Belföld
Külföld

RMDSZ: elkezdődött a medvekárok kifizetése

Bíró Blanka 2019. december 04., 19:06 utolsó módosítás: 2019. december 04., 19:28
HIRDETÉS

A medvekárok kifizetésére elkülönített 3 millió lejből szerdán több mint 2 millió lejt utaltak át a károsultaknak – tájékoztat szerkesztőségünknek is elküldött hírlevelében az RMDSZ.

Mint írják, az idei költségvetés kiegészítésekor az RMDSZ azt kérte az új kormánytól, hogy pénzalapot különítsen el a több éve ki nem fizetett medvekárok rendezésére.

Ma (szerdán, szerk. megj.)

több mint kétmillió lejt utalt át a károsultaknak a medvekárok kifizetése céljából a környezetvédelmi tárca abból a 3 millió lejes alapból, amelyet a Szövetség kérésére jóváhagyott az idei költségvetés kiegészítésekor a kormány.

Az összegeket közvetlen módon utalja a szaktárca az érintetteknek. December 24-ig vállalta a kormány ennek a problémának a megoldását – tájékoztat az RMDSZ.

HIRDETÉS

Ígéretet tett a környezetvédelmi miniszter

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter a medveproblémákra panaszkodó háromszéki elöljáróknak korábban megígérte, hogy az új minisztériumi költségvetés-kiegészítésben 3 millió lejt különítenek el a vadkárokra, és még az idén kifizetik azokat. Kedden délután Fejér László Ödön, az RMDSZ háromszéki szenátora, Daragus Attila, Torja község polgármestere és Kiss Attila, a Katrosa Vadásztársaság elnöke keresték meg Bukarestben a minisztert. A felső-háromszéki küldöttség vaskos aktacsomókkal érkezett a tárcavezetőhöz, konkrét lépéseket sürgettek medve-ügyben.

Korábban egy bálványosi találkozón állapodtak meg, hogy fogadóórát kérnek a minisztertől, hogy hitelesen és szakmai érvekkel alátámasztva ecseteljék a helyzet súlyosságát. Az új miniszter a találkozón elmondta: ígéretéhez híven

előterjesztette az akciótervet, amely alapján könnyebben kaphatják meg a veszélyes nagyvadak kilövésére vagy áthelyezésére a jóváhagyást.

A küldöttség tagjai szerint, a miniszter kabinetje megoldást keres arra is, miként tudnának hatékony szabályzatrendszert kidolgozni, amely a lakosság biztonságát szavatolja.

A miniszter hozzáállása biztató. Olyan gyors és hatékony megoldásokat sikerült elérni, amelyek rövid- és hosszútávon is fenntarthatók, legyen szó a helyi hatóságok beavatkozásáról vagy az egészséges vadgazdálkodásról

– értékelte a találkozót Fejér László Ödön szenátor, hozzátéve, hogy reméli, tartják az ígéreteket. Daragus Attila és Kiss Attila is pozitívan értékelte a találkozót, de fenntartásokkal kezelték az ígéreteket, mondván, hogy akkor hiszik el igazán, amikor azok megjelennek a Hivatalos Közlönyben. A küldöttek egyetértettek abban, hogy fontos folytatni a tárgyalásokat, amíg sikerül megoldást találni az egyre veszélyesebb helyzetre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS