Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Jól megnőtt a szemétdíj Gyergyószentmiklóson

Balázs Katalin | 2017.02.17. [17:27]

A helyi határozat érvénybe lépésétől módosul a köztisztasági szolgáltatás díja Gyergyószentmiklóson – erre szavazott igennel csütörtöki ülésén a képviselő-testület. Több tényező is hozzájárult a jelentős ármódosításhoz.

kukak_epitesi_tormelek 003_bSok is, egyre drágább is a szemét

A korábbi 5,4 lej helyett minden gyergyószentmiklósi lakos havonta 6,91 lejes szemétdíjat kell fizessen. A jogi személyek köbméterenként eddig 81,5 lejt fizettek, pár nap múlva már 107,17 lejt számláznak nekik. Az építkezési hulladék díja is ugyanilyen arányban változott: 69,6 lejről 96,85 lejre köbméterenként.

Az idei adótörvénykönyv áfacsökkentési előírása miatt több közszolgáltatás árának módosítására is sor került a tanácsülésen. A hulladékkezelés tekintetében viszont nem egyszázalékos csökkenés került a határozatba, hanem jelentős növekedés. Ennek oka, amint Nagy Zoltán polgármester előterjesztésében elmondta, a szolgáltatási szerződés megkötésétől nem volt ármódosítás, annak ellenére, hogy például az országos minimálbér jelentősen növekedett. Tizenkilenc százalékkal növelné tehát a szolgáltató, az RDE a hulladékkezelési díjat. A drágítás oka az is, hogy újabb árképző tényezővel kell szembenéznie a hulladékkezelőnek: módosultak a környezetvédelmi szabályozások, idéntől tonnánként nyolcvanlejes speciális illetéket kell fizetni a lerakóba kerülő háztartási hulladék után, ez pedig tovább növeli a díj összegét.

Nagy Zoltán azt is elmondta, az Európai Unióval szemben Romániának is vállalásai voltak a környezetvédelem terén. Ezeknek nem tudva eleget tenni, hamarosan újabb illetékkel is számolni kell. Fontos lenne tehát minden lakosnak figyelnie a szelektív hulladékgyűjtésre, és ebben a városvezetés is aktívabb részvételt tervez, diákságot célozva meg, általuk juttatva el az üzenetet a szülőknek.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
17.
Autonóm
2017.02.19., vasárnap [09:01]
@szemétdíj: És ez az 5000 ember akkor nem is fizet szemétilletéket? Vagy a szemételszállítási illeték rajta van a közösköltségen automatikusan?

@Hát igen: A hamu azt hiszem más dolog, arra speciális konténerek vannak/kellene legyenek, de a többi részével egyetértek.
16.
Hát igen
2017.02.19., vasárnap [08:10]
Sokan a magánházakból a blokkos kukákba viszik a szemetet , habár nekik is van kis konténerük,de azt nem tudják minden nap telitöltve kirakni a kapu elé,mert nem viszik el mindennap.Ezért inkább hordják vederszámra naponta a blokkok mellé .Nyáron a lekaszált füvet,télen a rengeteg hamut a fáskazánokból.
15.
Agyas
2017.02.19., vasárnap [08:09]
Ebben az esetben a parlament előtt kel tüntetni .
14.
NévNév
2017.02.19., vasárnap [08:07]
Panaszkodj az államnál amiért büntetést kell fizessen az uniónak és ezért kellett emelni az árakat , ne mindent a tanácsra fogj rá . Te egyáltalán elolvastad-e a cikket és fel is fogtad-e hogy mit ír ?
13.
NévNév
2017.02.19., vasárnap [08:02]
Az a baj hogy a gyergyóiak nagy része analfabéta nem érti hogy mit ír a cikk , nem tudják értelmezni .
12.
@szemet_a_sancban
2017.02.18., szombat [21:24]
Szepek vagytok Gyergyoiak. 5000 Embernek nincs szerzodese, a szemetet kihordjatok a mezore es mindenhova es ti nyavajogtok a dragitasrol? 5 lejrol 6 lejre?
Van baj eleg.
11.
Agyatlan
2017.02.18., szombat [18:40]
Aki elégedetlen a választott képviselőivel szervezzen tüntetést a városháza elé!Nekik a jó bérre semmi sem drága!-:)))SAJNOS!!
10.
szemétdíj
2017.02.18., szombat [12:13]
Tisztelt hozzászólók! Sajnos nagyon elterjedt a mai világban, hogy beindul a szájunk, mielőtt érdeklődnénk, informálódnánk... Ehhez még rátesz egy lapáttal a cikk írója, aki adott egy nagyon ügyes szemet szúró címet... Kimaradt egy nagyon fontos dolog az egészből: az áremelés csak néhány bani lenne, ha az országot nem büntette volna meg az unió, mert országunk nem teljesítette, hogy kevesebb szemetet fog termelni.(Ez lenne a 80,00 lej/ tonna 2017-re). Úgy, ahogy a zöld energia árát is mi fogyasztók fizetjük meg(lásd az áramszolgáltató számláját), úgy ezt a büntetést is a lakosság fizeti ki, függetlenül ki az illető vidéken a szolgáltató. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy Gyergyószentmiklóson 5000 személynek jelen pillanatban sincs szerződése kötve a szolgáltatóval és ezen lakók egy része beviszi a szemetet a tömbházak körüli kukákhoz(ezért is van sokszor csordultig tele). Aki nem tartózkodik itthon és tudja ezt igazolni ezt pl egy 0,00 lejes Renel számlával vagy bármi mással és jelzi a cég székhelyén, az nem kell arra az időre szemetet fizessen. Azt gondolom, valahogy így lett volna kerek a fenti cikk.
9.
Autonóm
2017.02.18., szombat [09:35]
A cikknek nem az áremelés a lényege, hanem ez a mondat:
"Idéntől tonnánként nyolcvanlejes speciális illetéket kell fizetni a lerakóba kerülő háztartási hulladék után, ez pedig tovább növeli a díj összegét."
Erre a mondatra kell odafigyelni.

Az történik, hogy az a hulladék, ami nincs szelektálva, megy a lerakóba. Minél több hulladékunk (igen, a mi hulladékunk, mi termeljük, nem csak a szomszéd!) megy a lerakóba, annál többet kell fizessen a cég, tonnánként 80 lejt. Ezt pedig a cég áthárítja azokra, akik a hulladékot termelik, azaz ránk.

(Jusson eszünkbe az is, hogy a hulladékgazdálkodó vállalatnál is dolgoznak emberek, sokan közülük nagy valószínűséggel minimálbéren. Örvendünk a minimálbér-emelésnek, amikor a mi fizetésünkről szól, de ha a saját fizetésünknél egy lépéssel tovább látunk, akkor azt is észre kell vegyük, hogy bizony más fizetése is megemelkedett, és azt a pénzt, illetve annak a fizetésnek az adóját valakinek ki kell termelnie. A cég gondolom abból szerzi a bevételeit, ahány lakos után fizetődik az illeték. Valószínű, hogy a minimálbér emeléssel egyidőben nem nőtt meg a lakosság száma, tehát nem lett több kliens. A szolgáltatás drágul, hogy legyen miből az alkalmazottak fizetésemelését finanszírozni. Ez is a minimálbér-emelés velejárója. Azt hittétek, hogy a kormány fogja fizetni a béremeléseket? Mi fizetjük.)

Fel vagyunk háborodva? Rendben. Hová fektessük a "háborgási energiánkat"? :-)

Például abba, hogy
- odafigyelünk arra, hogy kevesebb hulladékot termeljünk (jó példa a műanyag zacskók, chipsek, darabszámra csomagolt csokoládék, kauflandos reklámújságok, sörösdobozok, stb.)
- odafigyelünk arra, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot
- odafigyelünk arra, hogy a cég valóban szelektíven hasznosítsa a hulladékot és minél kevesebb kerüljön a lerakókba
- mi, mint lakók elkezdünk arra figyelni, hogy a szolgáltatás minősége rendben van-e, és ha nincs rendben, akkor elkezdünk írogatni a szolgáltatónak, fogyasztóvédelemnek
- mi mint lakónk beszélgetünk a választott képviselőinkkel (tanácsosokkal) és elmondjuk nekik, hogy számon akarjuk kérni a cég tevékenységét, és tegyék meg, mert ha nem, "nem leszünk barátok" és következőleg nem fogunk rájuk szavazni.
- megkérhetjük őket arra is, hogy időnként számoltassák be a céget a tevékenységéről. mennyi szemetet termelünk, ezzel ők mit kezdenek, hogyan dolgozza fel a cég a szemetet (én azt hiszem, hogy erre a cégnek van is valami fajta kötelezettsége, csak valószínűleg valami országos ellenőrző szerv felé, mert másképp nem lennének statisztikák arról, hogy mekkora a szeméttermelés, újrahasznosítás aránya, lerakók kapacitása, stb. stb. - erről akár mi is tudhatnánk).
- miután mindezeket megtettük és nem látunk változasást, na, akkor kezdjük el szidni a polgármestert!
8.
bo, bimbo
2017.02.18., szombat [09:32]
Ez a "megszavazás" csak egy egyszerű formaság. Mit tehetne mást? Legfennebb a szemét marad a nyakatokon, oszt' akkor az a baj.

Lásd. zászló-, községháza-, autonómia-, stb megszavazása. Ti csak gondoljátok, hogy a helyi testület döntheti el, mondom csak gondoljátok ti. Közbe lósz.rt mama
7.
igenigen
2017.02.18., szombat [08:25]
nem gondoltatok arra hogyha felhasználják a szemetet

és azért pénzt kapnak , a feldolgozás műanyag papir stb

még ők kellene fizessenek nekünk !
6.
Gobefest13
2017.02.18., szombat [00:56]
Mielott duhong valaki a 19%-os emeles miatt, nezze meg, hogy mashol mennyit emelkedett!!!
Ja hogy mashol semmit?
Ha igy van akkor ez nagyon erdekes.
5.
banik
2017.02.17., péntek [23:40]
Komolyan, most havi 1 lej 50 bani miatt megy itt a hiszti?

Amikor a cigi, sör, kóla árát emelik meg egy lejjel akkor nem dühöngtök? Ha a kenyér ára emelkedik 20 banival (ami havonta van 3-4 lej pluszkiadás is), akkor nem akarjátok lemondatni a pékség igazgatóját, ugye?
4.
A feltoltodott Nagy Csapat
2017.02.17., péntek [23:12]
Erdekes emberek vannak a tanacsban! Azt szeretnem tudni Onok kit kepviselnek. Gondoljak, hogy lopjuk a penzt? Gyergyoban nincs munkahely, mindenki csak a bort huzza le az emberekrol.A tanacsosoknak nem jelent problemat es boldogan megszavazzak az osszes aremelest,mert ok nem havi 1000 lejbol kell tengessek. Remelem tulelem ezt a 3 evet aztan jonnek a szavazasok de soha tobbet Nagy csapat.Bevettuk a bogot rendesen veluk.Gratulalok.
3.
gyergyoi 666
2017.02.17., péntek [20:36]
Tudni valo volt hogy elfogadjak..Ezek mindent elfogadnak amivel meg lehet "fejni " az adofizetoket. Adjatok el anyatokot is mar csak az van hatra!
2.
gyergyoi5
2017.02.17., péntek [19:23]
Meg kellett szavazzák az áremelést,mert oda jutottak volna mint az e-starral.Ha nem szavazzák meg ,akkor szerződés bontás meg több millió euro kártérités.
Nagyon nem jól müködik ebben a városban a közszolgáltatás,de a Város akkor is a szolgáltatónak kedvez,a lakókat meg pénzétől megfossza.
1.
koszonjuk
2017.02.17., péntek [17:42]
Koszonjuk szepen a tisztelt tanacsnak azt a torodeset amivel illeti a szolgaltato ceget . Nagyon megnott az atlag fizetes gyergyoban ezert mar reg szegyelltuk hogy ilyen keveset kell fizessunk a szolgaltatonak.
Hozzászólások17