Székelyhon.ro
2017. február 23., csütörtök; Ma Alfréd napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

A színészek bére emelkedik, a polgármestereké, tanácsosoké viszont nem

Hírösszefoglaló | 2017.01.06. [22:49] | Utolsó módosítás: 2017.01.06. [23:40]

A kormány pénteki ülésén emelte a színészek és a helyi közigazgatásban dolgozók bérét, a diákok ösztöndíját és a nyugdíjakat.

hamispenz AB-11_bCsak legyen amiből kifizetni

A kormány sürgősségi rendelete szerint a béremelések február 1-jétől lépnek életbe – olvasható az Agerpres hírügynökségnek elküldött kormányközleményben.

„A helyi közigazgatásban dolgozók bére és minden olyan juttatása, amely az alapfizetés részét képezte 20 százalékkal nő a 2017. januári szinthez képest. Az intézkedés nem vonatkozik a megválasztott vezetőkre, azaz polgármesterekre, alpolgármesterekre, megyei tanácselnökökre és elnökhelyettesekre, illetve a helyi és megyei tanácsosokra” – írja a közlemény.

A sürgősségi kormányrendelet 9 százalékkal növeli a nyugdíjpont értékét, amely július 1-jétől 1000 lej lesz. A kormány március 1-jei hatállyal havi 520 lejben határozta meg a szavatolt szociális nyugdíj értékét.

A súlyos fogyatékkal élők és ezek gondozóinak a 2006/448-as törvény alapján folyósított illetményét az eddigi 90 százalék helyett teljes egészében állami alapból fizetik.

A kormány sürgősségi rendelete szerint ezentúl ingyen utazhatnak a vasúton a nappali tagozatos egyetemisták és az ösztöndíj értékét havi 201 lejre emelkedik.

Egy másik sürgősségi rendelettel az adótörvényt is módosították pénteken: azok a Romániában bejegyzett kis- és középvállalkozások, amelyek éves forgalma nem haladja meg a félmillió eurót, a 16 százalékos nyereségadó helyett áttérhetnek a „mikrovállalatok” számára biztosított, a forgalom egy százalékával egyenlő kedvezményes adózásra. Eddig a 100 ezer eurós éves forgalom alatti kkv-k minősültek mikrovállalatoknak Romániában, adózásuknál pedig az alkalmazottak számát is figyelembe vették.

A sürgősségi rendelet egy másik előírása szerint a (kizárólag) kutatással és fejlesztéssel foglalkozó cégek működésük első tíz évében mentesülnek a nyereségadó befizetésének kötelezettsége alól.

Vulpescu: a művészek mellett a technikai személyzet fizetése is 50 százalékkal emelkedik

Megszavazta pénteken a kormány az előadásszervező közintézményekben dolgozó művészek és műszaki személyzet bérének 50 százalékos emelését – jelentette be a kultúráért és nemzeti identitásért felelős miniszter, Ionuţ Vulpescu.

„A színészektől, balett-táncosoktól, filharmonikusoktól, karmesterektől kezdve a cirkuszi művészekig, sminkesekig, fénytechnikusokig, öltöztetőkig gyakorlatilag minden végrehajtói tisztséget betöltő alkalmazottra érvényes a béremelés február 1-jétől” – írta Vulpescu Facebook-oldalán.

A kulturális miniszter szerint ez a döntés „agy győzelemnek” számít, ugyanis sikerült elérni, hogy a műszaki személyzet is részesüljön a béremelésben.

„Igazságtalan és diszkriminatív lett volna, hogy bizonyos alkalmazotti kategóriákat kizárjanak ebből az intézkedésből. Ez az első bizonyíték, hogy a jelenlegi kormányzás odafigyel a kultúrára” – írta a tárcavezető.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
9.
hjhbjh
2017.01.07., szombat [21:38]
a gyermekpenz hol maradt elvitte a hovihar?
8.
bobi
2017.01.07., szombat [18:00]
Ez aztán a hozzászólás! Grat!
7.
85 lei
2017.01.07., szombat [15:35]
A gyermekpénz marad, mivel a gyerekek nem mennek szavazni.
6.
Vox populis
2017.01.07., szombat [14:29]
......a polgármestereké, tanácsosoké viszont nem, de emelkednek a számfejtet összegek az országos büdzséből, amit lelehet simán nyúlni semmi nehézség nélkül. A régi stratégiakőrt kell aktualizálni és megy a megszokott élet előre. Mi is a gond itt??
5.
egyszerű
2017.01.07., szombat [11:12]
Vesznek fel kölcsönt, azután évekig nyögjük.
4.
bd
2017.01.07., szombat [10:48]
Azt kérdezted: "Honnan fogjak egyensulyozni?"
Biztosan van erre is megoldás. Részint a gazdasági növekedés miatt, ha nominálisan nem is, de részarányában nem fog ugyanilyen ütemben növekedni a költségvetési hiány. Ezen kívül a költségvetés bevételét növelheti majd például a megnövekedett belföldi kereslet után befizetett ÁFA, meg a béremelések nyomán megnövekedett SZJA tömege is. Ezekkel a tételekkel biztosan számoltak. Ezen felül meg számos más megoldás van a bevétel növelésére, vagy éppen a költségek racionalizálására.
3.
tudos
2017.01.07., szombat [09:55]
Varj csak egy kicsit!Emelik a minimalbert tobb lessz a munkanelkuli,Adomentesitik a nyugdijakat tobb lesz az allamkassza kiadasa mint bevetele.Csokkentenek bizonyos adokat szinten az allamkassza bevetele vekonyodik.Honnan fogjak egyensulyozni?
2.
Anyoka
2017.01.07., szombat [09:34]
Immar uvoltozhetnek, meg rohangalhatnak boldogan a szinpadon, felidoben a kozonseg meg haza megy
1.
valaszto
2017.01.07., szombat [08:29]
Szerintem 4 év múlva mindenki a PSD -re fog szavazni! :)
Hozzászólások9