Belföld
Külföld

Az Élősködők tarolt – az Oscar-díjak történetében először lett idegen nyelvű a legjobb film

Tamás Attila 2020. február 10., 08:06 utolsó módosítás: 2020. február 10., 08:19

Nagy meglepetésre az Élősködők (Parasite) kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán. A dél-koreai Bong Joon-Ho (Pong Dzsunho) filmje ráadásul úgy diadalmaskodott, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategórájában is megkapta az aranyszobrot.

Az Élősködők tarolt – az Oscar-díjak történetében először lett idegen nyelvű a legjobb film
galéria
Az Élősködők stábja. Az idegen nyelvű film kategória mellett a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is vitték Fotó: Getty Images/Oscars

A díjra jelölt színészek között nem történt meglepetés, a négy legesélyesebbnek tartott színész kapta az elismerést, így a legjobb férfi főszereplő kategóriában Joaquin Phoenix győzött a Jokerben nyújtott szerepéért, a legjobb női főszereplő pedig Renée Zellweger lett Judy Garland megformálásáért a Judy című filmben. A legjobb férfi mellékszereplőnek Brad Pittet választották az Amerikai Filmakadémia tagjai, így Pitt megkapta élete első színészi oscarját. A legjobb női mellékszereplő a toronymagas esélyes Laura Dern lett, a Házassági történetben nyújtott alakításáért.

Bong Joon-Ho lett a legjobb rendező Fotó: Getty Images/Oscars

A legjobb rendező oscarját szintén a dél-koreai Bong Joon-Ho kapta, olyan rendezők elől happolva el a díjat, mint Martin Scorsese, Sam Mendes és Quentin Tarantino. Az Élősködők kapta ugyanakkor a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismerést, míg a legjobb adaptált forgatókönyv díját az új-zélandi Taika Waititi vihette haza a Jojo Nyuszi forgatókönyvéért.

A legjobb operatőr Roger Deakins lett az 1917 című, első világháborús dráma fényképezéséért, míg a legjobb vágásért járó Oscart az Aszfalt királyai vágói, Andrew Buckland és Michael McCusker kapták.

A legjobb díszlet Oscar-díját a Volt egyszer egy Hollywood... , míg a legjobb kosztümét a Kisasszonyoknak ítélte oda az Amerikai Filmakadémia, a smink és haj kategóriában pedig a Botrány került ki győztesen.

Brad Pitt megkapta élete első színészi oscarját Fotó: Getty Images/Oscars

A legjobb filmzene Oscar-díját az izlandi Hildur Guðnadóttir kapta a Joker zenéért, míg a legjobb dal kategóriában a Elton John és Bernie Tauphin vihették haza az aranyszobrocskát a Rocketman I'm Gonna Love Me Again című daláért.

A hangvágás kategóriában a Ford v Ferrari, míg a legjobb hangkeverésében az 1917 alkotói győztek, a legjobb vizuális effektek kategóriában pedig szintén az 1917 bizonyult a legjobbnak, leigázva Az ír, a Bosszúállók: Végjáték, a kilencedik Star Wars rész és az Oroszlánkirály vizuális effektekért felelős stábjait.

Laura Dern volt a legesélyesebb a női mellékszereplő kategóriában, amit sikerült díjra váltania Fotó: Getty Images/Oscars

A legjobb dokumentumfilmnek az American Factoryt választották, míg a legjobb rövid dokumentumfilm a Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl) című alkotás lett a filmakadémia döntése alapján.

Az animációs kategóriában a Toy Story negyedik része gazdagodott Oscar-díjjal, míg a legjobb animációs rövidfilm a Hair Love lett, a legjobb rövidfilm díját pedig a The Neighbors' Window alkotója vihette haza.

A díjazottak teljes listáját ide kattintva lehet megnézni.

A legjobb operatőr idén is Roger Deakins lett Fotó: Getty Images/Oscars

Az gála meglepetés-fellépője Eminem volt, aki a 2002-es 8 mérföld című filmje Oscar-díjas betétdalát a Lose Yourselfet adta elő. A gálán ugyanakkor megemlékeztek az elmúlt évben elhunyt filmes alkotókról, köztük az Oscar-díjas Mindenki produceréről, Udvardy Annáról. Az összeállítás alatt Billie Eilish a Yesterday című Beatles-számot énekelte.

Taika Waititi a legjobb adaptált forgatókönyvért vihetett haza Oscar-díjat Fotó: Getty Images/Oscars

Múzeumot nyit az Amerikai Filmakadémia

Az idei Oscar-gálán egy bejelentés is történt, Tom Hanks filmszínész ugyanis elmondta, hogy december 14-én nyílik meg az Amerikai Filmakadémia múzeuma Hollywoodban. Ahogy az MTI is írja, a 28 ezer négyzetméteres Academy Museum of Motion Pictures gyűjteményében több mint 12 millió fotó, 190 ezer film és videó, 80 ezer forgatókönyv és több mint 60 ezer filmplakát szerepel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat