daczó Katalin készített a Román Televízió Magyaradásának.

Az archív felvételekkel megtűzdelt dokumentumfilm azt követi végig, hogy hogyan emlékeznek a Csíksomlyón született, majd Kolozsváron élt íróra a pályatársak, barátok, tisztelők és a lánya, Fodor Eszter, ugyanakkor a hagyaték Csíkszeredába való „hazatérésének” folyamatát is bemutatja.

Fotó: Tamás Attila

A filmből részleteket vetítettek le annak a beszélgetésnek a részeként amelyet a Csíkszeredai Könyvvásár Fodor Sándor termének megnyitóján és az emléksarok megnyitóján tartottak.

Idézet
Ha nem is ül a széken, de szellemével, írói hagyatékával, felejthetetlen közéleti érdeklődésével mégis itt van közöttünk”

– mutatott rá Székedi Ferenc újságíró, szerkesztő, aki Fodor Eszterrel, az író lányával, Daczó Katalin újságíróval, Sógor Enikővel, Csíkszereda alpolgármesterével és Molnár Vilmos íróval beszélgetett. Mint mondta, Fodor Sándor tagadhatatlanul és visszavonhatatlanul kialakította a maga személyiségét és tekintélyét. „Ahogyan nyírta a szakállát, ahogyan szerette a kétzsebes ingeket, ahogyan egyik cigarettát gyújtotta a másik után és soha nem szívta mellre a füstöt, ahogy derűsen, szótlanul figyelte az életet, de leginkább, ahogy Csíkszeredában Kolozsvárról hazatérve kezében aktatáskával, felöltőjével végigvonult a főutcán, és soha nem említette, de azt hiszem, kimondottan tetszett neki, amikor mögötte felhangzott a suttogás: itt van az író.”

Fodor Sándor tizenegy éve már nincs közöttünk, 2012-ben hunyt el Kolozsváron.

Idézet
De most hazatért oda, abba a közösségbe, ahonnan vétetett”

– hangzott el. Székedi Ferenc kérdésére, hogy hogyan látta gyermekként, majd felnőttként édesapja Csíkszeredához és Kolozsvárhoz való kettős kötődését, Fodor Eszter felidézte, hogy belenőtt ebbe a kettős kötődésbe, és ez teljesen természetes volt. „Édesapa nagyon sokat utazott Csíkba is, azon túl pedig író-olvasó találkozókra. A Napsugár kocsijába beültek többen és bejárták az egész országot, zömében Székelyföldet. Ez természetes volt, hogy ő mindig úton volt. Az utak után nagyon jó hangulatú beszámolók voltak, amiket nagyon élveztünk.” Felidézte azt is, hogy gyerekkorában nyaranta sokat járt a csíksomlyói nagyszüleihez, sok emlék fűzi ide.

Idézet
Sokat jártunk Szeredába, barátainkhoz, a Hargita szerkesztőségébe, Zsögödfürdőre Nagy Imréhez, Puskás Sándor szobrászhoz, sokat kirándultunk, gombásztunk együtt. Nyaranta a szentimrei Büdösfürdőn nyaraltunk, ugyancsak a Napsugár szervezésében. Szóval nagyon sok minden elő tud jönni, ami nagyon jó emlék”

– osztotta meg a hallgatósággal.

Fotó: Tamás Attila

Mint mesélte – tavaly – az édesanyja halála után vált aktuálissá a kérdés, hogy mi legyen a kolozsvári lakással, mi legyen a hagyatékkal.

„Eljöttem nyáron Csíkszeredába, akkor már szó volt arról, hogy helyi kezdeményezésnek köszönhetően lesz itt egy Fodor Sándor emlékszobor. Beszéltem az alpolgármester asszonnyal a szoborról, Daczó Kati kísért el, és felmerült, hogy fogadnák-e az emléksarkot, pontosan azért, mert édesapa nagyon sokszor megírta, hogy ő mennyire kötődik Csíkszeredához, mert itt érezte magát igazán itthon. És úgy gondoltam, hogy ez egy gesztus tud lenni, ilyen formában.

Idézet
Az írói hagyaték fogadására most még nincs rá itt lehetőség, de nagyon bízom benne, hogy lesz itt egyszer egy irodalmi múzeum, ahol fel tudják dolgozni az írói hagyatékát is”

– mondta el bizakodva az író lánya.

Molnár Vilmos író baráti viszonyt ápolt Fodor Sándorral. Ugyanakkor, ő volt az, aki a Székely Könyvtár sorozatban Fodor Sándor rövidprózáiból novelláskötetet állított össze.

Fotó: Tamás Attila

„Engem ért az a megtiszteltetés, hogy válogatott novelláskötetet állítsak össze Fodor úr rövidprózáiból.

Idézet
Nem volt egyszerű, mert másként olvas az ember egyszerű olvasóként egy könyvet, vagy írásokat, és másként, amikor ő maga kell összeállítson egy gyűjteményt.

És mindig vannak terjedelmi korlátok is, sok olyan írás is ki kellett maradjon, amit szívesen beválogattam volna. De mindenképp ilyenkor a szerkesztő mégiscsak elmélyültebben olvassa el az írásokat, van felelősségérzete is, hogy mit válogat be egy gyűjteményes kötetbe” – avatott be az alkotói folyamatba. Mint mondta, Fodor Sándor különböző írásaiban több visszatérő motívumot lehet felfedezni.

Idézet
Valahol mindig foglalkoztatta, hogy mi az, ami elrontja azt, ami magától értetődően jó kellene legyen az emberi kapcsolatokban.”

Székedi Ferenc visszaemlékezett arra is, hogy annak idején, amikor megjelentek Fodor Sándor írásai, könyvei Csíkban, nagyon sokan magukra ismertek, legalábbis beszéltek arról, hogy melyik szereplő kicsoda lehet.

Idézet
Olyan karaktereket teremtett, amelyek mindenképp visszhangot keltettek az olvasókban”

– emelte ki, majd Daczó Katalint kérdezte, hogy miként született meg a Fodor Sándorról készített dokumentumfilm. Mint kiderült, a rendező egy sorozat részeként tervezte megvalósítani, ám másképp alakult.

„Tavaly kettős évfordulója volt Fodor Sándornak, 95 éve született, 10 éve hunyt el, és nem akartam az évet úgy elengedni, hogy a Fodor Sándor: Született Csíksomlyón filmet ne készítsem el. De mindig úgy van a filmeseknél is, mint az íróknál, hogy nem biztos, hogy az lesz az írás vége, ahogyan ők elképzelték az első mondatokat. A film is mintha készítené önmagát. Így jártam a Fodor Sándor filmmel is. Felvettem Eszterrel a kapcsolatot, tavaly augusztustól beszélgettünk, és minél többet beszélgettünk, annál inkább láttam, hogy hol tart a hagyaték ügye. Filmeztünk Kolozsváron, Csíkban, nagyon sok filmezett anyag volt, arról nem is szólva, hogy abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy rengeteg archív anyag állt a rendelkezésünkre.

Idézet
Sok könyvét elolvastam Fodor Sándornak, amíg dokumentálódtam, rengeteg újságcikkét, jegyzetét, jóval nagyobb anyag gyűlt össze, mint ami a filmbe bekerült”

– magyarázta Daczó Katalin.

Fotó: Tamás Attila

Idézet
Nagy megtiszteltetés Csíkszereda Polgármesteri Hivatala számára, hogy befogadhatta ezt a hagyatékot”

– emelte ki Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. „Egy láncreakció indult el, már akkor amikor ez a baráti, tisztelői csoport elindította a szoborcsoport megvalósításának a gondolatát, amelyről már van egy makett is. Én így érkeztem kulturális felelősnek a városházára, hogy ott van ez a terv és valamikor meg kell valósítani. És ehhez kapcsolódott hozzá, hogy Eszter megkeresett bennünket. Nagyon fontos láncszem Daczó Katalin szerepe, a város ennél jobb megőrzőjét a Fodor Sándor szellemi hagyatékának nem találhatott volna” – mondta el az alpolgármester.

Mint fogalmazott, egy láncreakció indult el: megkeresték a szobor új helyszínét, és arra jutottak, hogy az egykori ifjúsági parkban fogják elhelyezni. A tervek szerint jövő év elejére elkészül és felállítják. „Ezt követően az egész parkot át fogjuk rendezni.

Idézet
A helyszínt is átneveztük, egy áprilisi tanácshatározat folyamán elfogadta az önkormányzat, hogy a Fodor Sándor nevét kapja meg a park.

Fotó: Tamás Attila

A városházán egy Fodor Sándor emléksarkot fogunk berendezni, ennek már ki van jelölve a helye. Pillanatnyilag úgy gondoljuk, hogy ez a legméltóbb hely, amit tudunk biztosítani ennek a hagyatéknak, hogy ne kerüljön ez egy raktárba, hanem legyen kinyitva a világ felé.

Szándék és hosszútávú terv, hogy több művészetet összekapcsolóan, egy élő, de múzeumszerű helyszínt teremtsünk, hogy annak a nemzedéknek, amely nem igazán ismeri Fodor Sándor jelentőségét és az utánuk jövőknek is biztosítsunk egy olyan teret, ahová szívesen bemennek és kapcsolatba kerülhetnek mindazzal, ami tulajdonképpen a régi Csíkszereda” – beszélt az elképzelésekről Sógor Enikő.

Fotó: Tamás Attila

A beszélgetést követően a könyvvásár színpadán a felnőtteknek szóló hivatalos megnyitón lehetett részt venni, amelyen Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Fodor Sándor saját tárgyaiból berendezett emléksarka a Csíkszeredai Könyvvásár idején az Erőss Zsolt Aréna emeleti részében kialakított Fodor Sándor teremben tekinthető meg.

•  Fotó: Tamás Attila

Fotó: Tamás Attila

•  Fotó: Tamás Attila

Fotó: Tamás Attila

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Állomásozó busz kikerülése közben gázoltak el egy gyermeket Illyefalván

Úttesten megállt autóbuszt került ki járművével egy sofőr az Illyefalván áthaladó megyei úton szerdán, amikor egy kisfiú lépett az autó elé. A gyermeket, aki szabálytalanul, gyalogátjáró nélküli szakaszon kelt volna át, kórházba szállították.

Állomásozó busz kikerülése közben gázoltak el egy gyermeket Illyefalván
2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratainál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratainál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

Szavak nélkül mesélnek, nyelvi korlátokat küzdenek le a harmadik SepsiBook megnyitóját megelőző könyvkiállításon bemutatott Csupa-kép könyvek, amelyekben ugyan háttérbe szorul a szöveg, de kibontakozik a képzelet.

Elkezdődött a 3. SepsiBook
Elkezdődött a 3. SepsiBook
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

2024. május 23., csütörtök

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond

Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Burus-Siklódi Botondot, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza korábbi vezetőjét a megyei önkormányzat csütörtöki dísztanácsülésén.

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond
2024. május 23., csütörtök

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt

Régebbi projekteket vettek elő újra a gyergyószentmiklósi képviselő-testület májusi rendes ülésén csütörtökön: például a Csiky-kert fejlesztését, vagy az inkubátorház létrehozását az egykori öntöde irodaépületében.

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt
2024. május 23., csütörtök

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben

A Grand Hotelnél megjelenő hárombocsos anyamedvéhez riasztották szerdán a bálványosi bizottságot, amely hasonló esetekben a medvék sorsáról ítél. Jelen esetben a cél az áthelyezés lett volna, de probléma adódott.

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben
2024. május 23., csütörtök

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó

Még messze vagyunk az átadás időpontjától – 2024 vége reális előrejelzésnek tűnik –, de már világos kép rajzolódik ki a sepsiszentgyörgyi Állomás-negyedben újratervezett tó megcélzott állapotáról: a tó és környéke egy szabadidőközponttá alakulhat.

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó
2024. május 23., csütörtök

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén

Súlyos baleset miatt riasztották csütörtök délután a szászrégeni tűzoltóság munkatársait Görgényszentimrére. Mikrobusz és személyautó ütközött, két embert kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!