Újragondolt fürdőműködtetés

Újragondolt fürdőműködtetés

Nem tudja nyereségesen működtetni, ezért inkább magáncégre bízná a Borsáros-fürdőt a csíkszentkirályi önkormányzat. A település elöljárói szerint a községháza lehetőségei korlátozottak, így nem tudnak olyan jellegű fejlesztéseket végezni, amelyek garantáltan növelnék a létesítmény látogatottságát. Véleményük szerint egy vállalkozásnak sokkal nagyobb a mozgástere ilyen téren. Érdeklődő egyelőre nincs.

Rédai Botond

2014. április 08., 19:422014. április 08., 19:42

2014. április 08., 21:162014. április 08., 21:16

Kedden látott napvilágot Csíkszentkirály Polgármesteri Hivatalának az a közleménye, miszerint bérbe adják a Borsáros hagyományos népi fürdőt. Az ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatokat április 26-ig várják a helyi községházán.

Veszteséges az önkormányzati működtetés

„Számunkra kizárólag veszteséggel jár ennek a fürdőnek a működtetése. Úgy látjuk, egy vállalkozó sokkal hatékonyabban tudná végezni ezt a feladatot, számára nagyobb a mozgástér ilyen tekintetben” – magyarázta Székely Ernő. A polgármester kiemelte, a községnek nem áll módjában olyan szolgáltatásokat létrehozni a létesítményben, amelyekkel nagyobb eséllyel lehetne növelni a látogatottságot. „Gondolok itt például vendéglátó egységre, vagy ötletszinten például éjszakai fürdőzésre. Valami mindenképpen kell oda, mert ami most van, az nem elég ahhoz, hogy megfelelő számú vendéget odavonzzunk” – részletezte az elöljáró.

Érdeklődőre várnak

Elmondása szerint konkrét érdeklődőről egyelőre nem tudnak. A bérbeadási procedúra azonban csak akkor kezdeményezhető, ha legalább egy vállalkozás leteszi ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatát. A községvezető kiemelte, amennyiben nem lesz jelentkező a hirdetésre, május elsejétől továbbra is az önkormányzat adminisztrálásában kezdi meg idei működését a fürdő.

Több vendég kellene

Csíkszentkirály polgármestere már korábban kifejtette, több vendég kellene ahhoz, hogy önfenntartó legyen a fürdő. 2012-höz képest tavaly jobb volt ugyan a létesítmény látogatottsága, de a télhez közeledve egyre csökkent a vendégek száma. Múlt év tavaszától átlagban napi 10-12 fürdőző váltott belépőt, ez a tavalyelőtti naponkénti 7-8-as átlaghoz képest mindenképpen jobbnak mondható. Zömében idősebb környékbeliek vették igénybe a gyógyfürdő szolgáltatásait, átlagban 7-10 napos kezeléseket végezve.

A községvezető szerint nagyjából kialakult egy állandó kuncsafti kör, akik rendszeresen visszatérnek, ám ezek száma még mindig nem biztosítja a fürdő önköltséges működtetését. Ahhoz ugyanis, hogy megtérüljenek a fenntartási költségek, a napi átlag 15-20 vendég körül kellene mozogjon. A kevés látogató miatt egyébként felavatása óta a téli hónapokban rendszerint felfüggesztik a fürdő működtetését, hiszen ezekben az időszakokban, a nyárihoz képest, a többszörösére nőne a fenntartási költség.

Vannak tervek fejlesztésre

Problémát jelent, hogy nem sikerült kiépíteni azt a napelemes rendszert, amellyel a fürdő működtetéséhez szükséges energiát tervezték előállítani. Az ezzel kapcsolatos pályázatot még 2011-ben benyújtották, a Zöld Ház program viszont megszűnt, így elmaradt a finanszírozás. Az elképzelések szerint LEADER-pályázat keretében szeretnének hasonló beruházást eszközölni.

Ugyancsak LEADER-programon keresztül tavasszal szeretnék elkezdeni a gyógyfürdő területén egy sportpálya, egy játszótér, gyalogos ösvények, illetve egy parkoló kiépítését. Az uniós alapokból finanszírozandó munkálatok összértéke kevéssel meghaladja a harmincezer eurót.

Több százezer lejes beruházás

A létesítmény hivatalos avatása 2010. december 17-én történt Elena Udrea akkori turisztikai és regionális fejlesztési miniszter jelenlétében. Bürokratikus akadályok miatt azonban a látogatók csak 2012 nyarától használhatják. A fedett fürdőben mosdókat, öltözőket, kazánházat alakítottak ki, és bevezették a központi fűtést. A medencében 34–35 Celsius-fokra felmelegített borvíz, továbbá szauna és hat férőhelyes jakuzzi áll az érdeklődők rendelkezésére. Négy, vendégek elszállásolására alkalmas kis házikót is építettek a fürdő területén. A Borsáros-fürdőt érintő beruházást a Hargita megyei önkormányzat által, illetve központi forrásokból is finanszírozták, értéke megközelíti a 800 ezer lejt. Tavaly a létesítményhez tartozó külső medencét is felújították.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!