Belföld
Külföld
HIRDETÉS

WHO: világjárvány szintjére lépett a koronavírus

MTI 2020. március 11., 19:15 utolsó módosítás: 2020. március 11., 19:40

Világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés - jelentette be Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben.

WHO: világjárvány szintjére lépett a koronavírus
galéria
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19” – közölte sajtótájékoztatóján Tedrosz Adamon Gebrejeszusz. Mint mondta,

a Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben.

A WHO főigazgatója rámutatott, hogy „mindannyian ugyanabban a csónakban ülünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk”. Hozzátette: nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy

minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét, ha észleli, kezeli, elkülöníti a fertőzötteket és végigköveti a fertőzések útját, mozgósítva egészségügyi személyzetét.

Kiemelte: határozott egészségügyi intézkedésekkel még mindig lehetséges csökkenteni az új fertőzések számát. Hangsúlyozta azt is, hogy az elkülönítésnek kell lennie a fő pillérnek a vírus terjedésének megakadályozása végett.

Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 118 ezret, a halálos áldozatok száma 4291.

A járvány 114 országot ért el. Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg Irán és Olaszország a legsúlyosabban érintett a járvány által sújtott országok közül, de más államok is nagyon hamar ugyanebbe a helyzetbe kerülhetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat