Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Ünnepi köntösbe öltöznek a székelyföldi városok

Iszlai Katalin 2019. november 27., 11:14

A legtöbb székelyföldi városban december elsején, advent első vasárnapján kapcsolják fel a díszkivilágítást, kivéve Marosvásárhelyen, ahol december ötödikéig kell erre várniuk a lakóknak. Az eltérő időpontok mellett az is változó, hogy az egyes önkormányzatok mennyit fordítottak a városok díszítésére: az összegek nullától 160 ezer lejig terjedő skálán mozognak.

Ünnepi köntösbe öltöznek a székelyföldi városok
galéria
Marosvásárhelyen december 5-én kapcsolják fel a karácsonyi díszeket Fotó: Haáz Vince

Van, ahol bővítik a díszkivilágítást, máshol csak szerették volna, megint máshol pedig elégedettek a tavalyi formával, így nem tartják fontosnak az újítást – eltérően kezelik a karácsonyi készülődést a székelyföldi városokban,

a legfontosabb elemet, a karácsonyfát azonban már minden önkormányzat beszerezte.

Meglepni a városlakókat

A környezettudatosság és a meglepetés a karácsonyi készülődés két fő eleme Sepsiszentgyörgyön. Barta Mónika, a városháza munkatársa érdeklődésünkre elmondta: az elemek kihelyezésével már végeztek, mindegyik városnegyedet feldíszítették, a hangsúlyt pedig a központra helyezték. Hozzátette:

az újrahasznosítás érdekében a már meglévő díszeket minden évben újra felhasználják, emellett azonban meglepetést is szeretnének okozni a lakóknak, így törekszenek a bővítésre is.

Idén az 1918. December 1. utcában helyeztek ki új elemeket, illetve egy tavaly bevezetett ötletet is újraterveztek. Akkor a főtéren lehetett kerékpározva karácsonyi fényeket gyújtani: az ott kihelyezett geodóm fényeit egy háromszemélyes tandembicikli generálta. A nagy népszerűségnek örvendő elemet idén más helyszínen próbálhatják ki az érdeklődők:

a tandembicikli az Erzsébet-parkban, a tó mellett kap helyet, és egy fa ágait világíthatják meg általa a tekerők.

Fotó: Haáz Vince

Barta Mónika azt is elárulta, mintegy 700 díszítőelemet helyeztek ki a városban, ezeket december elsején, advent első vasárnapján kapcsolják fel. A város karácsonyfája is ekkor borul ünnepi fénybe, itt azonban érdemes megemlíteni, hogy

a kovásznai megyeszékhelyen nem vágott fenyőt állítanak, hanem évek óta a központi park egyik fenyőfáját díszítik fel.

Ezt a környezettudatos szemléletmódot idén a karácsonyi vásárra is kiterjesztették, amelyen az árusok csak biológiailag lebomló edényekbe és poharakba árusíthatják portékáikat. A városban továbbá két adventi koszorút is elhelyeznek a központban és a vasútállomás közelében lévő körforgalomban. Azt is megtudtuk:

Sepsiszentgyörgy önkormányzata 160 ezer lejt költött ebben az évben a díszkivilágításra.

Kisebb újítások

Gyergyószentmiklóson kisebb újításokra számíthatnak a helybéliek Darvas Magdolna, a városháza külkapcsolati és kulturális referensének elmondása alapján. Idén is a Szabadság tér és a város főútvonalai borulnak ünnepi fénybe, az adventi koszorú azonban új helyszínre kerül.

A koszorú korábbi helyére, a Nicolae Bălcescu, a Kárpátok utca és a Gyilkostó sugárút kereszteződésében lévő körforgalomba ezúttal egy öt méter magas fenyőfát helyeznek el, az adventi koszorú pedig átkerül a Szabadság térre.

Szintén újdonság, hogy a Kossuth Lajos, a Márton Áron és a Gábor Áron utcákban lévő villanyoszlopokra idén fényhálók kerülnek. Darvas Magdolna arra is kitért, hogy már hozzáláttak a díszkivilágítás elemeinek felszereléséhez, az ünnepi fények felkapcsolását pedig december elsején, az első adventi gyertya meggyújtásával párhuzamosan tartják.

Csíkszeredában is felállították a város karácsonyfáját Fotó: Csík-Info/Facebook

Úgy jó, ahogy van

Csíkszeredában is elkezdték már az ünnepi díszkivilágítás elemeinek felszerelését. Mint Füleki Zoltán alpolgármestertől megtudtuk, a tavalyi jelentős újítások után idén már nem szerették volna tovább bővíteni a díszítést, mivel meglátása szerint ebben a formában ízléses és látványos a megyeszékhely ünnepi „öltözéke”. Így a korábbi évekhez hasonlóan

a Kossuth Lajos utcában, a Vár téren, a központi parkban, a Szabadság téren és a városközpontban (Petőfi Sándor utca, Majláth Gusztáv Károly tér, promenád) helyeznek ki fényfüzéreket.

Emellett a tavalyhoz hasonlóan kivilágítják a Testvériség sugárutat, illetve a város Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Gyergyószentmiklós és Csíkszentlélek felőli kijáratait is. A város karácsonyfáját és az adventi koszorút ezúttal is a Majláth Gusztáv Károly tér és a Petőfi Sándor utca találkozásánál állították fel kedden délután. Az alpolgármester elmondása szerint

a fenyőfát egy magánszemély ajánlotta fel, a koszorú elkészítéséhez szükséges fenyőágakat pedig a Csíkzsögödi Közbirtokosság biztosítja.

Ezek mellett a tavalyhoz hasonlóan a Csíki Mozi teraszán egy adventi naptárt is elhelyeznek. Az ünnepi díszvilágításra, pontosabban a meglévő elemek javítására vagy cseréjére ötvenezer lejt különítettek el a város költségvetéséből. A díszkivilágítást Csíkszeredában is december elsején kapcsolják fel, és meggyújtják az első gyertyát is a városi karácsonyfát körülölelő adventi koszorún.

Fotó: Haáz Vince

Nem várt akadályok

Noha eleinte terveztek bővítést, végül Székelyudvarhelyen sem vásároltak idén új elemeket az ünnepi díszvilágításhoz. Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjének elmondása szerint az erre szánt összeget végül a csődközelbe került Urbana Rt. távhőszolgáltató vállalat tartalékalapjába folyósították. Így tavalyhoz hasonlóan

a villanyoszlopokra kerülnek fehér fényű elemek, a Patkót is a megszokott módon díszítik fel, és ott kap helyet az adventi koszorú is, amelyet fenyőágakból alakítanak ki.

A szóvivő hozzátette: a város karácsonyfáját már felállították a Városháza téren, a 12 méter magas lucfenyőt egy bethlenfalvi lakó ajánlotta fel. Az ünnepi fényeket Székelyudvarhelyen is advent első vasárnapján kapcsolják fel.

Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhely viszont a többi székelyföldi városhoz képest csak később, december 5-én borul ünnepi fénybe. Cosmin Blaga, a városháza szóvivője megkeresésünkre elmondta,

ők is szerették volna bővíteni az ünnepi díszkivilágítást, erre azonban végül nem volt lehetőség, mivel a képviselő-testület hónapok óta nem szavazta meg a beterjesztett költségvetés-kiegészítési tervezetet.

Utóbbi szerint egyébként 50 ezer lejt szerettek volna díszekre költeni. A szóvivő elmondása szerint az említett akadály miatt nem várható újdonság idén a város ünnepi kivilágítása kapcsán, a díszítést a tavalyhoz hasonlóan oldják meg. Az összes lakónegyedbe kerülnek díszek, a hangsúlyt azonban a főtérre helyezik.

A virágóra helyére felállították már a város karácsonyfáját, a mintegy 20 méter magas ezüstfenyő eddig a Sólyom utcában állt.

A karácsonyfa körül és a Színház téren karácsonyi vásár is nyílik, emellett pedig számos látványossággal várják az érdeklődőket a központban. A karácsonyfa fényeit ugyancsak december 5-én kapcsolják fel, illetve akkortól utazhatnak a városlakók a kivilágított Mikulásbusszal is.

A marosvásárhelyi mikulásbusz. Idén is lehet rajta utazni. Archív Fotó: Pinti Attila

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat