HIRDETÉS

Átvette Kovács Piroska az Europa Nostra-díjat

2012. június 02., 16:58 utolsó módosítás: 2012. június 03., 13:26

A 2012-es Europa Nostra-díjak hat nagydíjának egyikével tüntette ki Kovács Piroskát, a máréfalvi KŐLIK Hagyományőrző Művelődési Egyesület alapítóját az Európai Bizottság és az Europa Nostra június 1-jén Lisszabonban.

 

Székelyföldet, Hargita megyét ünnepelte Európa június 1-jén este Lisszabonban. Hargita Megye Tanácsa felterjesztése nyomán a máréfalvi Kovács Piroska a 2012-es Europa Nostra Díjak Európa kulturális örökségvédelméhez való kiemelkedő hozzájárulás kategóriájának győztese. A díjat a lisszaboni Jerónimos kolostorban szervezett péntek esti ünnepségen adták át Kovács Piroskának, a „székely kapuk őrzőjének\" a Székelyföld népművészeti örökségének kutatásában és megőrzésében végzett kiemelkedő tevékenységéért.

A márciusban kihirdetett 28 Europa Nostra-díj nyertese közül a június 1-jei díjkiosztó ünnepségen választották ki a hat fődíjast, egyikük Kovács Piroska. Az Európa kulturális örökségvédelméhez való kiemelkedő hozzájárulás kategóriája győztesének, a máréfalvi 80 éves nyugalmazott pedagógusnak, népművelőnek, néprajzi gyűjtőnek a helyi történelem és örökségvédelem területén végzett tevékenységét az év legkiemelkedőbb örökségvédelmi megvalósításaként ismeri el az Európai Unió.

Székely kapukon át Európába
Kovács Piroska máréfalvi nyugalmazott tanárt, néprajzkutatót az örökségvédelem területén végzett elkötelezett munkájáért Europa Nostra-díjjal tüntette ki az Európai Bizottság.

A díjazottat Borboly Csaba elnök kísérte el a lisszaboni díjátadásra. Az elöljáró szerint Európa figyelmének a középpontjába került Székelyföld, Hargita megye. „Sajátos kulturális értékekkel rendelkezünk, a székely kapu mint szimbólum Európa egyik féltett kincse, amelyet, mint bebizonyosodott, összefogással, odafigyeléssel meg tudunk védeni. Ez a díj is bizonyítja, hogy Székelyföld létezését nem lehet letagadni. Székely kapuk léteznek, Székelyföld létezik, és a Székelyföldért tevékenykedők Európa büszkeségei, eredményeinket egész Európában elismerik. Kovács Piroskán keresztül egész Székelyföldet díjazza Európa\" – nyilatkozta egyebek mellett Borboly.

Kovács Piroska székely ruhában, máréfalvi viseletben, szerényen és boldogan vette át a 10.000 euró értékű juttatással járó Europa Nostra nagydíjat. A zsűri tagjai elismeréssel nyilatkoztak Piroska néni munkásságáról, a közönség hangos „Bravó!\"-val ünnepelte az udvarhelyszéki Máréfalva szülöttét. „Rendkívüli érzés és nagyon-nagy megtiszteltetés ez a díj. Boldog vagyok. A díjátadó ünnepség felemelő pillanataiban azt éreztem, hogy jó lenne, ha az otthon maradott székely kapuk tulajdonosai, kapufaragók, kapuállító falvaink közössége is velem együtt érezné, hogy ennek a sajátosan ránk jellemző népi értéknek igenis, helye van Európában, Európa hagyományos kultúrájában. Ez alkalommal Európa ránk figyelt, a székely kapu megkapta méltó helyét Európa kulturális palettáján. Ez további munkára ösztönöz\" – nyilatkozta a díjátadót követően Kovács Piroska, számolt be Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS