Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A férfi-nő szövetség megerősítésének szükségességére hívják fel a figyelmet

R. Kiss Edit 2018. április 11., 21:57 utolsó módosítás: 2018. április 12., 10:09
HIRDETÉS

A férfiak családi és társadalmi felelősségvállalása, értékközpontú példamutatása fontosságára hívja fel a figyelmet csemeteültetéssel a Férfiak Klubja. A szervezet alapítója, Bedő Imre szerint a férfiaknak törekedniük kell arra, hogy otthon érzelmi biztonságot nyújtsanak, a családban is cselekvő módon legyenek jelen, az otthonra maradt időben a modern háztartásokra jellemző maradék feladatokat a nőkkel együtt végezzék el.

Fotó: Gecse Noémi

Helyi férfiak segítségével elültette szerda reggel Csíkszeredában is a Férfi felelősség fáját a magyarországi Férfiak Klubja szervezet alapítója, a nagy sikerű Férfienergia című könyv szerzője, Bedő Imre. A facsemete előtt táblát is elhelyeztek, amelyen megfogalmazták üzenetüket.

Férfiak nélkül nem lesznek nők, férfiak nélkül nem lesznek családok, a jövő otthon épül

– említett ezek közül néhányat a csíkszeredai születésű Bedő Imre, aki Magyarországon cégvezetőként, közgazdászként dolgozott, mielőtt megalapította a Férfiak Klubját. Kifejtette, diófacsemetéket ültettek szerte a Kárpát-medencében – Csíkszeredába egy speciálisan nemesített csemetét hoztak, amely remélik, bírja majd a klímát – mert a diófa szimbólum is, hasonlít a gyermekneveléshez, hisz hosszú idő után fordul termésre.

HIRDETÉS

Bedő Imre elmondta, rég szerette volna, hogy a Férfiak Klubja ne csak egy internetes közösség legyen, hanem az értékrendjüket felvállalókból helyi szinten is alakuljanak csapatok, akik üzenetüket hordozzák. Ebben segít az, hogy fát ültettek és elhelyeztek előtte egy táblát az üzenetükkel. Reméli, eszmeiségük minél több emberhez eljut, és az üzenetük szöget üt a fejekbe. Arra lenne szükség, hogy az emberek elkezdjenek gondolkodni, megváltoztassák a prioritásaikat és a férfiak helyezzék fókuszba a családi jelenlétet.

Ez mindenkinek jó, a nőknek, a gyerekeknek és maguknak a férfiaknak is, mert azt látom, hogy nagyon sokszor a taposómalomban értelmetlenné válik az életük, mert egy idő után maguk sem tudják, hogy miért csinálják ezt az egészet

– mondta Bedő Imre. Úgy látja, elveszett a férfiakból a tudás, hogy milyen nagy szükség van rájuk a családban. „Nyilván pénzt keresni kell, hisz a városi létnek az a lényege, hogy mindent pénzből veszünk, de a pénzkeresés a nulla pont és az a lényeg, hogy a pénzt mivé tudjuk alakítani. A megkeresett pénz egy része átalakul például rezsivé és autóbiztosítássá, de hogy a többi részéből tudtunk-e jövő generációt építeni, saját boldogulást, egészséget, barátságot építeni, az a rendszerint az este hattól tízig tartó otthoni kis időben hozott döntéseiktől függ” – mutatott rá.

A Férfiak Klubja alapítója úgy gondolja, nem az újfajta, hanem

a régi férfi-nő együttműködési modell a működőképes ma is.

Fotó: Gecse Noémi

Ma már ugyan csak „maradék” feladatok vannak otthon, mert van már például mosógép és termosztát, tehát nem kell fát vágni és a patakban kitisztálni a ruhát, de az otthoni idő is csak maradék, hisz a nő és a férfi is dolgozik, és este, a megmaradt időben zajlik a családi élet. De most is ugyanúgy van egy feladathalmaz, mint régen, amikor a nő és a férfi is a gazdaságban dogozott, a férfi végezte a nehezebb fizikai munkát és a nő a könnyebbet.

„Amikor látom a feladathalmazt, akkor egyértelmű, hogy a nehezét vállalom én, és marad a nőnek elég. Ebben nincs semmi új, csak alkalmazni kell a mostani, város léthez, ugyanúgy írtjuk a feladatokat együtt. S ha ezt csináljuk otthon, akkor nemcsak önbecsülést szerzünk, hogy ezt én adtam a családomnak, hanem megszerezzük az asszony megbecsülését is, hogy lám ez ez ember magától levitte a szemetet. Ilyen apróságokon múlik ma a családi béke, hogy ki viszi le a szemetet. Régebb a férfi minden egyes nap kiment és mondjuk két tehén, két ló és hat disznó alól kidobta a trágyát, ehelyett most egy zacskót kellene kivinni és sokszor ez is óriási probléma, mert túl tudományoskodjuk a dolgot. Fogjuk meg és csináljuk és kész. Ezzel férfi-nő együttműködést hozunk létre, férfi példát mutatunk” – összegezte.

A férfi otthoni jelenléte értelmet ad a férfi életének, és aki jelenlétének értelme van, az már elkezd bizalmat sugározni

– mondja Bedő Imre. Kifejtette, ha a férfi folyton a munkahelyén van, majd utána marcangolja az önvád, mert sosincs otthon, és a felesége is azt mondja neki, ne szóljon bele az otthoni dolgokba, mert úgysincs ott, akkor a peremre sodródik, ott már nem tudja azt az értékrendet képviselni, ami biztonságot sugallna mindenkinek.

„Ahhoz otthon kell lenni, időt kell otthon tölteni és cselekedni kell otthon. A cselekvő otthoni jelenlét nagyon fontos. Ez már önmagában biztonságot nyújt a családnak. Az anyagi boldogulás egy alap, ezen felül érzelmi biztonságot kell nyújtani, azzal, hogy mindig ott vagyok, mindig legjobb tudásom szerint rendelkezésre állok, a prioritásaim egyértelműek és mindenki tudja rólam, anélkül, hogy kérdeznék, hogy nekem a családom a legfontosabb” – fejtette ki.

Sok családban vita tárgya, hogy amikor munka után végre otthon vannak, akkor a családtagok pihenni szeretnének, nem házimunkát végezni. Bedő Imre erre azt válaszolta,

manapság nincs pihenőidő, hisz kétkeresős kényszer van, a férfi és a nő is dolgozik, és a két bér is rendszerint elfogy hó vége előtt.

„Tehát mindkettőnek dolgozni kell, innentől kezdve mindkettőnek maradék ideje van. Otthon pedig maradék munkák vannak, ezért nem kellene osztozkodni azon, hogy otthon ki mit csináljon, hanem azt a feladathalmazt ugyanúgy együtt kellene elvégezni, ahogy régebb együtt végezték egész nap a munkát a gazdaságban a férfi és a nő. Ugyanez a modell kellene működjön most is. Az otthoni pihenéses osztozkodás, hogy ki pihen többet, ki mosogat el és ki nem, csak feszültséghez vezet, ha ellenben otthon együtt feladatokat vállalnak, az összetartja a párost” – mutatott rá.

Fotó: Gecse Noémi

Elmesélte, Böjte Csaba ferences szerzetes mondta egyszer, hogy

azok a párok maradnak együtt, akik együtt tudnak dolgozni.

Hisz a munkahelyeken mindenki külön dolgozik, ott szerzik az élményeket, kapcsolatokat, haza csak pihenni járnak, és ott mindenki azon vitatkozik, hogy ő pihenjen kicsit többet, mert nagyon el van fáradva.

„Úgy miből lenne összetartás? Abból van összetartás, ha együtt csinál valami a férfi és a nő, ha egymásra épülnek, ha mindenki hozzáad valamit. Ezt nem kényszeríti ki ma senki, ezt tudatosan kellene csinálni” – mondta Bedő Imre. Még hozzátette, a férfiakat arra biztatják, ne higgyenek abban, hogy vannak női feladatok, és ők női munkát kellene végezzenek, hisz manapság nincs ilyen, úgymond városi munka van.

Örüljünk, hogy termosztát van, nem kell kimenni az erdőbe fát vágni, feldarabolni, behozni, kisebb darabokba vágni, fejszével felaprítani, behordani, tüzet gyújtani, kihordani a hamut

– hozta fel példaként. Leszögezte, ahogy a könyvében is írta, tévhit, hogy régebb a gyereknevelésben nem vettek részt a férfiak. „Ott dolgoztak a kertben, a mezőn, reggelinél, vacsoránál ott voltak. A nők sem kifejezetten a gyermekekkel foglalkoztak, végezték ők is a munkájukat, a gyermekek meg ott voltak és belenőttek ebbe. A férfi jelenlét, az erkölcsi tartás az értékrend kialakításában mindig is valóság volt a magyar kultúrában. Az amerikai tudományoskodást hittük el, hogy a gyereknevelés a nő dolga lenne, de nem az. Ez nálunk senki dolga nem volt, de mindenki csinálta. Csak egy pár évtizedig ezt elfelejtettük” – hangsúlyozta Bedő Imre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS