Székelyhon.ro
2017. február 23., csütörtök; Ma Alfréd napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Miért kell külön válogatni a szemetet, ha a kukás autón úgyis egybeöntik? Miért kell külön válogatni a szemetet, ha a kukás autón úgyis egybeöntik?

Barabás Hajnal | 2017.01.06. [16:01] | Utolsó módosítás: 2017.01.06. [17:18]

Egyre fontosabbá válik a háztartási hulladék válogatása, ugyanis évről évre többe kerül a szemét szelektálása, szállítása és tárolása. Sok olvasónkban ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a hulladékgazdálkodással megbízott cég miért önti egybe a lakók által szelektíven összegyűjtött műanyagot, papírt és egyéb hasznosítható hulladékot.

hulladek gn 010_bÉrtékesítésre előkészítve. Több kategória szerint szortírozták és bálázták az újrahasznosítható hulladékot

Csíkszeredában a magánházaktól heti rendszerességel szállítják el a szemetet, havonta egy alkalommal pedig a szelektíven gyűjtött hulladékot. Fontos tudni, hogy a szelektív hulladékot külön autóba gyűjtik. Utóbbi járműre tehát már a lakók által megválogatott szemét kerül, olyan, amit később újra kiválogatnak a csíkszentsimoni telephelyen. Csíkszeredában a hulladékmennyiség mindössze 15 százalékát gyűjtötték szelektíven az elmúlt években, de ez még mindig jó arány az országos 5 százalékoshoz képest.

További szelektív hulladékgyűjtésre ösztönöznék a lakókat a Környezetvédelmi Alap által bevezetett szeméttárolási illetékkel, hogy minél kisebb mennyiségű szemét kerüljön a hulladéklerakókba. Így január elsejétől a csíkszeredaiaknak hozzávetőleg egy lejjel kell többet fizetniük havonta szeméttárolási illeték gyanánt a szemételszállítási díj mellett.

hulladek gn 009_b

A 2013-ból származó 384-es törvény írja elő, hogy 2017-től 80 lejt kell fizetniük minden tonna szemét után a hulladékgazdálkodó cégeknek a Környezetvédelmi Alapba hulladéktárolási illetékként, 2018-tól ez az összeg 120 lejre emelkedik tonnánként. A jogszabály bevezetésének eredményeképpen ezt az illetéket országszerte a szemetet termelő lakosság lesz kénytelen kifizetni január elsejétől kezdődően. Csíkszeredában az előzetes becslések szerint az illeték mértéke személyenként körülbelül egy lej lesz havonta. „Ezzel a törvénnyel szeretnék megerősíteni a szelektív hulladékgyűjtést, ezt nem az Eco-Csík Kft. vezette be, hanem az állam kötelezi erre az összes hulladékgazdálkodó céget” – emelte ki Pál Tamás, a hulladékgazdálkodással megbízott cég igazgatója. A cél, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a hulladéklerakó telepre, mert így annál kisebb illetéket kell fizetni.

hulladek gn 008_b

A megyeszékhelyen az elmúlt években növekedett a szelektíven begyűjtött hulladék mennyisége, és az utóbbi időben sikerült teljesíteni a kötelező 15 százalékos arányt is. Azonban uniós elvárás, hogy 2020-ra 50 százalékban kell szelektíven gyűjteni a hulladékot, ehhez az arányhoz képest van még mit tenni Csíkszeredában. Ráadásul Pál Tamástól most azt is megtudtuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtők tartalmának is csupán 60 százalékát tudják értékesíteni. Ennek egyik oka, hogy nem hasznosítható újra minden hulladék. „Például a joghurtos doboznak nincs piaca, nem lehet értékesíteni” – jegyezte meg az igazgató. A másik gyakoribb oka, hogy háztartási hulladékot is dobnak az emberek a szelektív hulladékok közé.

hulladek gn 007_b

„A szelektív gyűjtésnek lényege, hogy az újrahasznosítható hulladékot külön válasszuk a háztartási hulladéktól. Szelektív hulladéknak az számít, amit később értékesíteni lehet” – magyarázta Pál Tamás. Hozzátette, szórólapokon is hirdették, hogy mit helyezzenek a szelektív hulladékgyűjtő zsákokba, tárolókba a lakók: üdítős, ásványvizes PET-palackokat, tiszta fóliákat (szatyrok, tasakok, csomagolófóliák), kiöblített tejfölös, joghurtos poharakat, kozmetikai termékek és tisztítószerek flakonjait, hungarocellt, alumínium italos dobozokat, fém zárókupakokat, alufóliát, ásványvizes, sörös, üdítős üvegeket, befőttes üvegeket, poharakat, csomagolópapírokat, újságokat, szórólapokat, kartonokat, könyveket. A magánházak lakói a cégtől évente 12 zsákot kapnak erre a célra.

hulladek gn 005_b

„Azért kérjük a lakókat, hogy egy külön zsákba gyűjtsenek minden újrahasznosítható hulladékot, mert ha úgy kellene kiválogatniuk, ahogyan mi értékesíteni tudjuk, akkor legkevesebb öt, de akár 8 felé kellene szortírozni a hulladékot. Erre azonban értelemszerűen nincs hely” – részletezte Pál Tamás. Ugyanez a helyzet a tömbházlakók számára kihelyezett harang formájú tárolók tartalmával is. Szállításkor ugyan egy helyre ürítik a műanyag, a papír és fém tárolók tartalmát, de a csíkszentsimoni telephelyükön külön kategóriánként szelektálják, bálázzák a hulladékot, majd ezután értékesítik. Az üveget nem szállítják a válogatóba, azt válogatás nélkül, vegyesen értékesítik.

Kézi munkával válogatják

Ottjártunkkor a csíkszentsimoni válogató csarnokban rutinosan dolgoztak a cég munkatársai, előválogatták az értékesíthető hulladékokat, majd több kategória szerint szortírozták és bebálázták. A már kész bálák halomban sorakoztak az udvaron. A válogató telep vezetője, Bálint Levente elmondta, nagyon sok háztartási hulladék kerül a szelektív hulladékok közé, ezért kell először előválogassák, és csak azután rostálják külön típusonként a hulladékot. A nem újrahasznosítható szemetet a regionális szeméttárolóba viszik, illetve ami égethető, azt egy brassói, engedélyezett égetőbe szállítják, szintén bálázva. A műanyag palackokat színek szerint válogatják ki, külön a kéket és külön a zöld és a barna palackokat. Szintén külön bálázzák a keményebb műanyagokat, a papírokat, kartonokat is. A fémeket is átválogatják, ugyanis az alumíniumot külön gyűjtik.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
14.
mlimola
2017.01.09., hétfő [11:14]
Ne azért gyűjtsünk szelektíven, hogy fizessenek érte... Hanem azért, hogy unokáink, dédunokáink, ne egy szemétgolyón éljenek, maradjon nekik is valami a Földből! Nem is beszélve az állatokról...
13.
Domo
2017.01.08., vasárnap [14:34]
A legnagyobb probléma az, hogy a szemétszállítás jó nagy üzleti lehetőségként működik. Főleg falvakon nagyon leszomorító működésük. A nagyobb mennyiségű szemetet, mint a növényi-, ipari hulladékok (épülettörmelékek, stb) nem hajlandóak elszállítani, talán jó pénzért lehet megoldanák azt is. A szelektív, újrahasznosítható hulladékért pedig nem, hogy fizetnének, hanem azt is jól meg kell fizetni. Elektronikai hulladékot is akármit el nem visznek, csak azt, amiben pénzt látnak és még hagyjuk mindezt szó nélkül?
Falvakon talán még egy évtizede sincs ez a szemét nyűg, és előtte sokkal nagyon tisztaság volt. A Olt sem volt akkoriban tele pillepalackokkal meg egyebekkel.
Nem értem miért mennyiség szerint kell fizetni a szemétre, mint ahogy minden másra? Sőt ami még ennél is nagyobb pofátlanság, hogy az embereknek nincs választási lehetőségük, valósággal ráerőltetik, ráfenyegetik azt a szolgáltatást, ami talán nem is érdekelne.
12.
Szelektives
2017.01.07., szombat [17:08]
Mindenki szelektiven kellene gyujtse v csak te is az a jo gazda v h minden egybegyujtunk es kidobjuk az Olt partjara v kivisszuk az Erdore ott senki se lassa.Aztan kie a terulet az oldja meg az eltakaritast.Szomoru emberek de vannak ilyen emberek.ezt en is tapasztaltam sajnos.erre az tudom felelni Isten mindent lat.elobb v utobb ugy is kiderul h kivolt. Es ahogy a Nyugati ember mondta a kozepkorban h "A Magyarok Nyilaitol Vedelmezz meg Uram" :
11.
Szelektives
2017.01.07., szombat [17:01]
@tti koszonom h egyet ertesz velem
Mondjuk ez a megoldas egyedul Nemetorszagban van de latszik is .Azt elfelejtettem oda irni h jo volna letrehozni apro szemetlerakokat ami kontenerekbol all es ahogy telik ugy vinnek mint pl epitkezesi tormelek,novenyi szemet ha mar nem lehet egetni,elektronikai hulladek, Na de meg sokat kell fejlodjunk
10.
nepnyuzas
2017.01.07., szombat [10:58]
az a gond , hogy a rommagyarok Szentsimonban , a Harviz,Ecocsik eseteben minimalis oszeget fizetnek kb 5 -10 lejt per csalad, mert lass uram csodat ok szegenyek,oztan .ha az a kicsi csalad 5-10 fo akkor is az osszeg marad.......A korrekt megoldas.. vezetni kitol mennyit vittek el es az alapjan fizessen...A Harviz meg ora utan szamlazon, .......erdekes modon nem egy helyen mossak az autot Simonban , a szeredaban elszarmazaottak...UI azt szertnem megkerdezni az illetekes urakat, hogy a BCA, fajanc, gresia, beton tormelek melyik szelektiv kategoriaba tartozik??? Mert egy ket kupicaert azt is elviszik a kivalasztott jo polgaroktol , bar azert kulon kellene fizetni
9.
votat000
2017.01.07., szombat [09:02]

udemerés népnyúzó vállalkozás, (...) jó melegedőhely télire

8.
mal
2017.01.07., szombat [07:01]
Tombhazakban egyelore nem megoldhato a kitett mennyiseg alapjan fizetes, mert nem tudod igazolni hogy mennyi szemetet gyujtottel. Maganhazaknal ez konnyebben megoldhato.
7.
kalaci
2017.01.07., szombat [06:54]
https://m.avocatnet.ro/articol_43439/Cetățenii-vor-putea-plăti-pentru-cate-gunoaie-aruncă.html
6.
kalaci
2017.01.07., szombat [06:37]
mint ahogy alább domo is leírta ,a mostani szemét díj csak a szeméttermelést generálja .miért?mert meg van állapítva egy fix díj a család nagyságától függően és ha termelsz szemetet ,ha nem-ezt ki kell fizetni.ennek az a következménye ,hogyha már ki kell fizetni akkor tegyünk ki minêl több szemetet,mert ha fele szemetet termelünk akkor is teljes árat kell fizetnünk,tehát felét a semmiért fizetjük.
volna megoldás ,törvény is van (http://m.erdely.ma//kornyezetunk.php?id=204908&cim=a_kitett_szemet_mennyisege_alapjan_fogunk_fizetni,)de nem tudom miért nem alkalmazzák.amúgy ezt is meg lehetett volna említeni a fenti cikkben.
5.
B.U.É.K
2017.01.06., péntek [22:19]
....nekem csak annyi hisztizek a családnak hogy mindent a helyére hamár misére nem járunk erre jönnek a gyerekek egy auto szálitottam el szelektiv szemetet is mit értem el azzal a nagy dumával amit lenyomtam,lehet tudják az illetékesek németbe a nagy áruházak visszaváltják a müanyag palackokat--ez nem egyenlő azzal magass szinten kivetünk egy ujabb adot mert nálunk az egy igazi jo miniszter aki képes kiagyalni egy valamilyen adot
4.
tti
2017.01.06., péntek [20:03]
A leghatékonyabb elérhető megoldást vázolta fel, szerintem is vmi hasonlóban kellene gondolkodni
3.
nepnyuzas
2017.01.06., péntek [19:51]
Csak azt magyarazza mar el nekem valamelyik illetekes ur, hogy a rommagyarok a Simoni szocialistak miert privigalizalt fogyasztok?? Alig fizetnek valamit, de szemetelnek zsak szamra.........Ja magyarzzak mar el nekik hogy a szelektiv gyujtes nem azt jelenti hogy sz..... pelenka , doglot tyuk es soros uveg is van a csomagban
2.
Domo
2017.01.06., péntek [18:57]
A szemetet szelektíven gyűjtse az, akinek szüksége van rá. Az embereken így is duplán keresnek. Először főre számolva jól megfejik, majd a szelektíven gyűjtött hulladékukat értékesítik. Nem tudom miért érdekli őket, hogy hányan vannak egy családban? Az kellene érdekelje, hogy mennyi az elszállítandó szemét, és talán még az, hogy milyen fajta szemtét. Ha valaki gondosan, szelektíven gyűjti a szemetet, akkor azt illene meghonorálni. A fejlettebb országokban a szemétszállításra mennyiség szerint kell fizetni és az újrahasznosítható hulladékért fizetnek. Nálunk mikor lesz így?
Jelenleg az van, hogy ha már fizetek, akkor szemeteljek is. sőt minél többet, valamint minek válogassam szelektíven a szemetet, ha úgysem kapok érte semmit?
Ezen lehetne és kellene is változtatni.
1.
Szelektives
2017.01.06., péntek [18:24]
Hat volna ra megoldas h a muanyag PET palackokra ,Aluminium Soros Dobozokra Uvegre adot vessenek ki amit fizessen meg a vasarlo.de oldjak meg azt is h legyen gyujto pont ahova vissza tudjak vinni ezeket es azt a penzt amit pluszba kifizettek azt kapjak vissza. Igy mar a haztartasokba csak 3 felet kellene gyujteni . Muanyag foliak v muanyag talcak, papir es a haztartasi szemetet.
Hozzászólások14