Felpörgetik az aláírásgyűjtést

Felpörgetik az aláírásgyűjtést

Fotó: Veres Nándor

Az ajándékba kapott idő is vészesen fogy: már csak néhány hét van hátra a nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezés „hosszabbításból”, amit Brüsszel adott a kezdeményező Székely Nemzeti Tanácsnak. Az aláírásgyűjtés igazi motorja, az Írdalá.hu mozgalom vezetője, Pesty László a héten a Székelyhon szerkesztőségében válaszolt kérdéseinkre.

Szüszer Róbert

2020. október 03., 22:232020. október 03., 22:23

2020. szeptember 30., 12:072020. szeptember 30., 12:07

– Hol tart most az aláírási kampány? Rövid idő alatt kellene rengeteg aláírás sok országból.

– Azt ígértem a magyar politikai vezetőknek, hogy egymillió helyett kétmilliót gyűjtünk november 7-re, illetve, hogy a hét helyett tíz országot ikszelünk ki. Egy picit sokan aggódnak, hogy öt hét van vissza és nem nagyon mozdul a digitális aláírófelület. Azzal tudom őket megnyugtatni, hogy Erdélyben, Felvidéken és Magyarországon is, illetve mindenhol az európai térképen, hogy nézzék meg a tavaszi grafikonokat. Öt héttel a május hetedikei határidő előtt ugyanúgy mozdulatlan volt a grafikon. Bízom benne, hogy előbb-utóbb megmozdul. Megmozdult tavasszal is, hátha most is megmozdul. Bizalmat kérek.

– Sikerült-e megmozgatni, elérni franciaországi vagy spanyolországi baszkokat, a katalánokról nem is beszélve. Vagy a balti államokban az orosz kisebbségét? Megannyi olyan nemzeti kisebbség van Európában, amelyek érintettek ebben a történetben.

– A lényeget fogtad meg! Annyi mindenki van, és annyi távoli kultúrát kell elérjünk a saját üzenetével, a saját nyelvén lehetőleg, ami marketingkommunikációs szempontból nagyon nehéz feladat. Négy hete, amikor a Google Display-kampányunkat elindítottuk, hét országba 22 nyelven kezdtünk el kommunikálni, 504 bannerrel jöttünk ki. Ez egy tesztidőszak, ebből nyilván kevesebb lesz később, csomót lecserélünk aszerint, hogy működik vagy nem működik, de hát pokoli nehéz. Mindenkinek lehetőleg a saját nyelvén és a saját szájíze szerint kell üzenni. Nem tudom itt Erdélyben mit gondolnak erről az egész kisebbségi kérdésről az emberek, de Magyarországon van egy olyan tévhit, hogy a székelységgel való foglalkozás, a határon túli magyarsággal való foglalkozás okán, ez egy jobboldali témafelvetés. Az elmúlt 30 évben valljuk be, ez az volt. A magyar politikai térben ezzel inkább a jobboldal foglalkozott. Európában ez teljesen másképp van, ott ez egy liberális felvetés. És ezt, mielőtt az ember nekiállna ezzel a kérdéssel érdemben foglalkozni, nem árt tudni. Elmennék odáig, hogy Spanyolországban, Katalóniában vagy Baszkföldön a Franco-diktatúra évtizedeinek hatására, amikor is a kisebbségekkel ez a jobboldalinak nevezhető rezsim nagyon csúnyán bánt, a baszkokban és a katalánokban kialakult egyfajta védekező mechanizmusként a baloldaliság. A mai napig, akik baszk vagy katalán függetlenségi törekvéseket dédelgetnek, és radikálisak, szeparatisták és fontos nekik a kisebbségi lét, és fontos az ő a megmaradásuk, azok bizony baloldali gondolkodok. Ezt azért hoztam fel, mert nagyon sok európai országban, ha nem is ennyire kemény, de hasonlóképpen van. Mielőtt kimész a közönség elé egy ilyen kampánnyal, pontosan tudnod kell, hogy miként gondolkoznak ezek az emberek, különben mellélősz.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

– Vannak visszajelzések ezekből a közegekből?

– Vannak, működik valamelyest a Google Display-kampányunk, de az áttörést nem ettől várom. A közösség média az egyik kulcs. Ahogy tavasszal is csináltuk a négy platformon, Twitteren, Youtube-on, Instagramon és Facebookon sokat hozhat. Számítok ugyanakkor az influeszerekre, őrájuk is szükség van. Mint ahogy a politikusokra is kismértékben, nagyobb mértékben művészekre, popsztárokra és sportolókra, színészekre és más celebritásokra, akik a közösségi médiás követőtáborukat, amely bizonyos esetekben több százezer embert jelent. Vagy ott van például az FC Barcelona labdarúgóklub katalán focistája, Gerard Piqué, akit 18 millióan követnek. Egy tudatos, radikálisan gondolkodó katalánról van szó, aki azzal is szokta froclizni a spanyol sajtót, hogy csak katalánul szólal meg a spanyol sajtótájékoztatókon. Ennek az embernek a feleségét, Shakirát 100 millióan követik a Facebookon. Rájuk speciel hat hónapja vadászunk, nem biztos, hogy összejön, de azért meséltem el ezt a példát, mert ez a zsáner, a gondolkozásnak ez az iránya, ami megszülheti a hét ország eredményes és gyors kipipálását, és ami megszülheti a Kárpát-medencében is a plusz egymilliót. Hiszen tavasszal is így csináltuk.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

– Az Írdalá.hu csapata besegített Soós Zoltán marosvásárhelyi független polgármesterjelölt (aki nyert is) kampányába is.

– Igen, az Írdalá.hu csapata egy nagyszerű megállapodást kötött, egy nagyon jó együttműködésünk van most egy érdekes csapattal, ez a gerilla.hu. Ez egy nagyon érdekes társaság, régóta ismerjük az ott dolgozókat, és az utóbbi időszakban nagyon eredményes együttműködés bontakozott ki, ők nagyon nagymértékben segítik az Írdalá.hu törekvéseit. Érkezett egy felkérés, hogy a marosvásárhelyi magyar jelölt, Soós Zoltán kapcsán próbáljuk meg bevonni Bölöni Lászlót. A kérésemre a gerilla.hu csapata csinált vele videoanyagokat. A forgatáshoz igénybe tudtuk venni a belga Gent labdarúgóklubjának a teljes stadionját. Készült magyar, illetve román nyelvű anyag is, úgy tudom, ezek nagyon működtek a webes felületeken.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

– Sokak számára nem egyértelmű, hogy miért kell hét országból támogatás szerezni, miért nem elég, ha az egymillió aláírás már összegyűlt három országból?

– Az európai jogszabály, ami ezt meghatározza, három dolgot mond: egy év alatt kell egymilliót csinálni hét országból. Egy megadott limitet kell teljesíteni. Ez a limit ez európai uniós tagállamként meg van szabva. Mondok két példát: Spanyolországban 40 ezer, Szlovéniában, amely jóval kisebb, hatezer. Amikor letelik a határidő, ránézünk a térképre, rámutatunk hét országra, ahol vagy megcsináltuk vagy nem. Ha megcsináltuk, érvényes. Ha nem tudunk hét ilyen országot mutatni, akkor elcsesztük.

– Ezért van tehát, hogy különböző nemzeti kisebbségeket igyekeztek bevonni.

– Igen, pontosan. A tavaszi hadjáratban a törvény által előírt hét országból, hármat sikerült kipipálnunk. Ez Románia, Magyarország és Szlovákia. Ebben a háromban megvolt a kellő aláírásszám. Nem volt érvényes május hetedikén a dolog, mert hogy négy ország még hiányzott. Amikor megkaptuk Brüsszeltől a hosszabbítást a koronavírus okán, akkor újra neki tudtunk állni a dolognak, nem olyan rég. Ugye, Brüsszel kapcsán vannak mindenféle pletykák, hogy az ilyen kezdeményezéseknél hiába érvényes a gyűjtés, jól lehúzzák a vécén később, egy-két éves távlatban. Én azt mondtam, hogy toljunk még rá még egymillió aláírást és hét ország helyett pipáljunk ki tízet, hogy ezzel növeljük a súlyát a a kezdeményezésnek Brüsszelben. Hátha a torkukon akad. Ezért ígértem már nyáron még egymilliót, összesen kettőt és hét helyett tíz országot, hogy a lobbi súlyát megnöveljem hosszútávon. Külön hangsúlyt fektetünk négy országra, Horvátországra, Szlovéniára, Svédországra és Litvániára. És picit parkolópályán, de azért odafigyelünk Spanyolországra, Lengyelországra, Olaszországra. Mindemellett még harmadik prioritásként fokozottan foglalkozunk Európa-szerte a német kisebbséggel, sok helyen vannak, és a balti oroszokkal úgy általában.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

– Hasonlóan átérzik a tétet, hogy ez nekik mért jó, teszem fel a baszkföldi San Sebastiánban, ahol egyébként teljesen jól elvannak?

– Valóban vannak olyan nemzeti régiók Európában, ahol nagyon jól elvannak, ahol a többségi társadalom és a kisebbség viszonya valóban rendezett és az életszínvonal is magas. Minél alacsonyabb az életszínvonal valahol, annál könnyebb mozgósítani egy kisebbséget, hiszen szociális problémái is vannak, amely összefügg ezzel a többségi kisebbségi problematikával. De elképesztő problémák vannak a művelt nyugaton is, az EU számos tagállamában küzdenek a kisebbségek hasonló problémákkal, mint a székelyek. Két példát mondanék: a baltikumi oroszok jelentős része oly mértékben diszkriminált, hogy nem is rendelkezik állampolgársággal, tehát a balti államok nagyon súlyosan sújtják az oroszokat. Furcsa az ő státuszuk, igazából nem is orosz állampolgárok, de nem is lett, észt és litván állampolgárok, valami köztes státuszuk van, emiatt nem írhatják alá a kezdeményezést, mert nincs uniós állampolgárságuk. Tehát ott egy nagyon súlyos jogfosztás van. Másik példa: Katalóniában kilenc politikai vezető van börtönben pusztán politikai megfontolásból. Ezek ugyanolyan politikai foglyok, mint Beke meg Szőcs. Azzal a különbséggel, hogy még azzal sem fáradtak a politikai hatóságok, hogy valami különösebb köztörvényes bűnt próbáljanak rájuk varrni, egyszerűen lázítás a vád, kilenc-tíz éveket kaptak, és semmi esélyük, hogy szabaduljanak. A fantasztikus, több évszázados civil fejlődésen átesett európai társadalmakban legalább olyan súlyos problémák vannak, mint itt.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 18., vasárnap

5,5 millió lejnyi bírságözön, közel ezer bevont jogosítvány

Az elmúlt 24 órában a rendőrök és a csendőrök összesen 4172 bevetésen vettek rész, 13 393 szabálysértést állapítottak meg, és mintegy 5,5 millió lej értékben szabtak ki bírságot – számolt be vasárnap a belügyminisztérium.

5,5 millió lejnyi bírságözön, közel ezer bevont jogosítvány
2024. február 18., vasárnap

Gasztrokalandok az egyetlen székely alapítású főváros környékén

A fenti cím részben megtévesztő lehet, ugyanis Moldova Köztársaság fővárosának (Kisinyov) székely eredete vitatott, másrészt Bukarest kapcsán is olvastam már olyat, hogy létét elődeinknek köszönheti.

Gasztrokalandok az egyetlen székely alapítású főváros környékén
2024. február 17., szombat

Több mint húszszázalékos létszámhiány van a csendőrségnél

Az Országos Csendőrfőfelügyelőség 22 százalékos létszámhiánnyal küzd – jelentette ki egy szombati sajtóeseményen az intézmény közrendvédelmi igazgatóságának vezetője.

Több mint húszszázalékos létszámhiány van a csendőrségnél
2024. február 17., szombat

Orbán szerint a parlamenti ülésszak kezdetén ratifikálhatják Svédország NATO-csatlakozását

A parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását – közölte szombaton, Budapesten tartott évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán szerint a parlamenti ülésszak kezdetén ratifikálhatják Svédország NATO-csatlakozását
2024. február 17., szombat

A zöldenergiáé a jövő Orbán Viktor szerint

A jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni – jelentette ki a miniszterelnök szombati, évértékelő beszédében. Ugyanakkor szerinte a 2023-as extra nehéz évből sikerült „ép bőrrel kikecmeregni”.

A zöldenergiáé a jövő Orbán Viktor szerint
2024. február 17., szombat

Orbán: helyes volt a lemondás a kegyelmi ügyben

A gyermekek bántalmazása esetén kegyelemnek helye nincs, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

Orbán: helyes volt a lemondás a kegyelmi ügyben
2024. február 17., szombat

Nem sikerült közös nevezőre jutni a PSD-PNL koalícióban a választások összevonásáról

Nem sikerült közös nevezőre jutni a koalícióban a választások megszervezését illetően – közölte Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője. Ezt támasztotta alá Mihai Tudose, a PSD EP-képviselő nyilatkozata is.

Nem sikerült közös nevezőre jutni a PSD-PNL koalícióban a választások összevonásáról
2024. február 17., szombat

Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben

Gondolta volna, hogy például a híres havasalföldi uralkodó, Mircea cel Bătrân legalább annyira tekinthető magyarnak, mint románnak? És ezt már román sajtó is kezdi beismerni. Legalábbis az Adevarul.ro portál minapi cikkében ezekről is olvashatunk.

Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben
Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben
2024. február 17., szombat

Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben

2024. február 16., péntek

Újabb 250 lejt utal a kormány a szociális kártyák tulajdonosainak

Az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium (MIPE) pénteken elkezdi az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető 250 lejes támogatás utalását a szociális kártyákra.

Újabb 250 lejt utal a kormány a szociális kártyák tulajdonosainak
2024. február 16., péntek

Több határátkelőnél is külön forgalmi sávokat alakítottak ki az EU-ban bejegyzett teherautóknak

Az ország több közúti határátkelőjénél már külön forgalmi sávokon zajlik az Európai Unióban bejegyzett tehergépkocsik ellenőrzése – jelentette be a pénteki kormányülésen Marcel Ciolacu.

Több határátkelőnél is külön forgalmi sávokat alakítottak ki az EU-ban bejegyzett teherautóknak
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM