HIRDETÉS

Lehetetlen helyzetben a csíkrákosi iskola

Rédai Botond 2010. február 24., 14:21 utolsó módosítás: 2010. február 24., 14:34

Ilyen rossz helyzetben nem volt még az iskola – ez a mondat hangzott el Császár Attila csíkrákosi polgármester részéről a legutóbbi falugyűlésen. Megkérdeztük az illetékest, mit is ért ez alatt. Az elöljáró szerint a tanügyi intézmények költségvetésének megállapításában alkalmazott fejkvóta rendszer az, ami már-már lehetetlen helyzetbe sodorta a Cserei Mihály Általános Iskolát.

Fotó: Kristo Robert

„A szakminisztérium által biztosított fizetési alappal vagyunk nagy gondban, hiszen ez húsz százalékkal kevesebb a tavalyhoz képest” – magyarázta a községvezető. Mint kiderült, a múlt évi 760 ezer lejhez képest idén mindössze 580 ezer jutott az iskolának erre a célra. A polgármester szerint, ha az utóbbi években nem ment volna el az a legkevesebb két tucatnyi gyerek a megyeszékhelyi iskolákba, akkor most nem lenne ennyire kétségbeejtő a helyzet. A jövőkép pedig még ennyire se biztató, hiszen a most zajló összeíráskor kiderült, mindössze hat első osztályosa lesz a tanintézménynek. „Egyszerűen nem kapjuk a kiutat. Beszélhetünk osztályösszevonásokról, leépítésekről, ám egyik sem oldja meg az alapvető problémát” – fogalmazott határozottan Császár Attila. Hozzátette, az alkalmazottak létszámának csökkentése nemigen jöhet szóba az iskolánál, hiszen úgy a tanügyi mint az adminisztratív rész minimális létszámmal dolgozik, és amúgy is túlterheltek.

Az utolsó negyedévre elfogy a pénz


„Az utolsó negyedévre fizetés nélkül maradhatunk” – vázolta a nem túl rózsás állapotokat Pálosi Veronika. A Cserei Mihály iskola igazgatója elmondta, ahol lehetett csökkentették az óraszámokat, ám ez nagyon keveset nyom a latban. Az intézményvezető kifejtette, a probléma az, hogy a gyereklétszám nem éri el a kétszázat. Elmondta, furcsamód a fizetéseknél az a gond, hogy magasan képzett szaktanárok dolgoznak az intézményben, több év régiséggel. „Kiszámoltuk, ha helyettesítők lennének, akkor nagyjából beleférnénk a költségvetésbe” – magyarázta az igazgató. Elmondása szerint keresik a megoldást, tárgyalnak az önkormányzattal és a megyei tanfelügyelőséggel. Ezek muszáj konkrét eredménnyel záruljanak. Ugyanis a pénz és a gyerekhiány hosszútávon akár a rákosi iskola bezárásához is vezethet.

Kísérleti év ez

„Nagyon sok iskola van a rákosihoz hasonló helyzetben” – válaszolt kérdésünkre Csukás Levente. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség gazdasági igazgatója szerint, ahol már nem lehet ésszerűen racionalizálni, ott – jól indokolt esetben – költségvetés kiegészítést biztosít a szakminisztérium. „Jövőre úgy kell fejleszteni ezt a rendszert, hogy reális béralapot tudjunk adni” – fogalmazott az illetékes.

Továbbra is stagnál a felújítás

Nincs fejlemény a rákosi általános iskola felújításának ügyében sem – tudtuk meg Pálosi Veronika igazgatótól. Az 1,4 millió lejes beruházás már több hónapja szünetel, az intézmény eddig 350 ezer lejt kapott a kormánytól a munkálatokra. Ebből elkészült a belső felújítás, szigeteltek, új ablakok kerültek az épületre és a tető is megújult. Hátra van a külső felújítás, illetve egy új szárny felépítése, amelyben belső illemhelyiségek, kazánház is helyet kapna és két új tanterem. Az alapok ugyan elkészültek, ám ezt követően még az állagmegőrzésre se jutott pénz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS