Geréb László

Geréb László

Bravó, Gyergyószék!

2021. augusztus 02., 21:522021. augusztus 02., 21:52

Minden összejött a hétvégén Gyergyószéken, ami egy jó fesztiválhoz kellett. Tökéletesre sikerült az időzítés, a járvány miatti megszorítások lazítása, valamint az esetleges negyedik hullám újabb megszorításai között végre lehet fesztiválozni. Ez érződött egész hétvégén a Gyergyói-medencében. Hogy másfél év után újra szabadon lehet bulizni. Gyergyószék ezt most nagyon eltalálta. A vasárnapi záróbulin zuhogó esőben táncoló több száz fős tömeg is ezt üzente:

végre szabadon!

A gyergyói mértékkel megarendezvénynek számító Egyfeszt minőségében is tiszteletreméltó. A közel nyolcszáz programban a magaskultúrától a retróbuliig mindenki talált kedvére való programot. Volt itt népzenei folkudvar, könyv- és dzsesszudvar, író-olvasó találkozó, komolyzenei koncert, színház, gasztroutca, kiállítás, de még silent party is a város főterén. Igazi fesztivál. De a fesztiválkultúra és a régiómarketing mellett a rendezvénynek a gazdaságra mért hatása sem elhanyagolható, hiszen elég csak arra gondolnunk, hogy

a fesztivál hetén nemcsak Szentmiklóson, hanem a környező településeken sem lehetett szabad szálláshelyet találni, ugyanakkor az idelátogató több ezer ember mind fogyasztott valamit.

Az Egyfeszt a közösségi összefogásnak is egy szép példája volt. Gyergyószéken végre megvalósult az, amit sok helyen csak papíron vallanak, hogy a város a vidékével együtt kellene éljen. Jó érzés volt látni, hogy

a lokálpatrióta egók itt nem oltották ki egymást,

hanem Szentmiklós mellet több gyergyószéki település is felsorakozott és méltó szervezője, helyszíne lett az Egyfesztnek.

korábban írtuk

Több mint tízezren szórakoztak a hétvégén Gyergyószéken, a szervezők szerint van igény az Egyfesztre
Több mint tízezren szórakoztak a hétvégén Gyergyószéken, a szervezők szerint van igény az Egyfesztre

Még nem összesítettek mindent, de az eladott jegyek alapján már tudható, hogy több mint tízezer látogatója volt a gyergyószéki Egyfeszt összművészeti fesztiválnak. A szervezők úgy látják, mindenképpen van igény erre a rendezvénysorozatra, és hamarosan elkezdik a második kiadás előkészítését.

Az összefogásokat rendszerint szétverő politikának is sikerült most egyformán gondolkodnia, felismerve a kezdeményezésben rejlő hatalmas potenciált, támogatóan állt az ügy mellé. De

nincs kenyér kovász nélkül.

Az Egyfeszt esetében is volt egy ember és mellette egy csapat, aki ezt megálmodta, összerakta és megcsinálta. Kassay Péter főszervező valami olyat indított útjára, amivel Gyergyószék szintet lépett. Tusványos mellett az Egyfeszt egyértelműen feltette Gyergyószéket a Kárpát-medencei fesztiváltérképre. És ha jövőben is ügyesen csinálják, akkor sokáig ott is fog maradni.

korábban írtuk

Gyergyónak fel kell nőnie az Egyfeszt szintjére
Gyergyónak fel kell nőnie az Egyfeszt szintjére

Megélénkült Gyergyószentmiklós és hangulatba jött az egész Gyergyószék is négy napra. Az Egyfeszt összművészeti fesztivál még akkor is népszerűnek mondható, ha egyes programokra a vártnál jóval kevesebb néző váltott jegyet. Kezdetnek több mint jó, és ami a legfontosabb: 2022-ben újra lesz Egyfeszt.

Ahogy mondani szokták, ahhoz, hogy valakit a szerencse eltaláljon, ahhoz ott is kell lenni. Gyergyószék nemcsak ott volt, hanem szembe is ment a szerencsével. Bravó, Gyergyószék, bravó, Kassay Péter!

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!