A harmincéves szépvízi gátnál jártunk

A harmincéves szépvízi gátnál jártunk

A szépvízi gát üzemi részlege és a tölcsér alakú árapasztó. A mesterséges tó tízmillió köbméter víz befogadására képes

Fotó: Pinti Attila

A szépvízi duzzasztómű, azaz a szépvízi gát építését 1986-ban fejezték be: elsődleges célja azóta is a vízellátás, másodsorban pedig az árvízvédelem. Bár soha nem állt fenn a gát átszakadásának a veszélye, ha ez mégis megtörténne, Csíkszentsimont is elérné az ár.

Iszlai Katalin

2017. április 25., 12:262017. április 25., 12:26

Belépési engedélyt kértünk az Olt Vízügyi Igazgatóság csíkszeredai szakaszmérnökségének igazgatójától, így testközelből tekinthettük meg a víztározó üzemi részlegét.

A szépvízi duzzasztómű vagy ahogy a térségben ismerik, a szépvízi gát építését 1979-ben kezdték el, és bár már ′84-ben elérték a végleges szintet, két további évet vettek igénybe a különböző bővítések, illetve a biztonsági berendezések beszerelése

– tudtuk meg a víztározó üzemi részlegébe lépve Abos Gábor üzemvezetőtől, aki látogatásunk alkalmával részletesen bemutatta az építmény történetét, működését, és több érdekességet is elárult.

Kikötötték a hegyet

Mint mondta, a mesterséges tóval mindössze egy tanyát árasztottak el, továbbá az ott álló két házból kitelepítették a lakókat, illetve egy malom is megsemmisült. Ezenkívül mezőgazdasági területeket és erdőrészeket „vettek el” az emberektől. Az építkezésen egy ember életét vesztette.

A duzzasztó 550 méter hosszú és 34 méter magas.

A tavat három patak látja el (Pálos-pataka, Szépvíz-pataka és Szalonka-pataka), és összesen 45 négyzetkilométeres vízgyűjtő medencét zár le.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Idézet
Érdekességnek számít, hogy a duzzasztóval szemben található hegy ki van kötve. A geológusok megállapították, hogy a gát építésekor megmozdult, és egy része meg is csúszott. Azt eltávolították, még egyszer elemezték, és az eredmények alapján úgy döntöttek, hogy kikötik a hegyet.

Ez azt jelenti, hogy egy betonmaszkot kapott, ezen keresztül át van fúrva, és a hegybe vastag acél kötelek vannak helyezve, amelyek szintén be vannak betonozva. A szárazon – illetve most már víz alatt – levő rész alatt óriási csavarokkal és anyákkal megfeszítették ezeket a köteleket, majd bebetonozták. Ez azt eredményezte, hogy a hegy saját magához kötődött” – magyarázta Abos.

A nyers víz biztosítása

A duzzasztó annak idején Csíkszereda vízellátásának több mint felét képezte, és most is konzerválva van egy olyan mennyiségű vízkapacitás, amely több mint két évig kielégítené a város szükségleteit.

A duzzasztó elsődleges szerepe tehát a nyers víz biztosítása, és csak másodlagos az árvízvédelem. A duzzasztót agyagos kavicsból építették: ez egy trapéz keresztmetszetű szerkezet, két oldalt a tömörített agyagos kavics található, közepén pedig van egy agyagmag az ilyen szerkezetű építményeknél szokásos szűrőrétegekkel ellátva.

Az agyag képezi azt a réteget, amely nem engedi átszivárogni a vizet, a többi pedig az agyagmag támasztó szerkezete.

A völgy elzárását a duzzasztómű teste alatt folytatja egy körülbelül 60 centiméter széles és 25 méter mély betonfal, amely át van fúrva, és alatta cementlével befecskendezett tömítés zárja a völgyet, ez az altalajvíz átszivárgását gátolja meg.

A tetején van egy falfejgerenda, ami összeköti ezt a falat az agyagmaggal.

Galéria

Eddig sohasem volt vészhelyzet, azonban százszázalékos biztonság nem létezik

Fotó: Pinti Attila

500 kilogrammos láncszemek

A fent említett szerkezet a mechanikai elzárása a völgynek, de a tulajdonképpeni zárószerkezetet a megduplázott fenékürítő alagutak zsilipjei képezik. Ez azt jelenti, hogy két alagút van egymás mellett, és mindegyiken van két-két zsilip: egyik a szolgálati, a másik a biztonsági.

Elővigyázatosságból van két alagút és két zsilip, hiszen akkora tömegű vízmennyiség van mögötte, hogy nem lehet csak egy-egy berendezésben bízni. A zsilipek mozgatószerkezetei a vezérlőtoronyban találhatók, ahol mi is jártunk. Bronzhengerekből állnak, és az üzemvezető szerint úgy kell azokat elképzelni, mint egy dózer gyalurészét működtető hengert. Ezeket a kapukat le kell préselni, és be kell nyomni egy üregbe ahhoz, hogy zárjanak. Egyiket acélrudak mozgatják, a másikat azonban láncszemek. Ez azonban nem egy klasszikus lánc, hiszen egy láncszem 7 és fél méter magas, és a súlya mintegy 500 kilogramm. A kapuk tonnában mérhető vasszerkezetek.

A vízműhöz kerül a víz

Abos hozzátette, a toronyhoz tartozik a nyersvízvétel is: ez a torony oldalán elhelyezett két vízkivevő ablakon keresztül történik.

Idézet
Ezek tulajdonképpen víz alatti üregek a torony lábában, és a két ablak két különböző oldalon, illetve két különböző szinten helyezkedik el. A magasabbik szinten levő a bejárati híd fele néz, az alacsonyabb pedig a tó mélye fele. Ezeken keresztül kerül be a nyers víz a feltöltő kamrába, és innen indul az a vízvezeték, amely a vízműhöz, azaz a víztisztító állomáshoz engedi be a vizet. A víz minőségnek szempontjából a duzzasztóműnek csak informatív jellegű feladata van: az előzetesen említett kamrában vannak elhelyezve azok a műszerek, amelyek hozzávetőlegesen ellenőrzik a víz minőségét, az alapellenőrzést azonban víztisztítás után a szolgáltató végzi el

– emelte ki az üzemvezető.

Galéria

A szépvízi tóból pénteken egy bizonyos hozamot elengedtek a Szépvíz-patakába. Elővigyázatosság

Fotó: Pinti Attila

7,2 millió köbméter víz

Megtudtuk azt is, hogy az úgynevezett normális üzemeltetési szint 857,50 méter tengerszint fölötti magasság, ekkor még átfolyik a víz. E fölött azonban további mintegy négy méteres árhullámot is képes átvenni a tölcsér alakú árapasztó. Ottjártunkkor meg volt nyitva a fenékürítő, ami azt jelenti, hogy

a tóból egy bizonyos hozamot elengedtek a Szépvíz-patakába.

Erre azért volt szükség, hogy helyet biztosítsanak egy lehetséges árhullámnak, ami a múlt héten bekövetkezett havazás miatt várható. Csütörtökön 7,6 millió köbméter víz volt a tóban, ebből pénteken egy bizonyos mennyiséget már visszaengedtek, így körülbelül 7,2 millió köbméter maradt.

A mesterséges tó maximálisan 10 millió köbméter víz befogadására képes, de ez már elérné a hidat.

A tölcsér egyébként 28 méter mély, és 13 méter az átmérője, továbbá van benne egy olyan ideg elnevezésű építmény, amely megosztja a tölcsért. Erre azért van szükség, mert ha érkezne egy 4 méteres árhullám, és a víz a tölcsérbe zúdulna, létrejöhetne egy örvény, de az idegnek köszönhetően ez nem tud kialakulni. Az árapasztó és a fenékürítő egy nagy alagútba torkoll, ami a gáttest alatt halad át. A patkó alakú, kibetonozott alagutat azonban az átengedett víz miatt nem tudtuk meglátogatni.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Átfogó ellenőrzések

A hasonló építményeknél harminc évente kell átfogó ellenőrzéseket tartani, így a közeljövőben Szépvízen is el kell végezzék a szükséges ellenőrzéseket, mivel műszakilag elavulnak a szerkezetek, és bár minden üzemképes, mégis régiek, ezért sok mindent ki kell cserélni. Ezenkívül a berendezéseket havi rendszerességgel is ellenőrzik. A gáttestet a személyzet felügyeli, és az őrségen kívül villanyszerelők és gépészek is szolgálatban vannak, akik napi rendszerességgel átnézik a gáttestet és a tavat.

Időközönként azt is mérik, hogy mennyire van átázva a gáttest, hiszen „vízátnemeresztő” jellege ellenére még a beton is átengedi a vizet.

Fúrásokban is ellenőrizni szokták a vízszintet egy nagyon egyszerű berendezéssel: egy kötél végén van egy síp, amelyet beengednek az üregbe, és amikor eléri a vizet, füttyent egyet. Az agyagmagba is különböző érzékelőket szereltek, ezekből a nyomást lehet megtudni. A helyszínen további biztonsági berendezéseket is bemutattak, majd kihangsúlyozták, a berendezések negatív eredményei előrejelzések lehetnek arra nézve, hogy valami történhet, és ilyenkor az óvintézkedéseket kell életbe léptetni.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Nincs százszázalékos biztonság

Eddig sohasem volt vészhelyzet, azonban százszázalékos biztonság nem létezik.

Idézet
Megtörténhet például, hogy egy nagy árhullám az erdőről kezdi behozni a rönköket, és ez eldugaszolja a tölcsért, illetve ez már akkor megtörténik, amikor valami miatt a kapukat nem tudjuk kinyitni. Ekkora ár azonban mérnöki számítások szerint ezer évben egyszer történhet meg.

Mint minden ilyen építménynél, itt is van egy több variánsban elképzelt katasztrófaállapot: hogy megsérül az építmény, vagy átloccsan, átszivárog a víz. Mindegyik gátszakadási hipotézis esetében tudjuk, hogy mennyi idő alatt jöhet létre, és mennyire, illetve milyen gyorsan sérül meg a gát.

Riasztó berendezéseink vannak, és a lakosság tudja, hogy melyik az a jel, amelyre a patakból kell kiállni, illetve melyik az, amikor kell fogni a gyerek kezét, és menni kell.

Tudjuk, hogy milyen hamar halad le az árhullám, és melyik települést mennyire érinti.

Ennek a szakadási árhullámnak károkat okozó területe elmehet Csíkszentsimonig úgy, hogy valakinek a pincéjét megtölti legalább vízzel. Csíkszeredában esetleg a zsögödi hidat, a derítőállomás területét vagy a börtön kertészetét érintheti” – vázolta Abos.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 19., hétfő

Mindent megtettek, hogy ne kapják el őket a rendőrök

Elmenekültek a rendőrök elől, kerítésnek ütköztek a gépjárművel, majd gyalog próbáltak meglógni – nem hiába, hiszen egyiküknek a jogosítványa nem volt rendben, másikuknál kábítószergyanús anyagot találtak a Maros megyei rendőrök vasárnap.

Mindent megtettek, hogy ne kapják el őket a rendőrök
2024. február 19., hétfő

Tíz kilométernyi utat aszfaltoznak le, mégsem elégedett mindenki

Az útépítőcég munkagépeivel találkozhatnak a helyiek és a turisták Szovátán: az enyhe téli időjárás megengedi, hogy előkészítsék az aszfaltozást. Huszonhét földútra kerül aszfaltréteg az elkövetkező időszakban.

Tíz kilométernyi utat aszfaltoznak le, mégsem elégedett mindenki
2024. február 19., hétfő

Pék-cukrász képzést indítanak Kézdivásárhelyen

Ingyenes pék-cukrász szakmai képzést hirdet a kézdivásárhelyi Kanta Szakképző Központ, legújabb duális partnerével, a Diószegi Pékséggel együttműködésben. A tanfolyamot sikeres teljesítő jelentkezőket alkalmazni fogja a sepsiszentgyörgyi vállalat.

Pék-cukrász képzést indítanak Kézdivásárhelyen
2024. február 19., hétfő

Nyílt napok a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen

Nyitott kapukkal várják a pályaválasztás előtt állókat, a művészet titkai iránt érdeklődőket, valamint a színin zajló folyamatokra kíváncsiakat február 26. és március 3. között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen.

Nyílt napok a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen
2024. február 19., hétfő

Egy autóbalesethez nem lehet kimenni szállítókocsival – elöregedett a Hargita megyei mentőautók nagy része

A mentőautóknak minimum a 70–80 százaléka cserére szorul Hargita megyében, közülük sok túl van már a cserét előíró törvényben meghatározott futásteljesítmény felső határán is. Gyakran még az új mentőautókkal is problémák vannak.

Egy autóbalesethez nem lehet kimenni szállítókocsival – elöregedett a Hargita megyei mentőautók nagy része
2024. február 19., hétfő

Vakációs nyitvatartás a székelyudvarhelyi jégpályán

A vakáció idejére új programmal várja a látogatókat a székelyudvarhelyi jégpálya, több nyílt pályás korcsolyázásra van lehetőség hétköznap és hétvégén egyaránt.

Vakációs nyitvatartás a székelyudvarhelyi jégpályán
2024. február 19., hétfő

Akik indokoltan szeretik a hideget

Kalandos út vezetett a cégalapításig Bencze Tivadar esetében. A gépészmérnöki diplomával rendelkező szakember a gazdasági élet több területén való próbálkozás után rájött, hogy a technika az, amihez igazán vonzódik, ez vezetett az Eurato megalapításához.

Akik indokoltan szeretik a hideget
Akik indokoltan szeretik a hideget
2024. február 19., hétfő

Akik indokoltan szeretik a hideget

2024. február 19., hétfő

Gyorshajtás miatt szabták ki a legtöbb bírságot

Százötven bírságot szabtak ki alig néhány óra alatt a járművezetőkre a Maros megyei közlekedésrendészek szombaton. Az ellenőrző akció során 17 vezetői engedélyt vontak be, többnyire gyorshajtás miatt.

Gyorshajtás miatt szabták ki a legtöbb bírságot
2024. február 19., hétfő

Lakóház és teherautó lángolt

Tűz ütött ki Kápolnásfalun egy lakóház tetőzetében vasárnap éjszaka, nem sokkal később egy tejtermékeket szállító teherautó is lángra kapott Rugonfalvánál – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Lakóház és teherautó lángolt
Lakóház és teherautó lángolt
2024. február 19., hétfő

Lakóház és teherautó lángolt

2024. február 19., hétfő

Cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi balesetezett Maros megyében

Hat tonnányi cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi és két személyautó ütközött vasárnap este Balavásár és Kend között. A baleset környékét lezárták.

Cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi balesetezett Maros megyében
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM