HIRDETÉS

„A csíksomlyói búcsúnak az UNESCO-listán a helye”

Székelyhon 2018. március 12., 20:51
HIRDETÉS

Interpellációban kért tájékoztatást a kulturális minisztertől Novák Csaba Zoltán RMDSZ-szenátor a csíksomlyói búcsú szellemi világörökséggé nyilvánításának helyzetéről, illetve arról, hogy milyen lépéseket tervez a szaktárca a pünkösdi zarándoklat UNESCO-listára való felvételéért – írja az Agerpres hírügynökség a szövetség közleményére hivatkozva.

Archív Fotó: Gecse Noémi

A közlemény emlékeztet, a szenátor – aki a felsőház UNESCO-bizottságának is tagja – decemberben már levélben is számon kérte a kulturális minisztériumon, hogy miért nem szerepelt a csíksomlyói búcsú világörökségi listára való felterjesztése a világszervezet december elején, Dél-Koreában tartott ülésének napirendjén, kérdésére azonban azóta sem kapott választ.

„Reméljük, a jelenlegi kulturális miniszter nem követi elődei példáját az erdélyi kulturális értékek mellőzésével. Amióta 2012-ben Kelemen Hunor szövetségi elnök kezdeményezésére indítványoztuk a pünkösdi búcsú felterjesztését az UNESCO-listára,

Románia folyamatosan diszkriminálja kulturális örökségünket,

egy pillanatig sem tekintette prioritásnak az erdélyi magyar közösség legitim kérését teljesíteni. Mi több, 2016-ban a kulturális minisztérium államtitkára Románia hivatalos képviselőjeként megakadályozta a pünkösdi búcsú felvételét a szellemi kulturális értékek listájára. Ez nem mehet így tovább, véget kell vetni a közösségünkkel szembeni mulasztásoknak” – idézi a közlemény Novák Csaba Zoltánt.

HIRDETÉS

A szenátor kifejtette, Közép-Kelet-Európa legnagyobb katolikus zarándoklata számos hasonlóságot mutat a nyugat-európai fatimai, valamint a lourdes-i zarándoklatokkal, és más országok hívői is visszatérő résztvevői.

Mindezek jogán a csíksomlyói búcsúnak az UNESCO-listán a helye

– nyomatékosította Novák Csaba Zoltán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS