Akciós ajándékok a fenyőfa alatt

Akciós ajándékok a fenyőfa alatt

Az emberek kétharmada igyekszik már novemberben, akciósan beszerezni az ünnepi ajándékokat

Fotó: Pál Árpád

Az egyre nehezebb gazdasági helyzet erőteljes hatással van a vásárlókra, akik már most azon agyalnak, hogyan fognak megbirkózni a karácsonyi bevásárlással. A NielsenIQ kutatása szerint az emberek kétharmada igyekszik már a novemberi Black Friday (Fekete Péntek) akciós időszak alatt beszerezni az ajándékokat, a romániaiak pedig a saját márkás és a helyi termékekkel igyekeznek csökkenteni az ünnepi kiadásaikat.

Szász Cs. Emese

2022. november 01., 18:392022. november 01., 18:39

A NielsenIQ nyolc európai országban, köztük Romániában végzett felmérést több mint 7700 személy megkérdezésével, többek között azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az infláció az európai fogyasztók vásárlási szokásait, külön kitérve a közelgő karácsony kérdésére, amely köztudottan amúgy is sokaknak megterheli a pénztárcáját.

Egyre laposabb pénztárcák

A felmérésből – amelyet az Economica.net szemléz – kiderül, hogy az árváltozásokat igencsak megérezték az emberek, akiknek egyre mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk. A fogyasztók 92 százaléka érzékelte az élelmiszerárak emelkedését, és nyilatkozott úgy, hogy élelmiszerekre, háztartási és testápolási cikkekre fordított kiadásai 2019 óta átlagosan 18 százalékkal nőttek, az Egyesült Királyságban még inkább, 24 százalékkal.

A helyzet miatt a vásárlók különböző stratégiákat alkalmaznak, egyrészt csak a legszükségesebb dolgok megvásárlására összpontosítanak (56 százalék), másrészt összességében kevesebbet vásárolnak (31 százalék). Emellett külön erőfeszítéseket tesznek azért, hogy még gondosabban megtervezzék vásárlásaikat: a vásárlók 71 százaléka például tisztában van az élelmiszerárakkal, 62 százalékuk kihasználja a különleges akciókat, és 81 százalékuk konkrét bevásárlólistával megy vásárolni.

A vásárlásaink esetén az ár válik a legfontosabb tényezővé, míg más szempontok, mint például a fenntarthatóság is, veszítenek a jelentőségükből.

Akcióváró karácsonyvárás

A megváltozott fogyasztói szokások rányomják bélyegüket a karácsonyi vásárlásokra is. A meglehetősen borús forgatókönyv ellenére az európai válaszadók közel kétharmada várja a karácsonyt, ugyanakkor a fogyasztók 28 százaléka aggódik a közelgő karácsonyi ünnepek miatt, és valószínűleg csökkenti az ünnepi kiadásait vagy előrehozza azokat. Nem meglepő így, hogy

az akciók válnak a karácsonyi vásárlások szempontjából is kulcsfontosságú tényezővé:

a megkérdezettek 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy akkor fog vásárolni, amikor akciók, árleszállítások vannak.

A vásárlók a karácsonyi költségvetés 37 százalékát szánják ajándékokra. Legtöbbször a ruházati cikkek, parfümök, játékok, ajándékutalványok és az ínyencségek állnak a bevásárlási listák elején. S bár ebben az esetben a márka és a szimpátia fontosabb, mint az ár – ennek ellenére a megkérdezettek 68 százaléka várja a Black Fridayt, vásárol előre vagy él a különleges kedvezményekkel.

A NielsenIQ kutatása szerint a romániaiak kétszer annyian mondták a többiekhez képest, hogy karácsonykor a saját márkás és a helyben beszerzett élelmiszerek felé fordulnak.

Már készülnek, már vásárolnak

Az egyik marosvásárhelyi édesanya elmondta, ő is készül már fejben a karácsonyi bevásárlásra, nem az ünnepi menüt tervezi, hanem az ajándékok megvásárlást, egy könyvet már be is szerzett, de nyilván még számos ajándék hátra van.

„Novemberben már neki szoktam fogni a vásárlásoknak, de ez eltart egészen karácsonyig. A szűk család mellett a testvérek, azok gyerekei és a keresztgyerekek, komák is ajándékot kapnak, úgyhogy elég szép hosszú a lista. Első körben a gyerekeknek keresek ajándékot, az a legfontosabb, minden évben várom a fekete pénteki akciókat, hogy olcsóbban juthassak az amúgy jó pénzért árult játékokhoz. Idén talán ez még fontosabb.

Idézet
Átlagosan száz lejt számolok egy főre, de szeretném azért olcsóbban megúszni”

– osztotta meg velünk a terveit az édesanya, aki a legtöbb pénzt a férje és a saját gyerekei ajándékára szánja. 

Egy nyugdíjas nagymama elmesélte, két gyereke és öt unokája van, nekik mindenképpen vesz ajándékot, van, akinek már talált is. Inkább több kisebb, olcsóbb terméket szokott ajándékozni: zokni, könyv, kisebb játék, ruházati cikk, edények, piperecikkek. Ő

igyekszik 50 lej alatti ajándékot keresni mindenkinek, mert az 1500 lejes nyugdíjából nem futja sokkal többre.

Az ajándékok ráadásul nem az egyetlen karácsonyi kiadást jelentik, a nyugdíjas hölgy pedig már most fél a decemberi és januári gáz- és villanyszámláktól.

Black Friday Romániában

A nemzetközi Black Friday, vagyis a Fekete Péntek akció jó pár éve elterjedt Románbiában is, az eredeti cél az volt, hogy ezen a napon, amikor elkezdik általában a karácsonyi ajándékok beszerzését, a kereskedők az átlagosnál magasabb árkedvezményeket adnak, hogy minél több vásárlót az üzletekbe csalogassanak. Az elmúlt években azonban a Black Friday nem egyetlen napot jelent, hanem legalább két-három héten át tartó leárazások sorozatát, így a fogyasztók nemcsak háztartási gépeket és szórakoztató elektronikai eszközöket akarnak akciósan megvenni, hanem a vásárlói roham ma már kiterjed az ajándékvásárlás teljes vertikumára, így a ruházatra, a játékokra és a barkácsárura is. Romániában a Black Fridayt idén november 11-ére hirdették meg, természetesen az azt követő hétvégén is sok üzlet él árcsökkentésekkel majd, más webáruházak és üzletek viszont a nemzetközi Black Fridayhez alkalmazkodnak, és inkább november 18–20. között kínálnak akciós termékeket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 04., szombat

Háromszéki motorosok százai hívták fel a figyelmet magukra

Százötven motorkerékpár, nagyjából kétszáz résztvevővel gyülekezett Sepsiszentgyörgyön szombat délben, hogy a szezonkezdő találkozó alkalmával üzenjen az autósoknak: a biztonságos közlekedés érdekében figyelniük kell egymásra.

Háromszéki motorosok százai hívták fel a figyelmet magukra
2024. május 04., szombat

Gázpalack gyúlt ki, szerencsére következmények nélkül

Egy Magyarsároson kigyúlt gázpalackhoz riasztották szombat délben a Maros megyei tűzoltóságot. Két bevetési jármű és egy rohammentő vonult a helyszínre.

Gázpalack gyúlt ki, szerencsére következmények nélkül
2024. május 04., szombat

Mágnesként vonzza a gyerekeket és fiatalokat Sepsiszentgyörgy új skateparkja

Nagy sikernek örvend a május 1-jén megnyitott sepsiszentgyörgyi skatepark, a pályaelemeken való kísérletezés fokozza az adrenalint a kicsikben és nagyokban – feltételezhetően a szülőkben is, de hát ez a tér az extrém sportok aktuális és leendő híveié.

Mágnesként vonzza a gyerekeket és fiatalokat Sepsiszentgyörgy új skateparkja
2024. május 04., szombat

A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, hogy mit képes tenni egyik ember a másikkal

A holokauszt székelyudvarhelyi áldozataira emlékeztek elhurcolásuk nyolcvanadik évfordulóján.

A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, hogy mit képes tenni egyik ember a másikkal
2024. május 04., szombat

Egyedül a japán tábornoknak nem jött be a székely alapfogás

Már zengtünk egy ódát múltkori eszmefuttatásunkban a flekkenről, főként annak gyökerei, eredeti elkészítési módja után kutakodva, most azt nézzük meg, hogy a múlt század első felében milyen szerepet töltött be a székelyföldi vendéglátásban.

Egyedül a japán tábornoknak nem jött be a székely alapfogás
2024. május 03., péntek

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros

Több száz motorkerékpáros részvételével szerveztek figyelemfelhívó motoros felvonulást péntek délután Csíkszéken. Jelen vagyunk az utakon, vigyázzunk egymásra – szólt a forgalom többi résztvevőjének az üzenet.

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros
2024. május 03., péntek

Román Posta: sikerült kézbesíteni a nyugdíjakat az ortodox húsvétig

A Román Posta a kifizetési naptárban rögzítettnél öt nappal korábban, április 27-én megkezdte a májusi nyugdíjak kézbesítését, és becsléseik szerint a pénteki nap végére megközelítik a maximális kézbesítési arányt.

Román Posta: sikerült kézbesíteni a nyugdíjakat az ortodox húsvétig
2024. május 03., péntek

Két harangláb kifaragása a cél az első Székelyföldi Alkotók Táborában

Május 1-jén rajtolt, és vasárnapig tart az első Székelyföldi Alkotók Tábora, amelyhez a csíkszentsimoni gyermekotthon biztosít helyszínt. A cél két harangláb kifaragása, az egyik az anyaországba kerül, a másik helyben marad.

Két harangláb kifaragása a cél az első Székelyföldi Alkotók Táborában
2024. május 03., péntek

Hagyományőrző nagyvásárra készülnek a Kalonda-tetőn

Első alkalommal rendeznek hagyományos, régi időket idéző nagyvásárt a Farkaslaka községhez tartozó Kalonda-tetőn május 11–12-én. A családbarát rendezvény célja összehozni az embereket, családokat, az árusokat és a vásárlókat.

Hagyományőrző nagyvásárra készülnek a Kalonda-tetőn
2024. május 03., péntek

Egy lépéssel közelebb az új orvosi lakáshoz Vargyason

Hosszú évek után végre elkezdődhet az orvosi lakás felújítása Vargyas községben. A polgármester április utolsó napján jelentette be a jó hírt: az építési engedélyt megkapták, a következőkben kivitelezőt keresnek.

Egy lépéssel közelebb az új orvosi lakáshoz Vargyason
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!