Vita alakult ki a Gyergyói Hoki Klub anyagi támogatása körül

Vita alakult ki a Gyergyói Hoki Klub anyagi támogatása körül

Edzésen a Gyergyói Hoki Klub jégkorongozói

Fotó: GYHK

Nem támogatja a Gyergyói Hoki Klubot a helyi önkormányzat. De igen, sőt! A sajtó a hibás. Röviden ennyi a GYHK és a gyergyószentmiklósi önkormányzat közötti vita lényege. Valójában van néhány részlet, amelyek azért nem ennyire egyértelműek.

Szüszer Róbert

2021. augusztus 19., 12:052021. augusztus 19., 12:05

A hokiklub kedden közleményben adott hangot felháborodásának, amiért Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere azt nyilatkozta egy nappal korábban, hogy az idén a város nem támogatja a sportszervezetet. A klub Facebook-oldalán közzétett dokumentum rövid idő alatt heves reakciókat váltott ki a hozzászólókból. Az RMDSZ gyergyószentmiklósi szervezete a helyi képviselő-testület szövetségi frakciója és a polgármester, valamint az alpolgármester nevében szerdán ugyancsak az említett közösségi oldalon szögezi le, hogy lesz támogatás, az ellenkezőjét állító sajtóhírt pedig nem kommentálja.

A polgármester a saját oldalán hasonlóképpen kiáll amellett, hogy a hokiklubot támogatni fogják, egyben sajnálja, hogy a félretájékoztatták a gyergyószentmiklósiakat. Aztán némi fáziskéséssel a helyi Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szervezete is közzétette szerdán délután – hol máshol, mint a Facebookon – a frakciója állásfoglalását. Kemény hangvételű, meg kell adni, furcsa is lenne, ha nem az volna, hiszen az ellenzéki szerepet töltik be. Mondhatnánk, hogy happy end, Hajrá, Gyergyó! Jöhet a függöny. Csakhogy

ez egy klasszikus székelyföldi történet, amelyben mindenkinek igaza van, de csak szerre. Majdnem.

Kezdjük az elején: a polgármester hétfőn egy sajtóeseményen, a VSK ideiglenes vezetőjének bemutatásán, újságírói kérdésre reagálva jelentette ki, hogy a GYHK az elmúlt három évben de minimis-támogatást kapott a várostól összesen közel egymillió lej értékben, ez azonban lejárt, így az idén nem kap egy lejt sem. Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a jövőben – ezt jelezte a sajtó.

korábban írtuk

Ideiglenesen Kercsó Zoltán vette át a Gyergyói VSK vezetését
Ideiglenesen Kercsó Zoltán vette át a Gyergyói VSK vezetését

Kercsó Zoltán személyében új vezetője van a Gyergyószentmiklósi Városi Sportklubnak (VSK). Nagy tervekkel lát hozzá a feladathoz: a városi sportlétesítmények ügykezelése mellett számos rendezvényt szervezne.

A részletesség kedvéért meg kell említeni, hogy az elöljáró a jövővel kapcsolatosan elmondta, keresik a lehetőséget a támogatások további folyósítására, ám annak tárgyalási feltételei lesznek, ám most még túlságosan képlékeny a helyzet. Nem lehet például azt sem tudni, hogy a magyar és a román jégkorongszövetségek közötti nézeteltéréseket miként lehet elsimítani, egyáltalán lesz-e közös hokibajnokság.

A GYHK „az idén nem lesz támogatás”-tól pöccent be és fejezte ki nemtetszését. Itt van az anyag teljes terjedelmében:

„Megdöbbenéssel olvastuk a sajtóban Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere közlését, miszerint a Gyergyói Hoki Klub idén nem kap támogatást a várostól.

Fájdalmas, hogy az új városvezetés így viszonyul a jégkorongcsapathoz, amely nem magánembereké, hanem egész Gyergyószéké, és nyilván Gyergyószentmiklósé is. A térség sportjának zászlóshajója, amelyért sok ezer ember szurkol és összeköti a gyergyóiakat akárhol is éljenek a világban.

Szomorú, hogy ezt a közösségi értéket ennyire méltatlanul kezeli a város vezetése.

A polgármester állítása szerint az elmúlt 3 évben 1 millió lejt kapott Gyergyószentmiklós önkormányzatától támogatásként a GYHK. Ezt meg kell cáfolnunk: az elmúlt 3 évben évente 310 ezer, összesen 930 ezer lejjel támogatott a város. Ezt tisztelettel ezúton is megköszönjük, elfogadjuk, hogy erre volt lehetőség.

Az összeg nagy részét felszerelések beszerzésére fordítottuk, a többiből mérkőzések rendezési költségeit fedeztük.

Idén is számítottunk bizonyos mértékű hozzájárulásra, de a városvezetéshez még márciusban benyújtott levelünkre választ sem kaptunk.

Tudni kell, hogy a múlt években nem csak kaptunk támogatást, hanem nem keveset adunk is a városnak.

Tájékoztatni szeretnénk úgy az önkormányzatot, mint a közvéleményt arról, hogy csak a GYHK első szezonjában 590 ezer lejt költöttünk a jégcsarnokra, azért, hogy ez alkalmas legyen az Erste Liga fogadására. Az ott végzett javítások, fejlesztések révén a város tulajdona gyarapodott.

Nem kis erőfeszítéseket teszünk a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával közösen, hogy a nehéz helyzetben lévő Sportiskolától az utánpótlás nevelés feladatait, finanszírozását átvállaljuk. Két éve szerződtettük Peter Bolin svéd jégkorong szakedzőt, aki a város és egész Gyergyószék utánpótlásának fejlesztését irányítja, és ennek a költségeit szintén a GYHK fedezi. Ettől a szezontól pedig további komoly összegeket fordítunk arra, hogy a térség nemzeti sportjának minél magasabb szintű utánpótlása, jövője legyen.

A Gyergyói Hoki Klub éves költségvetése 1,3 millió euró, amelynek 5 százalékát adta a múlt években a város, és 1 százalékot jelent még a helyi, gyergyószéki cégek támogatása évente. Vannak olyan jégkorongcsapatok az országban, ahol csaknem teljes egészében az illető város önkormányzata a finanszírozó. Gyergyószentmiklós pedig ezt a kis hozzájárulást is megvonja, amivel azt fejezné ki, hogy ha lehetőségei korlátozottak is, de fontos a városnak ez a sport, ez a csapat.

A GYHK az elmúlt években egy ezüstöt szerzett a Románia Kupán, bronzot az Erste Ligában, ami korábban 70 éven át elérhetetlen volt. Ezzel a városnak és egész Gyergyónak szereztünk örömet, büszkeséget.

Sajnáljuk, hogy ezt kapjuk cserébe.

Leszögezzük: a polgármester döntése semmiképpen sem tántorít el attól, hogy tovább folytassuk a munkánkat a kitűzött célok eléréséért. A Gyergyói Hoki Klub csapata számára ugyanúgy biztosítjuk a szükséges anyagi hátteret és ahogy eddig, vagy még magasabb szinten, méltón fogjuk képviselni az egész gyergyói régiót, büszkévé tenni a szurkolóinkat, gyergyóiakat.

Hajrá Gyergyó!

A Gyergyói Hoki Klub vezetősége”

Amint az elég hevesnek sikeredett reakcióból kiderül,

a klubnak nem annyira az összeg, hanem maga a gesztus fáj igazából. És még az is ott van benne, hogy március óta vártak valamilyen válaszra.

Amit most kaptak meg, amikor a kommentelők felhördültek.

Íme itt az helyi tanács RMDSZ-frakciójának válaszközleménye, amelyben mindenkit biztosít arról, hogy márpedig a hokiklub mellett áll a testület, ez nem is kérdéses.

„EGYSÉGESEN TÁMOGATJUK A GYERGYÓI HOKI KLUB CSAPATÁT!

A Gyergyószentmiklósi RMDSZ önkormányzati frakciója, polgármestere és alpolgármestere szeretne mindenkit tájékoztatni arról, hogy a Gyergyói Hoki Klubot eddig is és a jövőben is támogatni fogja! Ez az RMDSZ frakció, polgármester és alpolgármester számára sohasem volt kérdés, a választások alkalmával vállalt programunk része is. Meggyőződésünk, hogy Gyergyószentmiklós Önkormányzata párthovatartozástól függetlenül a csapat mellett kell legyen!

A csapat támogatásával kapcsolatban az éves költségvetési vita alkalmával az a döntés született a frakcióban, hogy az év folyamán egyeztetünk a menedzsmenttel és megkeressük a támogatás törvényes módját. Tudjuk, hogy az eddigi keretszerződés lejárt, ezért új támogatási keretszerződésre lesz szükség. A keretszerződés mellé pedig a szükséges pénzügyi alapokat is oda kell rendelni. Az újságban megjelent cikket, amiben nem teljes információk szerepelnek, nem kívánjuk kommentálni.

Mivel a város költségvetése kapcsán a döntéseket a képviselő-testület hivatott meghozni és az RMDSZ frakció többségben van ezen testületben, az elkövetkezőkben a Gyergyószentmiklósi RMDSZ önkormányzati frakciója, polgármestere és alpolgármestere előterjeszti és megszavazza azt a támogatási formát, amivel törvényesen továbbra is a csapat mellett lehetünk.

Hajrá, Gyergyó!

RMDSZ frakció, Gyergyószentmiklós”

Ez a dokumentum egyértelműen jelzi, hogy a frakció, a polgármester és az alpolgármester teljes mellszélességgel áll a hokiklub mellett, keresik a megoldást.

Csergő Tibor polgármester sokkal tömörebben fejtette ki álláspontját a közösségi oldalán.

„Támogatjuk a helyi sportot!

Különösen fontos számunkra a gyergyói jégkorong.

Szó nincs arról, hogy a Gyergyói Hoki Klubnak ne biztosítanánk lehetőségeinkhez mérten az anyagiakat!

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy félretájékoztatják ebben a témában a gyergyószentmiklósiakat!

Hajrá Gyergyó!”

A két válasz, azaz

a helyi RMDSZ és a polgármester közleményében van két fontos hasonlóság.

Az egyik: eltolják maguktól a felelősséget abban az értelemben, hogy a támogatás kérdése egyáltalán miért csak most, augusztus közepén került terítékre. Mintha a hétfői sajtótájékoztatón nem hangzott volna el, hogy az idén nem lesz pénz. A másik hasonlóság: mindkettő óvatosan fogalmaz a támogatási lehetőséggel kapcsolatosan. Ezt a két dolgot egy kicsit járjuk körbe!

A polgármester hétfői bejelentése, miszerint az idén nem kap pénzt a hokiklub, illetve hogy a jövő sem világos, az egy teljesen korrekt és felelős közlés volt. Még akkor is, ha az sokaknak nem tetszett. Csergő Tibor nem állított volna igazat, ha mást mond. Ugyanis

közpénzből profi versenysportot támogatni egyáltalán nem egyszerű.

Nem véletlenül említette, hogy a hároméves de minimis-támogatás lejárt. Erről az kell tudni, hogy ez egy olyan finanszírozási forma, amit nagyon szigorú feltételek mellett lehet folyósítani, legtöbb pont három évig. Arra nem nagyon akad megoldás, hogy csak úgy simán megint leszerződjenek egy ugyanilyen megoldásra. A profi sport állami támogatását árgus szemekkel figyeli egy csomó hatóság, ezt a témakört egyébként különböző európai normák is szabályozzák. Irtó kellemetlen következményei lehetnek, ha bármilyen összeget vissza kell téríteni a kasszába. Például a Real Madrid is ráfizetett már egy cseles, minden mögé elrejtett állami finanszírozásra.

Szóval, a helyi önkormányzat nincs könnyű helyzetben, amikor éppen a GYHK támogatásáról agyal. Egészen más dolog amatőr sportszervezeteket, illetve sportrendezvényeket finanszírozni részben vagy egészben. A profi sport esetében viszont sok a megkötés. Persze, vannak lehetőségek, amelyek azonban nem kis felelősséget követelnek.    

Abban egyébként mind a helyi RMDSZ-nek, mind pedig a polgármesternek igaza van, hogy a sajtó nem tájékoztatott minden részletre kiterjedően. Ez a történet valóban megért volna egy külön háttércikket már korábban. Csak

éppen nem volt híre se annak, hogy mi a helyzet a sporttámogatásokkal Gyergyószentmiklóson, hiszen csak most derült ki.

És itt van még az EMSZ, amely bekapcsolódott a vitába, és odamondogatva fejti ki álláspontját.

„Megdöbbenve olvastuk a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a GYHK támogatása, nem támogatása kapcsán. Megdöbbenve, de cseppet sem csodálkozva. Mára teljes lett a fejetlenség, nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb, miközben a polgármester azt mondja nem lesz támogatás az RMDSZ frakció azt mondja lesz, nem lehet eligazodni, eluralkodott a káosz. Az ember nem tudja már eldönteni, hogy ki mond igazat és ki füllent. Elhatárolódunk a döntésétől, nem értünk egyet az önkényes intézkedéssel.

Az önkormányzati képviselő-testületen belül április óta tart a huzavona a városban működő sportegyesületek támogatása kapcsán. Az eddigi, jól bevált gyakorlatot felrúgva, új támogatási módot ötöltek ki a „szakértő” városvezetők, ez azonban nem megfelelő, nem kivitelezhető, mondjuk ki: a támogatási rendszer megbukott Gyergyószentmiklóson!

Többször volt egyeztetés arról, hogy az új procedúra ezer sebből vérzik, kivitelezhetetlen, nem törvényes, korlátoltak a lehetőségek, még testületi ülésen jegyzőkönyvbe is vettük, kérve a többségi frakció közbenjárását, hogy segítsenek jobb belátásra bírni a polgármester urat, hogy legalább idén, a korlátozások miatt egyszerűsítsük a támogatási folyamatot. Mindhiába! Mi ennek az oka? A hozzá nem értés, az emberi ego, az önkényesség. Most ott tartunk, hogy a jégkorong mellett semmilyen sportág – legyen az foci, hoki vagy sakk – nem, vagy csak kevés támogatást kap.

Ugyanez a hanyagság, nemtörődömség tapasztalható a civil szervezetek támogatása terén is. Az elmúlt húsz évben Gyergyószentmiklós nem élt meg még olyat, hogy a civil szervezetek, a sportegyesületek ne kapjanak önkormányzati támogatást. Most a kultúra fog következni?!

Elszomorító az ilyesfajta magatartás, lassan be kell látnunk, hogy Gyergyószentmiklós legfőbb problémája az „új városvezetés” lett, élén a polgármesterrel.”

Nos, van itt feljebb néhány durva hangvételű megállapítás, de hát ezen nem kell csodálkozni, ellenzéki beszólogatásokról van szó. Viszont az akár még vitatható tartalmú vagy stílusú kijelentések között is ordít, hogy

április óta megy a meccs.

Így ezzel együtt viszont már jobban érhető, hogy az RMDSZ közleményének első mondatát miért fogalmazták meg úgy, ahogy. Idézzük csak fel: „A Gyergyószentmiklósi RMDSZ önkormányzati frakciója, polgármestere és alpolgármestere szeretne mindenkit tájékoztatni arról, hogy a Gyergyói Hoki Klubot eddig is és a jövőben is támogatni fogja!” Teljesen világos, hogy a megfontoltan összerakott szövegben miért szerepel „eddig” és „jövőben”. Nem lehet tehát véletlen, hogy a „most” nincs benne.

Ez az egész kellemetlen történet elkerülhető lett volna, ha a felek nem a Facebookon nyitnak frontot, hanem egymás között megbeszélik idejében, majd együtt előállnak, hogy az van, hogy.

1 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 99. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 99. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
2022. március 21., hétfő

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen

Vajdaság és Felvidék után most Erdélyben szerveznek Magyar Digitális Napokat a Digitális Jólét program keretén belül. A március 24-25-én Marosvásárhelyen zajló konferencia egyik célja, hogy beszéljenek a különböző szektorok digitalizációjáról.

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen
2022. március 21., hétfő

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen

Gyermeke elrablását jelentette egy székelyudvarhelyi férfi a 112-es segélyhívó számon szombaton, azonban mint kiderült, a gyermek végig otthon volt biztonságban. Az apa még egy feliratot is festett a ház falára – adja hírül a Hargita megyei rendőrség.

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

Lángra kapott a tarló hétfőn az Illyefalva községhez tartozó Aldoboly közelében, a házak is veszélybe kerültek.

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

2022. március 21., hétfő

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen

Március 21-e nem csak a csillagászati tavasz kezdetét jelenti, hanem a Down-szindrómások világnapja is.

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM