Csíkszeredai Könyvvásár: Fodor Sándor „hazatért”

Egy karosszék, egy íróasztal, rajta írógéppel, könyvespolc, könyvek, kitüntetések, fényképek, más személyes tárgyak. Szinte látjuk is, ahogy egykori tulajdonosuk pajkos mosollyal épp életre kelti Csipikét a papírlapon, vagy éppen más történetekbe fűzi bele gondolatait az életről, karaktereket teremt, amelyekre ráismerünk, és képzeletben elindul gyermek- és fiatalkori emlékei nyomán. Fodor Sándorra emlékeztek a Csíkszeredai Könyvvásár, csütörtöki nyitónapján.

Péter Beáta

2023. május 12., 00:242023. május 12., 00:24

Csíkszeredai Könyvvásár: Fodor Sándor „hazatért”

Fotó: Tamás Attila

Egy karosszék, egy íróasztal, rajta írógéppel, könyvespolc, könyvek, kitüntetések, fényképek, más személyes tárgyak. Szinte látjuk is, ahogy egykori tulajdonosuk pajkos mosollyal épp életre kelti Csipikét a papírlapon, vagy éppen más történetekbe fűzi bele gondolatait az életről, karaktereket teremt, amelyekre ráismerünk, és képzeletben elindul gyermek- és fiatalkori emlékei nyomán. Fodor Sándorra emlékeztek a Csíkszeredai Könyvvásár, csütörtöki nyitónapján.

Péter Beáta

2023. május 12., 00:242023. május 12., 00:24

„Az ember életének az értelmet, a célt az adja meg, hogy valahol hasznos, hogy valahol szükség van rá. Számomra az otthon, ez az ország, ezen belül az a közösség, amelyben élek és amelyiknek a nyelvét beszélem, azt hiszem, hogy szüksége van rám.

Lehetséges, hogy nem így van, de ha ez a hit nem éltetne engem, akkor nyilván nem is érezném magam itthon.

Idézet
Tehát kell a világnak legyen olyan sarka mindannyiunk számára, ahol úgy érezzük, hogy szükség van ránk”

– mondta Fodor Sándor 1982-ben egy televíziós interjúban. Ez a felvétel is része annak a kétrészes dokumentumfilmnek, amelyet Daczó Katalin készített a Román Televízió Magyaradásának.

Az archív felvételekkel megtűzdelt dokumentumfilm azt követi végig, hogy hogyan emlékeznek a Csíksomlyón született, majd Kolozsváron élt íróra a pályatársak, barátok, tisztelők és a lánya, Fodor Eszter, ugyanakkor a hagyaték Csíkszeredába való „hazatérésének” folyamatát is bemutatja.

Fotó: Tamás Attila

A filmből részleteket vetítettek le annak a beszélgetésnek a részeként amelyet a Csíkszeredai Könyvvásár Fodor Sándor termének megnyitóján és az emléksarok megnyitóján tartottak.

Idézet
Ha nem is ül a széken, de szellemével, írói hagyatékával, felejthetetlen közéleti érdeklődésével mégis itt van közöttünk”

– mutatott rá Székedi Ferenc újságíró, szerkesztő, aki Fodor Eszterrel, az író lányával, Daczó Katalin újságíróval, Sógor Enikővel, Csíkszereda alpolgármesterével és Molnár Vilmos íróval beszélgetett. Mint mondta, Fodor Sándor tagadhatatlanul és visszavonhatatlanul kialakította a maga személyiségét és tekintélyét. „Ahogyan nyírta a szakállát, ahogyan szerette a kétzsebes ingeket, ahogyan egyik cigarettát gyújtotta a másik után és soha nem szívta mellre a füstöt, ahogy derűsen, szótlanul figyelte az életet, de leginkább, ahogy Csíkszeredában Kolozsvárról hazatérve kezében aktatáskával, felöltőjével végigvonult a főutcán, és soha nem említette, de azt hiszem, kimondottan tetszett neki, amikor mögötte felhangzott a suttogás: itt van az író.”

Fodor Sándor tizenegy éve már nincs közöttünk, 2012-ben hunyt el Kolozsváron.

Idézet
De most hazatért oda, abba a közösségbe, ahonnan vétetett”

– hangzott el. Székedi Ferenc kérdésére, hogy hogyan látta gyermekként, majd felnőttként édesapja Csíkszeredához és Kolozsvárhoz való kettős kötődését, Fodor Eszter felidézte, hogy belenőtt ebbe a kettős kötődésbe, és ez teljesen természetes volt. „Édesapa nagyon sokat utazott Csíkba is, azon túl pedig író-olvasó találkozókra. A Napsugár kocsijába beültek többen és bejárták az egész országot, zömében Székelyföldet. Ez természetes volt, hogy ő mindig úton volt. Az utak után nagyon jó hangulatú beszámolók voltak, amiket nagyon élveztünk.” Felidézte azt is, hogy gyerekkorában nyaranta sokat járt a csíksomlyói nagyszüleihez, sok emlék fűzi ide.

Idézet
Sokat jártunk Szeredába, barátainkhoz, a Hargita szerkesztőségébe, Zsögödfürdőre Nagy Imréhez, Puskás Sándor szobrászhoz, sokat kirándultunk, gombásztunk együtt. Nyaranta a szentimrei Büdösfürdőn nyaraltunk, ugyancsak a Napsugár szervezésében. Szóval nagyon sok minden elő tud jönni, ami nagyon jó emlék”

– osztotta meg a hallgatósággal.

Fotó: Tamás Attila

Mint mesélte – tavaly – az édesanyja halála után vált aktuálissá a kérdés, hogy mi legyen a kolozsvári lakással, mi legyen a hagyatékkal.

„Eljöttem nyáron Csíkszeredába, akkor már szó volt arról, hogy helyi kezdeményezésnek köszönhetően lesz itt egy Fodor Sándor emlékszobor. Beszéltem az alpolgármester asszonnyal a szoborról, Daczó Kati kísért el, és felmerült, hogy fogadnák-e az emléksarkot, pontosan azért, mert édesapa nagyon sokszor megírta, hogy ő mennyire kötődik Csíkszeredához, mert itt érezte magát igazán itthon. És úgy gondoltam, hogy ez egy gesztus tud lenni, ilyen formában.

Idézet
Az írói hagyaték fogadására most még nincs rá itt lehetőség, de nagyon bízom benne, hogy lesz itt egyszer egy irodalmi múzeum, ahol fel tudják dolgozni az írói hagyatékát is”

– mondta el bizakodva az író lánya.

Molnár Vilmos író baráti viszonyt ápolt Fodor Sándorral. Ugyanakkor, ő volt az, aki a Székely Könyvtár sorozatban Fodor Sándor rövidprózáiból novelláskötetet állított össze.

Fotó: Tamás Attila

„Engem ért az a megtiszteltetés, hogy válogatott novelláskötetet állítsak össze Fodor úr rövidprózáiból.

Idézet
Nem volt egyszerű, mert másként olvas az ember egyszerű olvasóként egy könyvet, vagy írásokat, és másként, amikor ő maga kell összeállítson egy gyűjteményt.

És mindig vannak terjedelmi korlátok is, sok olyan írás is ki kellett maradjon, amit szívesen beválogattam volna. De mindenképp ilyenkor a szerkesztő mégiscsak elmélyültebben olvassa el az írásokat, van felelősségérzete is, hogy mit válogat be egy gyűjteményes kötetbe” – avatott be az alkotói folyamatba. Mint mondta, Fodor Sándor különböző írásaiban több visszatérő motívumot lehet felfedezni.

Idézet
Valahol mindig foglalkoztatta, hogy mi az, ami elrontja azt, ami magától értetődően jó kellene legyen az emberi kapcsolatokban.”

Székedi Ferenc visszaemlékezett arra is, hogy annak idején, amikor megjelentek Fodor Sándor írásai, könyvei Csíkban, nagyon sokan magukra ismertek, legalábbis beszéltek arról, hogy melyik szereplő kicsoda lehet.

Idézet
Olyan karaktereket teremtett, amelyek mindenképp visszhangot keltettek az olvasókban”

– emelte ki, majd Daczó Katalint kérdezte, hogy miként született meg a Fodor Sándorról készített dokumentumfilm. Mint kiderült, a rendező egy sorozat részeként tervezte megvalósítani, ám másképp alakult.

„Tavaly kettős évfordulója volt Fodor Sándornak, 95 éve született, 10 éve hunyt el, és nem akartam az évet úgy elengedni, hogy a Fodor Sándor: Született Csíksomlyón filmet ne készítsem el. De mindig úgy van a filmeseknél is, mint az íróknál, hogy nem biztos, hogy az lesz az írás vége, ahogyan ők elképzelték az első mondatokat. A film is mintha készítené önmagát. Így jártam a Fodor Sándor filmmel is. Felvettem Eszterrel a kapcsolatot, tavaly augusztustól beszélgettünk, és minél többet beszélgettünk, annál inkább láttam, hogy hol tart a hagyaték ügye. Filmeztünk Kolozsváron, Csíkban, nagyon sok filmezett anyag volt, arról nem is szólva, hogy abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy rengeteg archív anyag állt a rendelkezésünkre.

Idézet
Sok könyvét elolvastam Fodor Sándornak, amíg dokumentálódtam, rengeteg újságcikkét, jegyzetét, jóval nagyobb anyag gyűlt össze, mint ami a filmbe bekerült”

– magyarázta Daczó Katalin.

Fotó: Tamás Attila

Idézet
Nagy megtiszteltetés Csíkszereda Polgármesteri Hivatala számára, hogy befogadhatta ezt a hagyatékot”

– emelte ki Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. „Egy láncreakció indult el, már akkor amikor ez a baráti, tisztelői csoport elindította a szoborcsoport megvalósításának a gondolatát, amelyről már van egy makett is. Én így érkeztem kulturális felelősnek a városházára, hogy ott van ez a terv és valamikor meg kell valósítani. És ehhez kapcsolódott hozzá, hogy Eszter megkeresett bennünket. Nagyon fontos láncszem Daczó Katalin szerepe, a város ennél jobb megőrzőjét a Fodor Sándor szellemi hagyatékának nem találhatott volna” – mondta el az alpolgármester.

Mint fogalmazott, egy láncreakció indult el: megkeresték a szobor új helyszínét, és arra jutottak, hogy az egykori ifjúsági parkban fogják elhelyezni. A tervek szerint jövő év elejére elkészül és felállítják. „Ezt követően az egész parkot át fogjuk rendezni.

Idézet
A helyszínt is átneveztük, egy áprilisi tanácshatározat folyamán elfogadta az önkormányzat, hogy a Fodor Sándor nevét kapja meg a park.

Fotó: Tamás Attila

A városházán egy Fodor Sándor emléksarkot fogunk berendezni, ennek már ki van jelölve a helye. Pillanatnyilag úgy gondoljuk, hogy ez a legméltóbb hely, amit tudunk biztosítani ennek a hagyatéknak, hogy ne kerüljön ez egy raktárba, hanem legyen kinyitva a világ felé.

Szándék és hosszútávú terv, hogy több művészetet összekapcsolóan, egy élő, de múzeumszerű helyszínt teremtsünk, hogy annak a nemzedéknek, amely nem igazán ismeri Fodor Sándor jelentőségét és az utánuk jövőknek is biztosítsunk egy olyan teret, ahová szívesen bemennek és kapcsolatba kerülhetnek mindazzal, ami tulajdonképpen a régi Csíkszereda” – beszélt az elképzelésekről Sógor Enikő.

Fotó: Tamás Attila

A beszélgetést követően a könyvvásár színpadán a felnőtteknek szóló hivatalos megnyitón lehetett részt venni, amelyen Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Fodor Sándor saját tárgyaiból berendezett emléksarka a Csíkszeredai Könyvvásár idején az Erőss Zsolt Aréna emeleti részében kialakított Fodor Sándor teremben tekinthető meg.

•  Fotó: Tamás Attila

Fotó: Tamás Attila

•  Fotó: Tamás Attila

Fotó: Tamás Attila

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. május 11., csütörtök

Szakértői szemmel a mellettünk zajló háborúról

Az aradi származású, jó ideje Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő, Robert C. Castel Csíkszeredában nemcsak a mindenkit foglalkoztató orosz–ukrán háború hátterét, geopolitikai vonatkozásait mutatta be, hanem nézői kérdésekre is válaszolt.

Szakértői szemmel a mellettünk zajló háborúról
2023. május 11., csütörtök

Lehet ízletesebb a kórházi koszt? – kiderül egy országos vetélkedőn

Merész ötlete támadt pár évvel ezelőtt a segesvári városi kórház vezetőjének, aki elhatározta, hogy változtat a kórházi ételeken, étkezési szokásokon. A hétvégén az ország különböző egészségügyi intézményei mutatják be újragondolt menüiket.

Lehet ízletesebb a kórházi koszt? – kiderül egy országos vetélkedőn
2023. május 11., csütörtök

Nagyerdőaljáról szól a vadászkürt hívó hangja

Első alkalommal 2019-ben szerveztek seregszemlét az erdővidéki vadászok és horgászok, természetesen Barót önkormányzatával partnerségben, és a város központjában. A hagyományteremtés szándékával tető alá hozott rendezvénynek jótékonysági vonzata is volt.

Nagyerdőaljáról szól a vadászkürt hívó hangja
2023. május 11., csütörtök

A gyergyószentmiklósiak a Monturist-közgyűlés elhalasztását szeretnék

A május 19-re kitűzött Monturist-közgyűlés elhalasztását kéri a gyergyószentmiklósi képviselő-testület, mert az ott napirendre tűzött témák kapcsán számos jogi kérdés szorul tisztázásra – hangzott el a testület csütörtöki ülésén.

A gyergyószentmiklósiak a Monturist-közgyűlés elhalasztását szeretnék
2023. május 11., csütörtök

Egyházakat, sport- és kulturális rendezvényeket támogatnak

Barót önkormányzati képviselő-testülete csütörtöki rendkívüli tanácsülésén egyházak, sport- és kulturális rendezvények támogatásáról is döntött.

Egyházakat, sport- és kulturális rendezvényeket támogatnak
2023. május 11., csütörtök

Szabadidőközpont és víztisztító építésére kaptak finanszírozást Csíkszéken

Újabb beruházásokat finanszíroz a fejlesztési minisztérium: szabadidőközpontot építenek Szépvízen, Csíkszentkirályon pedig víztisztító létesül – adja hírül az RMDSZ sajtóosztálya.

Szabadidőközpont és víztisztító építésére kaptak finanszírozást Csíkszéken
2023. május 11., csütörtök

Bejáratokat hoznak rendbe, kátyúznak és útjelzéseket festenek Székelyudvarhelyen

Gőzerővel zajlanak az útkarbantartási munkálatok Székelyudvarhelyen, több, a tömbháznegyedekben lévő bejáratnál is sikerült már aszfaltozni, mindemellett pedig az utak kátyúzása és az útburkolati jelzések festése is elkezdődött.

Bejáratokat hoznak rendbe, kátyúznak és útjelzéseket festenek Székelyudvarhelyen
2023. május 11., csütörtök

Új piac épül Nyárádszeredában, Gyulakután sportkomplexumot hoznak létre

Fedett kültéri és beltéri része is lesz a nyárádszeredai új piacnak, ugyanakkor Gyulakután elkezdhetik építeni a sportkomplexumot – csütörtökön aláírták a kivitelezési szerződéseket Bukarestben – tájékoztat az RMDSZ sajtóosztálya.

Új piac épül Nyárádszeredában, Gyulakután sportkomplexumot hoznak létre
2023. május 11., csütörtök

Nem volt józan a megállásra intett gyergyóditrói sofőr

Alkohol befolyása alatt vezetett egy helybéli sofőr, az esetre közlekedésrendészek Gyergyóditróban tartott ellenőrzése során derült fény szerdán – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Nem volt józan a megállásra intett gyergyóditrói sofőr
2023. május 11., csütörtök

Vízszünet lesz több udvarhelyszéki településen pénteken

Szünetelni fog a vízszolgáltatás Bögöz községben, Boldogfalván és Székelyudvarhely néhány utcájában pénteken 9 és 15 óra között.

Vízszünet lesz több udvarhelyszéki településen pénteken
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM